Frezarka kolumnowa 400x300x200
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Ja na Twoim miejscu zrobił bym sobie toure de złom i poszukałbym jakiegoś elementu na którym coś można zbudować. Bez trudu znajdziesz jakieś zespawane profile ze starej hali które będą wiele sztywniejsze od takich poskręcanych profili a z racji tego że spawane były jak jeszcze połowy forumowiczów nie było na świecie o wszelkich naprężeniach dawno już zapomniały. Koszt mały jedyny minus że trzeba dać do ofrezowania ale w zamian wg mnie dostajesz inny poziom sztywności. No chyba że waga maszyny ma znaczenie i musisz ją nosić co chwile pod pachą w miejsce pracy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 20
Ok. już wiem co poprawić i na co zwrócić uwagę. Na razie do końca tygodnia jestem zawalony robotą. Po weekendzie rzeczywiście przejdę się po złomach, już nad tym wcześniej myślałem. Może uda się znaleźć jakąś podstawę do której przykręcę kolumnę. W między czasie zaczynam rozglądać się za używanymi prowadnicami szynowymi. Jeśli nic ciekawego nie znajdę to zostają wałki.
-
- Posty w temacie: 5
-
-
No dobra czas pokazać kolejne zmiany w projekcie
Zgodnie z Waszymi sugestiami zacząłem rozglądać się prowadnicami liniowymi i udało mi się kupić w dość przystępnej cenie komplet 16 wózków INA KWVE 15 (4 rzędy kulek) i 8 prowadnic do nich o długości 260mm każda. Niestety ze względu na krótkie prowadnice będę musiał je połączyć po dwie. Nie znalazłem na forum takiego rozwiązania, ale zrobiłem już pierwsze testy i wózki przechodzą bez problemu przez takie połączenie szyn. Dzięki temu w osi X i Z bez większego problemu uzyskam 300mm ruchu
. Niestety zostaje jeszcze oś Y. Cały czas mam nadzieję, że uda mi się dokupić do niej szyny i wykorzystać już posiadane wózki, brakuje mi dwóch szyn o długości około 650mm. Jeśli nie, to będę musiał kupić cały zestaw a to dodatkowe koszty, no bo przecież teraz nie wypada mi dać na jednej osi wałków i łożysk liniowych
.
Wracając do zmian. Aby powiększyć rozstaw prowadnic zmieniłem wymiary kolumny, teraz jest to profil 140x80x6mm, a jej wysokość to 700mm. Da mi to spokojnie 300mm ruchu, co ułatwi mi w przyszłości montaż większego imadła czy 4osi. Na projekcie nie mam zaznaczonych jeszcze silników i śrub. I tu też mam mały problem (głównie finansowy
)śruby trapezowe powoli przestają mi pasować więc chyba zdecyduję się na kulowe z zagranicy, albo uda się znaleźć coś używanego.
Niestety projekt powoli przekracza założone gabaryty. To co poniżej to już ponad 130kg stali. Wymiarami też już nie mieści się w miejsce w warsztacie które na miałem przeznaczone

Zgodnie z Waszymi sugestiami zacząłem rozglądać się prowadnicami liniowymi i udało mi się kupić w dość przystępnej cenie komplet 16 wózków INA KWVE 15 (4 rzędy kulek) i 8 prowadnic do nich o długości 260mm każda. Niestety ze względu na krótkie prowadnice będę musiał je połączyć po dwie. Nie znalazłem na forum takiego rozwiązania, ale zrobiłem już pierwsze testy i wózki przechodzą bez problemu przez takie połączenie szyn. Dzięki temu w osi X i Z bez większego problemu uzyskam 300mm ruchu

Wracając do zmian. Aby powiększyć rozstaw prowadnic zmieniłem wymiary kolumny, teraz jest to profil 140x80x6mm, a jej wysokość to 700mm. Da mi to spokojnie 300mm ruchu, co ułatwi mi w przyszłości montaż większego imadła czy 4osi. Na projekcie nie mam zaznaczonych jeszcze silników i śrub. I tu też mam mały problem (głównie finansowy

Niestety projekt powoli przekracza założone gabaryty. To co poniżej to już ponad 130kg stali. Wymiarami też już nie mieści się w miejsce w warsztacie które na miałem przeznaczone

-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt: