Planowanie głowicy na frezarce- kilka pytań
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
wybacz, ze sie wtrace swoim malo fachowym okiem, ale jakbys mi dal taka glowice jako zrobiona, to placilbys za jej profesjonalne splanowanie.RomanJ4 pisze: a tak ma wyglądać ślad po przejściu
![]()
![]()
mnie uczono troche innej powierzchni po planowaniu glowicy... chyba, ze to kwestia zdjecia, aczkolwiek watpie.
ja bym dal jako przyklad to foto:

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Miałem na myśli soczewkowe ślady po planowaniu(przed i za narzędziem, co pokazuje prostopadłość głowicy do stołu), oczywiście to na zdjęciu przedstawia splanowana płytę stalową dość dużym posuwem, którego do głowicy nikt nie zastosuje, zwłaszcza dla dwu/jednoostrzowego narzędzia.
Raczej powstanie coś takiego.. (proszę zwrócić uwagę na masywność flycuttera, używa się nawet takich
)
[youtube][/youtube]
a przy odpowiednim posuwie otrzymamy

albo nawet

a tu ciekawy przykład... wahliwego zamocowania planowanej głowicy, gdzie sama ustawia się w osi poprzecznej (X) do narzędzia (przy szlifowaniu).

Raczej powstanie coś takiego.. (proszę zwrócić uwagę na masywność flycuttera, używa się nawet takich

[youtube][/youtube]
a przy odpowiednim posuwie otrzymamy

albo nawet

a tu ciekawy przykład... wahliwego zamocowania planowanej głowicy, gdzie sama ustawia się w osi poprzecznej (X) do narzędzia (przy szlifowaniu).

pozdrawiam,
Roman
Roman