Na forum dopiero zaczynam swoją przygodę

Zainteresowany budową własnej frezarki, chciałbym prosić o pomoc. Przeglądałem już sporo projektów i uzbierało się mi kilka pytań. Aktualnie projekt utknął na etapie planowania i założeń. Jednak już końcówka

A więc tak, wracając do moich założeń i pytań.
Chciałbym zbudować frezarkę przeznaczoną głównie do obróbki pleksi/szkła jeśli się da to może miękki metal, ale to nie jest obowiązkowe.

Posiadam zakupiony "Projekt małego plotera frezującego" - akcesoria.cnc.info.pl
Zapoznałem się z jego budową i chciałbym w dużej mierze oprzeć się na nim. Tak więc zgodnie z projektem pole pracy wynosi odpowiednio:
X-750mm;
Y-500mm;
Z-70mm;
Czy biorąc pod uwagę takie pole pracy oraz materiał który na tej maszynie ma być obrabiany, muszą być mocne silniczki krokowe? Wg. projektu powinny być silniczki FL86ST94-4008A czyli o momencie trzymającym 3Nm. Jednak koszt jednego silniczka to ok 390 zł (3 silniczki to już kwota 1170 zł). Czy można dać nieco słabsze silniczki? Silniczki powiedzmy o momencie trzymającym 1,89 Nm, wystarczyły by?
Moje problemy głównie opierają się na elektronice. Czy moglibyście mi pomóc w doborze elektroniki (napęd, sterowanie)? Sporo szukałem i znalazłem kilka "kompletów" jednak najpierw chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat tych silniczków. Może uda się nieco zejść z ceną. Rozumiem że mocniejsze silniczki dają swoje rezultaty, jednak są dosyć kosztowne.
To na razie tyle. Z góry dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam serdecznie