Jaki rozmiar frezu do drewna
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jaki rozmiar frezu do drewna
Witam będe chciał słabą frezarką frezować w drewnie. Nie zalezy mi na czasie wiec np. na glebokosc 20mm moge nawet schodzić 10x 2mm tylko mam pytanie chce do kresa 1050 kupić frez i może proste pytanie ale czy łatwiej bedzie słabej frezareczce operować frezem 3mm czy frezem 8mm (palcowe frezy mam na myśli). Właśnie kupiłem na allegro od jednego z forumowiczów frezareczkę i chce dobrać jakiś frez a jestem troche zielony w temacie. Z góry dziekuję
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
moim zdaniem najpierw powinieneś zaglądnąć do katalogu ze swoimi frezami. Tam masz napisane optymalne parametry obróbki. Dostosuj je do swojego wrzeciona. Na pewno uda Ci się wyliczyć odpowiednie parametry, dłużej i wydajniej pracować.
Ogólnie przy takiej samej głębokości frezowania, dla frezu o większej średnicy potrzeba więcej mocy wrzeciona.
Ogólnie przy takiej samej głębokości frezowania, dla frezu o większej średnicy potrzeba więcej mocy wrzeciona.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Sam mam kressa i dość wiotką maszynkę (drewniak, wałki wiszące) - i zasady są dwie:
1. duże obroty
2. duży posuw, mała głębokość
Duży posuw = 20mm/s lub lepiej, jeżeli maszyna pociągnie.
Mała głębokość - dobrać doświadczalnie
Duże obroty - kress nie ma małych obrotów
, ale też nie należy ustawiać na min. bo wtedy moment też jest mniejszy.
Obserwacja z mojej maszyny:
odchylenie od zadanej ścieżki obróbki jest z grubsza proporcjonalne do głębokości i z grubsza niezależne od posuwu (od 5mm/s do 20mm/s wychodzi praktycznie tak samo).
1. duże obroty
2. duży posuw, mała głębokość
Duży posuw = 20mm/s lub lepiej, jeżeli maszyna pociągnie.
Mała głębokość - dobrać doświadczalnie
Duże obroty - kress nie ma małych obrotów

Obserwacja z mojej maszyny:
odchylenie od zadanej ścieżki obróbki jest z grubsza proporcjonalne do głębokości i z grubsza niezależne od posuwu (od 5mm/s do 20mm/s wychodzi praktycznie tak samo).