frezarka z alu firmy Pyffel
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jak juz wzmocnisz to przygladnij sie wielkosci plyty mocujacejpawulonken pisze:Czyli odginała się płytka mocująca wrzeciono anie ustępowało na tych prowadnicach tak?
To można zawsze wzmocnić.
Głównie mi chodzi o konstrukcję tych prowadnic

Nie mowie ze ta Z-ka to calkowita tragedia - do wycinania
otworow w obudowach, ciecia plastiku pewnie styknie.
A co do prowadnic - przeciez podparte na calej dlugosci sa
juz teraz napawde tanie. A podpora mocno ulatwia cala konstrukcje.
IMHO szkoda czasu na cudowanie.
Lepiej zamiast kombinowac w tym czasi popracowac i
zarobic na prowadnice

J.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
To zależy chyba w jakim przypadku tutaj w tej konstrukcji całkowity koszt prowadnic czyli
wałki z tulejkami w obudowach to był koszt 60zl
teraz tak gdybym kupił np na allegro
wałek podparty 60zł
cztery obudowy z łożyskami 4 x 30 = 120zl co daje razem 60+120 = 180
to ja w tej cenie mam 3 takie osie.
Ale nie o kombinowaniu miał być temat tylko o konstrukcji maszyny z linku i budowie jej prowadnic
wałki z tulejkami w obudowach to był koszt 60zl
teraz tak gdybym kupił np na allegro
wałek podparty 60zł
cztery obudowy z łożyskami 4 x 30 = 120zl co daje razem 60+120 = 180
to ja w tej cenie mam 3 takie osie.
Ale nie o kombinowaniu miał być temat tylko o konstrukcji maszyny z linku i budowie jej prowadnic
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Rozmawiałem kiedyś z właścicielem firmy i powiedział mi, że konstruuje głownie maszyny do grawerowania w plastikowych laminatach do tabliczek znamionowych. Myślę, że jest to właśnie taka konstrukcja. A że ma "ambicje" (ta konstrukcja oczywiście, nie p. Pyffel) alumionowe - no, cóż, wolno jej! 

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Też tak myślę , i jakakolwiek modyfikacja np: osi Z nie polepszy sprawy bo najsłabszy punkt tej maszyny to cała brama a dochodzący napęd 1 śrubą nie daje pewnej pracy na całym zakresie swojego pola roboczego .Przypuszczam i to widać na filmach , że wszystko co jest frezowane jest frezowane w środkowym polu czyli w osi napędu bramy aby zapewnić najlepsze parametry otrzymując przy tym geometrię.Piotr Rakowski pisze:że konstruuje głownie maszyny do grawerowania w plastikowych laminatach do tabliczek znamionowych
Kolejnym krokiem jest zastąpić manipulator np: ręką i co 5 osiowa maszyna jak się patrzy ...kamar pisze:Jeżeli trzymam oburącz Keressa i przy 20000 obr. i frezie fi6 ,podparty na łokciach, spokojnie biorę milimertrowego wióra w aluminium to już mam cnc czy biocnc ?

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...