Czytam forum od jakiegoś czasu.
Chcę zbudować własną frezarkę CNC około 800x600x350 jestem na etapie zbierania informacji i projektowania.
ZAŁOŻENIA:
Konstrukcja z formatek aluminiowych G.AL C250 grubość 30 skręcanych
Konstrukcja brama ruchoma.
Chcę wykorzystać parę elementów które posiadam lub mogę zdobyć po znajomości
Prowadnice liniowe Hiwin
Wózki osi Z HGW25CC
Wózki osi X HGH25HA
Wózki osi Y HGH30HA lub HGW30HC
Śruby toczne Hiwin
Na osi Z śruba toczna łuszczona z nakrętką R25-05T4-DDB lub R25-05T4-DEB osadzona w blokach łożyskujących SLA17 oraz FK20
Na osi X śruba toczna z nakrętką R25-05T4-DDB lub R25-05T4-DEB osadzona w blokach łożyskujących FF20 oraz FK20
Na osi Y dwie śruby toczne z nakrętkami R25-05T4-DDB lub R25-05T4-DEB osadzone w blokach łożyskujących FF20 oraz FK20
Formatki alu frezowane w miejscach połączeń pozycjonowane kołkami ustalającymi skręcane na śruby M10
Napęd na razie wykorzystam to co mam a więc Z i X na silnikach krokowych Ezi-STEP-PR-60L przez przełożenie 1:4 paskiem HTD 5M szerokości 15, na osi X dwa silniki Ezi-STEP-PR-56L też przełożenie 1:4. Docelowo w przyszłości zostaną zastąpione serwonapędem.
Do czego ma służyć - do nauki do zabawy do robienia elementów następnych konstrukcji. Na prędkości mi nie zależy tak bardzo jak na dokładności i uniwersalności. Ze względów "logistyczno"/finansowych budowę planuję w drugiej połowie roku.
To co mam do tej pory:

Będę wdzięczny za wszystkie porady/uwagi.
Update projektu

Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć czy przy śrubach kulowych zawsze stosuje się z jednej strony blok z łożyskiem stałym a z drugiej blok z łożyskiem przesuwnym?