wojtek30 pisze: i sygnałów step trzeba więcej wysłać w tej samej jednostce czasu, stąd niższe prędkości maksymalne przy większym podziale
Oczywiste jednakże dla dobrego sterownika i prostego peceta z athlonem 2800 (np ja taki mam) przekroczenie prędkości 5000mm/min (śruba skoku 5mm) i podziale 1/20 nie jest niczym nadzwyczajnym jeśli tylko charakterystyka silników i mechanika maszyny na to pozwalają.
wojtek30 pisze:
Dodatkowo rezonanse przy różnych podziałach nie znikają zupełnie, tylko przenoszą się na inne prędkości
Zgadzam się. U mnie wraz ze wzrostem podziału rezonanse znacznie się zmniejszały

(sterownik ZELRP, wcześniej A3992 SBT )
wojtek30 pisze:
Inna sprawa, to że przy śrubach 1605 nie powinno się stosować podziałów 1/4, 1/8, 1/16 tylko 1/5, 1/10, 1/25. Wynika to z ułamkowych wartości mikrokroków przy pozycjonowaniu.
Też racja. Swego czasu robiłem na maszynie gdzie ktoś ustawił źle podział - w samym frezowaniu nie było błędów bo to mach pocił się i przeliczał żeby było dobrze , ale mimo wszystko te mikronowe wartości wkurzają mocno
Jeśli tylko specyfika napędu pozwala na pełen podział to taki trzeba tez wybrać.
wojtek30 pisze:
Moim zdaniem lepsze sterowniki niewiele tu pomogą, z silniczków 1,7A raczej większych prędkości nie wykręcisz.
Kto wie... Wartość prądu cewki nie przesądza wszystkiego. Nie wiemy jakie opory toczenia posiada konstrukcja zbudowana przez kolegę. Silniki widzę z demobilu więc i parametry przypadkowe. Kiedyś przewaliłem górę używek zanim znalazłem krokówki z odpowiednią dynamiką