Jestem studentem, skonstruowałem ploter frezujący CNC, zakupiłem wszystkie zastosowane w projekcie elementy (konstrukcja jak i sterowanie). Teraz chciałbym go zbudować i zacząć testy, stąd moje pytanie i jednocześnie prośba o ocenę mojego projektu pod względem poprawności wykonania, czy to wgl będzie działać, czy coś zmienić, itp.
Jednocześnie poszukuję osoby, która pomoże mi w złożeniu całej elektroniki, ponieważ nie znam się na tym aż tak dobrze, a nie chcę niczego popalić... Oczywiście jestem gotowy zapłacić za pomoc.
Poniżej zamieszczam mój ploter:

Konstrukcja:
Pole robocze plotera - 445x345x210
formatki aluminiowe 15
profile 40x40
wałki podparte 16
łożyska liniowe SME16OP
śruby kulowe 16
nakretki kulowe SFU
obudowy nakrętek SFU
silniki krokowe SM 57/76-2008B
bloki łozyskujące FK oraz FF
sprzęgła bezluzowe kłowe 6,35*10
wrzeciono Kress 1050 FME - musiałem zdecydować się na zakupy innego niż na wizualizacji, ponieważ zabrakło mi pieniędzy na coś lepszego
Elektronika:
płyta główna SSK-MB2
sterowniki silników SSK-B02
transformator toroidalny TR120 230/25,5 V
moduł SOFT START
moduł zasilacza MZ-01
W osi OX jest przekładnia zębata...o takie rozwiązanie poprosił mnie promotor mojego projektu, stąd to się tutaj znalazło. Przełożenie i=2, szerokość kół b=8, z1=20, d1=20, z2=40, d2=40.
Bardzo proszę o opinie, ponieważ jest to mój pierwszy taki ploter. Chciałbym go zbudować fizycznie, jednak jestem amatorem w tych sprawach, stąd moja prośba o pomoc w ocenie i ewentualnych poprawkach.
Równocześnie proszę o namiary na osobę, która jest w stanie pomóc w złożeniu elektroniki. Poszukuję osób najlepiej z Warszawy
Pozdrawiam serdecznie
Paweł