dragon44 pisze:
Błąd, nie ma rzeczy perfekcyjnych. Trzy setki to nie perfekcja...
Wiem, wiem, ale jak inni koledzy mówili ciężko jest otrzymać 0,02 na konstrukcji spawanej a do tego niewyżażonej więc ja jestem huppy
Pomiary nie były robione na wszystkich kołkach ustalających. teraz skręciłem na zycher i coś mi się wydaje że jest lepiej. jedno co jest nie tak to łączenia części wew. z zew. są na innych poziomach ok 0,01. Ale podstawa to jeden z najlepiej obrobionych elementów maszyny.
dragon44 pisze:Jaką ma kolega gwarancję że płaszczyzna stóp bramy, jest idealnie równoległa do osi X - osi na bramie, po której jeździ krzyżak? Wystarczy pod jedną stope coś podłożyć i się okaże że płaszczyzny baz na których leżą szyny osi Y - osi stołu, są na tej samej wysokości.
I tak jest. Jak widać na tym zdięciu
https://picasaweb.google.com/1030818683 ... 4653710498 na jednym wózku jest papier. Jeli by zostawić ustawienia osi X tak jak to wykombinowałem dziś, to ten papier z wózka Y ląduje pod stopą lewą aby złapać level. Różnica 0,1.
dragon44 pisze:Szyna to nie liniał, nie można jej traktować jak dogmatu. Po to się ją dociska do bazy, żeby ją naprostować, bo może być wygięta w banan. Powierzchnia jest szlifowana aby wyprowadzić oś samej prowadnicy.
Dociskając do bazy prowadnicę osi X, tak jak mówiłem, mam odchyłki 0,06 na przejazdach po liniale.
Liniał ma dokładność 0,02. Planowałem i tak jeszcze dokupić inny dla porównania ale to za jakiś czas. Moim zdaniem spartana robota. Prowadnice nainnym poziomie o 0,2mm - masakra i banany na płaszczyznach. Ja to widzę koledzy i sami jak widzicie mam małe odchyłki na przejazdach więc wiem gdzie mam dołki a gdzie górki na powierzchniach pod prowadnicami. Ja tylko cały czas nie wiem co z tym zrobić. Szlifować, frezować, docierać?? Nie wiem.....
[ Dodano: 2013-12-26, 18:21 ]
A dopiero jak skręcę bramę z podstawą to jeszcze może być inaczej z tą różnicą pod stopami. Może też mi ściągnąć tył bardziej i wygnie czoło bramy.... Na chwilę obecną pomiary w neutralnej pozycji bramy. Później będziemy się bawić ze stopami
[ Dodano: 2013-12-26, 18:43 ]
Dudi1203 pisze:No i dalej nie zobaczylem konkretnych wynikow pomiarow napisanych pod zdjeciami. Podejdź do tego rzeczowo a nie tak chaotycznie...
Z pośpiechu

Juz poprawione
Dudi1203 pisze:ustawić prostopadlosc tych osi (pomiar czujnikiem do kątownika albo ustawionego linialu - patrz zdj gaspara)
Użyję kątownika.
Tak w ogóle dzięki za wskazówki. Miałem tak robić na ostatecznych pomiarach i przy skręcaniu w tedy wszystkie punkty co kolega wypisał dokładnie zostaną wykonane. Prostoliniowość prowadnicy górnej bramy jak pamiętam robiłem, dlatego wiem że po dociśnięciu jej do bazy mam złe wyniki.
To wszystko co koledzy piszą apropo pomiarów, robiłem jak pamiętam. Więc dlatego chcę to naprawić jak się da.
[ Dodano: 2013-12-26, 18:46 ]
Tak swoją drogą odchyłka 0,02 może wynikać z odchyłki pierwszego pomiaru 0,04
[ Dodano: 2013-12-26, 18:55 ]
Skręcę bramę jakoś w nowym roku. Myślałem że popracuję sobie na urlopie w okresie świątecznym ale nie przyszły mi oprawki do nakrętek, stół nie zrobiony bo mają też wolne w zakładzie i trzeba czekać.
Nie ma też najważniejszego... wrzeciono... Jak tam sprawy się mają w ogóle??
Dudi??