Projekt X300Y500Z200 do wszystkiego

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

flopio
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: flopio » 06 kwie 2009, 14:21

Koncze wlasnie podobna konstrukcje, spawalem korpus w calosci z blach 12mm, niektore elementy zrobilem z grubosci 18 i 20mm. Musisz liczyc sie z bardzo duzym nakladem pracy na sam korpus - spawanie, spasowanie elementow, pilnowanie prostopadlosci (nie wiem jak planujesz ciac blachy, jesli plazma prawdopodobnie beda lekko pogiete, na pewno te z blachy 10mm, a nawet jesli gilotyna bedziesz cial, zapewne tez sie pogna te blachy, uwolnia sie naprezenia ). Ogolnie duuuzo pracy to kosztuje, nie mowiac juz o szpachlowaniu calosci na koniec i szlifowaniu, zeby zamaskowac spoiny. Poza tym trzeba rozsadnie spawac calosc i solidnie posczepiac, zeby potem nie pogielo sie wszystko od spawania. Dzis chyba drugi raz nie zdecydowalbym sie na korpus spawany z blach, a na pewno nie, gdybym zlecal spawanie komus. Kosztowaloby to majatek. Na szczescie spawanie, piaskowanie, proste prace slusarsklie jestem w stanie zrobic sam, wiec koszt wykonania korpusu ograniczyl sie do arkusza blachy, ciecia go wypalarka i paru paczek elektrod. Jesli nie jestes w stanie zrobic sam niektorych operacji, taniej wyjdzie prawdopodobnie zakup profila 125x250 ze scianka 12mm.

Tagi:

Autor tematu
atu79
Posty w temacie: 7

Post napisał: atu79 » 06 kwie 2009, 20:52

hi

Co do cięcia to: plazma i ukosowarka pod spoinę http://www.eci.com.pl/katalog/103/ukoso ... _bm20.html .
Jak plazma pognie to młotek 5kg poprostuje, a czego młotek nie potrafi to i tak po spawaniu, wyżarzaniu pójdzie do obróbki. Apropos obróbki macie jakieś firmy tanie i solidne? Myślałem sobie może, by założyć taki spis firm z całe Polski, które będą świadczyły usługi takim amatorom jak niektórzy z nas. Nie wszystkie firmy chcą się podejmować pracy dla osób prywatnych, niektóre nawet wyceniać nie chcą. A tutaj taka firma mogła by niezłą rzeszę klientów znaleźć, co w dobie kryzysu na dobre jej wyjdzie:)
-=Artur=-

flopio
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: flopio » 06 kwie 2009, 22:51

Moja konstrukcja wyglada calosciowo mniej wiecej tak:
Obrazek

Polecam Tobie odsuniecie prowadnic osi x od krawedzi belki po 15-20mm, o ile krawedzie blach beda spawane. Zaleznie od tego, z jakiego materialu bedziesz robil korpus, blacha moze sie utwardzic przy spoinie (ja zrobilem z 18G2A i ma ona tendencje wlasnie do utwardzania sie w okolicy spoiny). Poza tym moze wyjsc tak, ze otwory pod gwinty do mocowania prowadnic wejda w prostopadla blache (zalezy jakie grubosci tam przewidujesz itd).

Jesli chodzi o korpus glowny, zrobilem go w postaci plyty zebrowanej od spodu pionowymi blachami, mysle ze ponownie poszedlbym dzis w tym kierunku, stosunkowo sztywna strukture to tworzy, a w miare malo pracochlonne jest. Moze jedynie wiecej zeber poprzecznych bym zastosowal.
Obrazek
Dzis byc moze bym zdecydowal sie na takie rozwiazanie, zeby pionowa, obwodowa sciana tego korpusu wystawala 10-15mm ponad powierzchnie poziomej plyty tworzac taka jakby wanne pod chlodziwo i do tego przewidzialoby sie jakis splyw pod maszyne.

Obrobke rowkow pod prowadnice zrobilem w fabryce obrabiarek do drewna GOMA w Gorzowie, na strugarce, o ile dobrze pamietam 140zl netto za 1h pracy na tej maszynie licza. Nie ma zadnego problemu ze zleceniami dla indywidualnych klientow.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 07 kwie 2009, 07:58

Tutaj trzeba się zgodzić z kolegą qqaz i dobrze przemyśleć wszystko co chcemy do tej maszyny potem dołożyć . Ja też przerobiłem temat konstrukcji z blach i w zasadzie trochę porwałem się na głęboka wodę . Łatwiej i szybciej jest wykonać konstrukcję z profilu. Moje boje z maszyna z blach można zobaczyć tutaj https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 51,350.htm .
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
atu79
Posty w temacie: 7

Post napisał: atu79 » 07 kwie 2009, 08:21

gmaro czy nie przesadziłeś z obróbką? z tego co widze masz prawie każdą płaszczyznę w twoim korpusie przefrezowaną :)
-=Artur=-

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 07 kwie 2009, 08:36

Oczywiście , to był przerost formy nad treścią ale w zasadzie znajomy mi to frezował i tak się rozpędził że poszedł po wszystkich powierzchniach .Oczywiście nie było możliwości takich jak w tym momencie aby nogi od razu były pospawane z belką osi X i przefrezowane z jednego zamocowania dlatego są osobno.W twoim przypadku i w każdym mojej następnej maszynie frezowanie było tylko pod prowadnice , czoła belki X oraz stopy nóg no i oczywiście spód. Mimo małych gabarytów tej maszyny , służy do dnia dzisiejszego.Oczywiście parę fotek można zobaczyć w tym mega wątku , który jest praktycznie o wszystkim (zasługa kolegów z forum którzy chętnie "spamowali" i brali czynny udział za co im dziękuje :wink: )
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 09 kwie 2009, 23:33

Powinieneś jeszcze dodać, żę ciągle trzyma wymiar. Błąd w osi odpowiednio:
X: 0.04mm
Y: 0.04mm
Z: 0.02mm

(mierzone na podstawie wykonanych ostatnio detali z jednego zamocowania)

Ponadto doczekała się porządnego mocowania frezów w ER32 i w chwili obecnej wykonuje suport osi XZ dla innej maszyny :) Jedyne o czym nie wolno zapomnieć a czego gmaro nie zrobił to kołkowanie! W przeciwnym wypadku ponowne ustawienie geometrii maszyny to duży nakład czasu.

Sorki za EOT :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”