Tak oglądam maszyny na forum i widzę, że bramy są robione głównie z profili kwadratowych lub prostokątnych i to grubościennych. "Potykam" się ostatnio o ceownik 200x75 i ściance bodaj 8mm i trochę szkoda by się marnował. Tak się zastanawiam czy nadałby się na tył bramy. Do półek ceownika dospawałby pod mocowanie szyn blachę o grubości 15, 20 lub 25mm. Ewentualnie w środek ceownika dodałbym jeszcze płaskownik by może to jeszcze bardziej usztywnić. Nogi były by też albo z profilu kwadratowego albo z jakiegoś heba może (nie wiem, na razie nie mam pomysłu jeszcze).
Zdało by egzamin? Dołączam taki mały poglądowy rysunek. Lepszy jestem trochę z innych dziedzin niż ta i chciałbym zapytać o zdanie (tak ze znajomych nie mam za bardzo kogo, więc tu znajdzie się więcej niż jedna mądra głowa która podpowiedziała by może coś).
Szerokość bramy około 1200mm, wysokość pod bramą 300mm. Czy odległość między szynami w osi Y wystarczyła by około 200mm?

Czy będzie to za ciężkie?
I jeszcze pytanie: krzyżak osi Y/Z lepiej było by wykonać ze stali np. s355 (czarnej) czy lepiej z jakiegoś stopu aluminium? Krzyżak byłby pod wózki .