Tak podał fajne linki ale nie do końca zgodne z tym co ja zamierzam. Do pasków potrzebuje przekładnie ? Szukałem maszyn kolegi bartussa i on zastosował( a to generuje koszty), znalazłem też takie maszynki bez przekładni. Z przekładnią uzyskam większą rozdzielczość i większy siłę przesunięcia, a bez- szybkość , a na tym mi nie zależy specjalnie. Przy długości 1500 nie będzie jakis drgań tych pasków?
Bramę planowałem zrobić z 2 blach stalowych 8mm połączone dystansem powiedzmy 30mm.
Forum jest tak rozległe i obszerne że co raz to znajduje coś nowego i sie już gubię momentami .
Przypadkiem znalazłem sposób na domowe odprężanie, mianowicie młotek jako wahadło i klepanie 4 dni, to faktycznie zadziała? Czytałem że ktoś wyważał w dole z węglem ramę. Warto chociaż takimi sposobami potraktować ramę?
Projekt ewoluował, po przejrzeniu wątku maszynki gmaro podobnych gabarytów. Została mi jedynie Z do narysowania.
Ceownik gorąco gięty 200x80, blachy na bramę 15mm sądzę że stal z pod lasera lub waterjeta, reszta mniejszych elementów z płaskownika 20x70.