Chciałbym na początek serdecznie przywitać się z wszystkimi użytkownikami na tym forum i przystąpić do opisu postępów prac zwiazanych z robioną przezemnie frezarką.
Mam też kilka pytań ale to z czasem.
W założeniach frezarka ma posiadać ruchomy stół i stałą bramę. Posuw poprzeczny wrzeciona wynikał mi będzie z ograniczeń konstrukcyjnych narzuconych przez części które do niego posiadam i będzie wynosił około 580mm, posuw pionowy jest na etapie przemyśleń ale prawdopodobnie oscylował będzie w okolicy ~400mm jako możliwość użycia z czasem 4 osi.
Posuw poprzeczny i pionowy będzie łożyskowany na prowadnicach liniowych Rexroth 25 o długościach 716mm i 656mm. I realizowany za pomocą śrub kulowych THK1605 ~620mm, i Chińskiej do osi pionowej 1605 450mm.
Na chwile obecną mam nawiercone i nagwintowane otwory pod prowadnice do osi y. Niestety w jednym otworze pękł mi gwintownik i póki co czeka na wyciągnięcie. Ma ktoś może jakiś pomysł jak to zrobić? otwór nie jest przelotowy.
Poniżej zamieszczam wstępne zdjęcia z niektórych elementów frezarki. Za Wrzeciono posłuży silnik asynchroniczny 3 fazowy o mocy 550W 1390obrotów/min, przygotowany pod zakładanie koszyczków ER32.
Jako brama posłuży mi stalowa płyta 700x150x30. Po górnej prowadnicy będą jeździć 2 wózki R162121420 natomiast po dolnej 2 wózki R165121420. Prowadnice będą do siebie zwrócone pod kątem 90stopni.
Mam też pytanie odnośnie sprzęgieł. Czy sprzęgła typu mieszkowego mogą służyć jako łączenie silnika krokowego ze śrubą? Jeśli nie to którego typu sprzęgła Panowie polecacie: kłowe czy te w postaci sprężyny?