ezbig pisze:numell pisze:Panowie zakupiłem w czwartek ten oto kątownik 200x400 DIN 875/1 ale po obmierzeniu okazuje się że niestety nie trzyma normy - w poniedziałek go zwracam i nie będę miał czym sprawdzić geometrii.
... a jak go mierzyłeś? Pytam z ciekawości, bo jak nie masz czym sprawdzić geometrii maszyny bez kątownika, to jak sprawdziłeś kątownik
Liczyłem na czujność i takie pytanie
Przykładając najdłuższe ramię kątownika do szyny THK 25 (z każdej strony) na środku był banan 0,06. Przypadek się powtarzał na obu szynach i w różnych położeniach.
To nic szyna nie jest wzorcem może być krzywa... ale nie w każdym miejscu
Kilka detali w mojej maszynie było obrabianych na centrum obróbczym Chermle 5 osi a tam setka na detalu jest ciężka do wychwycenia (pomiar gotowego elementu z czujnikiem/sondą widziałem osobiście). Przykładając zakupiony kątownik do detalu z Chermle i badając kąt, po prostu się kolebał jak szalony. Obmierzyłem go jeszcze czujnikiem w pionie i każdy błąd powielał się o tą samą wartość...
Kąt wewnętrzny >90stopni
Kat zewnętrzny <90 stopni
banan na długim ramieniu
Ogólnie rzecz biorąc kilka godzin zabawy.
Ostatecznie zrobiłem sobie kątownik ameliniowy i jest dużo lepszy (pod względem trzymania wymiarów ) ale to wciąż nie jest to... za miękki materiał na kątownik... Na chwilę starczy ale na dłuższą metę lipa mimo że obchodzę się jak z jajkiem.
ezbig pisze:
Z innej beczki - często na forum ludzie piszą, że lepiej robić małą maszynę z ruchomym stołem, bo to niby jest łatwiej i pada jeszcze ileś tam argumentów. Ja się z tym do końca nie zgadzam i twierdzę, że nie ma różnicy w trudności wykonania. Twoja maszynka jest świetnym przykładem pokazującym to, że może nie być absolutnie żadnej różnicy. Jak przykręcimy podstawę do bramy, to wyjdzie ruchomy stół, a jak postawimy na stole, to ruchoma brama

U mnie padło na ruchomą bramę bo:
-nie miałem/nie używałem/nie budowałem nigdy takiej konstrukcji i po prostu chcę sprawdzić jak to się zachowuje - teoria? ok może być ale co komu z teorii - trza zbudować to się będzie wiedzieć

Często ktoś małpuje raz klepnięte zdanie na forum i uważa że tak ma być bo tak napisano w 5 postach - nie oznacza że jest to słuszna słuszność

Np
bartuss1 przywala się do każdej spawanej ramy którą ktoś zrobi inaczej niż jego zielona podstawa z 6 profili pospawanych na "kopertę", mimo że na moje oko (nie kończyłem studiów w tym kierunku) niektóre ramki do których ma uwagi wyglądają solidniej niż te wychodzące spod ręki SD
-przy ruchomej bramie mogę wyjechać frezem przed stół na jakieś 60-70mm co pozwala mi obrabiać detale w pionie ( otwory w przedniej belce są do mocowania detalu )
-miałem kilka sztang aluminiowych które na inną konstrukcję za bardzo by nie przypasowały
Co do prostoty wykonania - każdą formatkę planowałem prawie z każdej strony i trochę mi to krwi napsuło

Dużo węzłów zespalających całość co wiąże się z czasochłonnymi nawicertami bocznymi.
Ogólnie są prostsze konstrukcje do wykonania - ta do nich raczej nie należy (no chyba że z płyt precyzyjnych).
Całość planuję uruchomić początkiem roku wtedy się okaże na ile to zostało (nie) solidnie wykonane