@ci3jk4 też się cieszę, trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno. Nie cieszę się, że nie wyrwałem innych fajnych rzeczy bo się nie znałem - nie wiedziałem czego szukać i nie miałem pieniędzy
@bartuss1
Wygląda to teraz tak:
Zielone prostokąty to 2 skrajne pozycje stołu, czarne brama. Przy stole w lewej skrajnej pozycji w rogu przy głowie ludka mam punkt zero osi X,Y, i maksimum Zetki - przy stole ma +140, dana do góry zero.
Z pozycji ludka będzie przypuszczalnie docelowe dojście do maszyny - tak mi wychodzi jak myślę gdzie ją na warsztacie wcisnąć. Tak od ludka w prawo i cały prawy bok będą dostępne, reszta dostawiona do ściany i pod regałami wyjdzie.
Z testów - pomierzyłem ten prostokąt wydarty w alu - chińską suwmiarką wychodzą przekątne 5,55 i 5,60 mm, tylko te +- 5 różnicy można docisnąć mocniej i dalej nic nie wiem

... poczekam na większy klocek aluminium.
Bawiłem się dalej machem i lazycamem, po ustawieniu offsetu udało się nawet wyciąć kawałek literki narysowanej w lazycamie, kawałek bo 50 linii kodu tylko generuje.
Puściłem na godzinkę w pętli osie po +- 0.1mm i mierzyłem czujnikiem czy będzie różnica po kilku tysiącach cykli - silników się nie dało dotknąć, z 60 stopni miały. To normalne, takie ich mocne grzanie? Niby katalog podaje do 80*C, ale 80*C na obudowie to ze 100 na cewkach...