Witam kolegow. decyzja zapadla - bede przerabial konwencjonalna frezarke na maszyne CNC. jest to fabryczna frezarka nieduza X600 Y300 Z 400mm oryginalnie wyposazona
w serwa dla kazdej osi osobno oprocz serw ma dostepne odzielnie dla kazdej osi
napedy manualne.sruby niestety zwykle (gwint prostokatny). maszynka w dobrym stanie
serva 100v 20A +tacho
w zwiazku z tym interesuje mnie wspolpraca programu Mach2 lub Mach3 z linialami optycznymi (takowe chce zamontowac) oraz kasowanie luzow w tym programie.
za uwagi bede wdzieczny.
Modernizacja frezarki (przerobka na CNC)
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Modernizacja frezarki (przerobka na CNC)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2008, 20:56 przez kwarc, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
fotki przewiduje ale obecnie nie mam.
[ Dodano: 2008-02-08, 22:11 ]
zamieszczam zdjecie frezarki . jak wczesniej wspomnialem interesuje mnie praca programu
mach z linialami lub enkoderami moze znajdzie sie osoba znajaca te sprawy.za niedlugo bede testowal enkodery przez siebie wykonane i zamontowane we wnetrzu servonapedow
,narazie prubne tarcze dajace rozdzielczosc 200 /obr w razie potrzeby zrobie dokladniejsze.
przelozenie napedu daje 1i1/4obrotu silnika na 1mm posuwu.
zdjecia tarcz enkoderow https://www.cnc.info.pl/album_personal.htm?user_id=3570
[ Dodano: 2008-02-08, 22:11 ]
zamieszczam zdjecie frezarki . jak wczesniej wspomnialem interesuje mnie praca programu
mach z linialami lub enkoderami moze znajdzie sie osoba znajaca te sprawy.za niedlugo bede testowal enkodery przez siebie wykonane i zamontowane we wnetrzu servonapedow
,narazie prubne tarcze dajace rozdzielczosc 200 /obr w razie potrzeby zrobie dokladniejsze.
przelozenie napedu daje 1i1/4obrotu silnika na 1mm posuwu.
zdjecia tarcz enkoderow https://www.cnc.info.pl/album_personal.htm?user_id=3570
- Załączniki
-
- frezarka_1.JPG (96.04 KiB) Przejrzano 1739 razy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
kolego obecnie na stronie art soft jest plugin do płytki która obsługuje enkodery czy tez liniały
tylko ta płytka kosztuje około 600 dolarów
i teraz 10 razy na sekundę jest aktualizowana pozycja karzdej osi z enkodera
ustawia się odpowiednio w machu i działa ten plugin nazywa sie coś na K chyba kfan czy jakoś tak
widziałem też na youtube jak koleś zrobił muzg do macha co czytał enkodery i aktualizował pozycje osi w machu
tylko uprzedzam kasowanie luzów oryginalne z macha spowalnia prace maszyny > czas na skasowanie luzu
tylko ta płytka kosztuje około 600 dolarów
i teraz 10 razy na sekundę jest aktualizowana pozycja karzdej osi z enkodera
ustawia się odpowiednio w machu i działa ten plugin nazywa sie coś na K chyba kfan czy jakoś tak
widziałem też na youtube jak koleś zrobił muzg do macha co czytał enkodery i aktualizował pozycje osi w machu
tylko uprzedzam kasowanie luzów oryginalne z macha spowalnia prace maszyny > czas na skasowanie luzu