Pomysł na krańcówki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Pomysł na krańcówki

Post napisał: habit_m_ » 07 lip 2011, 22:20

Ponieważ na mojej ramie początkowe miejce do zamontowania krańcówek w osi X się niesprawdziło, gdyż przeszkadzają pasy napędowe, chciałbym wykonać krańcówki najazdowe, które byłyby załączane przez najeżdzające suporty belki jezdnej.

Potrzebuję jakiegoś ciekawego rozwiązania do podczepienia się do wałka podpartego na końcach. Muszę wymyślić jakąś konstrukcyjkę, którą będzie się mocowało na końcu wałka podpartego, która będzie jednocześnie stamnowić blokadę i opór aby łożyska nie zjechały mi z wałków. Wałki już są zamontowane, więc odpada w sumie najlepsze rozwiązanie a mianowicie gwint w osi wałka.

Potrzebuję wymyśleć jakiś detal, który będzie zakładany i mocowany na wałku podpartym na jego końcu. Tam będzie na końcu blaszka, w której zamocuję włącznik krańcowy, który będzie się załączał po dojechaniu obudową łożyska do niego.

Konstrukcja w stylu odbojników na suwnicy. Z tym że mam problem jak taką konstrukcyjkę przymocować do wałka. Oczywiście wiercenie i gwintowanie w ramie też już nie wchodzi w grę. Nie chcę też konstrukcji dociskanej robaczkiem do wałka, ze względu na potencjalne wgniecenie wałka w tym miejscu,

Ktoś pomoże coś wymyśleć?

maciej

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 07 lip 2011, 22:34

Heh, mam taki wątek na cnczone zapisany w ulubionych. To jest coś takiego jak czujnik magnetyczny. Czujnik hala? Znalazłem coś takiego na allegro za bodajże 5zł + do tego magnesiki neodymowe i powinno śmigać. Nie wiem czy o to chodziło...
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 07 lip 2011, 22:43

Rozwiązanie dobre, może byc czujnik magnetyczny, moze być stykowy. Ale ja nie mogę wpaść na pomysł jak to zamocować do wałka podpartego, tak aby konstrukcja jednocześnie stanowiła opór aby łożysko nie zjechało z wałka. O to mi chodzi o rozwiązanie techniczne zapięcia tego na wałku podpartym.

maciek

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kak » 07 lip 2011, 22:55

Dlaczego lozysko mialo by zjechac z walka jak najpierw na krancówke najedzie i sie zatrzyma?
Mozna zamocowac rurke na jednym koncu sruby, to rurka sie zatrzyma na nakretce i dalej nie pojedzie.
Krancówke mozesz przykrecic do podparcia walka.
Nie wiem jak twoja maszynka wyglada, ale dziwnie to brzmi ze nie mozesz jakiegos lepszego miejsca na nia znalezc.

Autor tematu
habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 07 lip 2011, 23:23

Obrazek

Obrazek

Krańcówki miały być przykręcone do tych aluminiowych blaszek. Ale za cholerę nie mogę zrobić stycznka między ramionkiem krańcówki a obudową łożyska bo mi pas przeszkadza z każdej strony. Od wewnątrz jest blat więc tam nie może być. Albo zamontuję do śrub podpory albo do tej aluminiowej blaszki jakiś podwójny kątownik.

[ Dodano: 2011-07-07, 23:25 ]
Na zdjęciach niewidać zapięcia pasa do belki - jest zdjęte.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kak » 08 lip 2011, 16:28

Jak tyle masz wymagan to nie latwo:-)

Moze tak:

Obrazek

Autor tematu
habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 08 lip 2011, 19:09

I tak właśnie zrobię. Dziękuję. Świeża głowa to podstawa. Ja nie wpadłem na to rozwiązanie a jest najprostrze. Oczywiście pomógł. Właśnie o takie odboje ala suwnica mi chodziło.

maciej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”