No niestety człowiek uczy sie na błędach. Masz oczywiście racje. Sruby to 20/05. Gdy zaczalem je testowac "wiertarką" to rzeczywiście zaczely wpaac w drgania przy szybszych przejazdach. Co prawda jest znośnie przy docelowej zakladanej predkości ale jednak ruch szybki nie będzie zbyt imponujący. Powinienem zastosowac zdecydowanie wiekszą średnicę. Przynajmniej 30 mm.rodzyn pisze:Fajna konstrukcja, ale obawiam się że śruby będą wpadały w drgania przy szybkich przejazdach szczególnie w skrajnych położeniach bramy. Przy takiej długości śrub mogłeś zastosować napędzane nakrętki, albo chociaż śruby z większym skokiem bo podejrzewam że te mają skok 5mm.
Nowy projekt plotera 2000 na 1000 prosba o opinie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 16
Tagi:
-

Maszynka stoi juz na własnych nogach. Obecnie jest już po poziomowaniu, i zalaniu podstaw betonem.
Zrobiłem tez próby ruchu osi Y. Oś Y tymczasowo napędziłem dwoma krokowcami po 4 Nm.
Najbardziej niepokoiłem się draganiami śrub. Powiem tak: nie jest źle ale du** też nie urywa. 1000mm/min jedzie w miarę spokojnie, szybciej już zaczynają się pojawiać wibracje.
Obecnie zabieram sie za składanie elektroniki, zasilania i osprzetu.
Zastanawiam się tez nad stołem. Docelowo chce obrabiać aluminiowa blachę grubość do 4 mm i wielkości około 1 metr na 1 metr, a w szczególności profilowanie, wycinanie otworów różnych kształtów i wiercenie otworów pod gwinty M4 din 912. Trochę mix wymagań...
Myślę tez o wycinaniu w dibondzie ale nie mam w tym żadnego doświadczenia. Mam nadzieję, że pociągnie.
Teraz główne wyzwanie to płaski stół

No i muszę pomyślec o mocniejszych silnikach.
-
Wymurowałem z bloczków betonowych specjalnie pod projekt. Następnie w płaskowniki wkręciłem gwinty i przy ich pomocy (i niwelatora) wyrównałem konstrukcję. Niestety tylko tyle mogłem zrobić.kostek324 pisze:A te wylewki na których stoi rama były już wylane, czy specjalnie pod projekt?
Ostatecznie zrobiłem deskowanie i zalałem betonem tak aby wtopić widoczne na zdjęciu płaskowniki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
W Twojej konstrukcji to nawet bez strat. Na lub pod uchem nakrętki mocujesz wózek. Na końcach np. półmetrowej prowadnicy mocujesz tulejki z tworzywa obejmujące śrubę.TomekSz pisze:
Powiedz jak. Lubię wyzwania
Zamiast tulejek można tez dać regulowane kamienie dociskowe.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2015, 06:32 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
Kurcze... jakie to proste...kamar pisze: W Twojej konstrukcji to nawet bez strat. Na lub pod uchem nakrętki mocujesz wózek. Na końcach np. półmetrowej prowadnicy mocujesz tulejki z tworzywa obejmujące śrubę.
Zamiast tulejek można tez dać regulowane kamienie dociskowe.
Że też sam na to nie wpadłem. Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć.
Masz może link do jakiegoś zdjęcia lub rysunku poglądowego ? Ktoś coś takiego zrobił ?
Spróbuje to naszkicować i zastanowie się z czego to wykonać.