Sękowniki
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Sękowniki
Potrzebuje sękowniki do drewna powyżej 35mm, ale w żadnym sklepie ani w internecie nie mogę znaleźć. Prawdę mówiąc nie muszą to być obowiązkowo sękowniki. Kiedyś w pewnym warsztacie widziałem takie "blaszki", które bardzo dobrze sprawdzały się w robieniu otworów. Proszę o poradę lub link do sklepu gdzie mogę takie coś kupić.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Takie "blaszki" w uchwycie mozna kupic w prawie kazdym sklepie typu praktiker czy castorama nawet widzialem je w realu i tesco. Pytanie do czego ci taki wycinak potrzebny?
Bo jak do wyciecia duzej dziury to mozna wieloma metodami wycinac. np. frezarka z cyrklem do niej lub wyrzynarka rowniez z cyrklem. Ma to te zalete ze mozesz wycinac dowolne rozmiary a nie tylko tyle ile ma uchwyt na blaszke.
Kiedys widzialem takie fajne urzadzenie do wiertarki skladajace sie z wiertla na ktorym zamocowane bylo ostrze na wysiegniku. Bylo to uzywane do wycinania dziur na puszki elektryczne w gazobetonie. Pewnie nadal to moza dostac w marketach budowlanych.
Bo jak do wyciecia duzej dziury to mozna wieloma metodami wycinac. np. frezarka z cyrklem do niej lub wyrzynarka rowniez z cyrklem. Ma to te zalete ze mozesz wycinac dowolne rozmiary a nie tylko tyle ile ma uchwyt na blaszke.
Kiedys widzialem takie fajne urzadzenie do wiertarki skladajace sie z wiertla na ktorym zamocowane bylo ostrze na wysiegniku. Bylo to uzywane do wycinania dziur na puszki elektryczne w gazobetonie. Pewnie nadal to moza dostac w marketach budowlanych.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Chyba źle sprecyzowałem "blaszki". Chodzi mi o "blaszkę" być może frez prostokątny ze szpikulcem, bo zapewne masz na myśli frez, wiertło koronowe ?, które w moim przypadku nie zdaje egzaminu.
Potrzebuje wywiercić otwór w drewnie o średnicy powyżej 35mm ale tak aby nie przewiercić się przez drewno, tzn. drewno ma 10cm grubości, a ja chce zrobić otwór do głębokości 5cm.
Mogę to zrobić na ploterze frezującym ale zajmuje to za dużo czasu.
Potrzebuje wywiercić otwór w drewnie o średnicy powyżej 35mm ale tak aby nie przewiercić się przez drewno, tzn. drewno ma 10cm grubości, a ja chce zrobić otwór do głębokości 5cm.
Mogę to zrobić na ploterze frezującym ale zajmuje to za dużo czasu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Poszukaj np. PROMA Sękownik fi35 cena 33zł - nr katalogowy A 06045014
nie jestem pewien ale wiertła pod zawiasy powinny się nadać są różne średnice dostępne w każdym hipermarkecie za przysłowiowe grosze.
JG
Jeszcze www.narzedziowy.pl poszukaj pod hasłem sednik są 35mm tylko coś około 60zł
JG
nie jestem pewien ale wiertła pod zawiasy powinny się nadać są różne średnice dostępne w każdym hipermarkecie za przysłowiowe grosze.
JG
Jeszcze www.narzedziowy.pl poszukaj pod hasłem sednik są 35mm tylko coś około 60zł
JG
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Czy dopuszczasz mozliwosc ze na dnie tego duzego otworu bedzie otwor po wiertle?
Sprobuj wyfrezowac tylko brzeg i wydłutuj środek a nastepnie wyrównaj dno frezem czołowym albo tym którym frezowałbyś ten brzeg. Tak chyba jest najszybciej. Na ploterze frezujacym jesli masz mozliwosc zrobienia kilku obiegów z zbieraniem mniejszej grubości naraz będzie dosyć szybko i relatywnie precyzyjnie.
jesli masz dostep do dobrego warsztatu to sugeruje wykonać sobie taki przyrząd jak opisałem wcześniej (ten do puszek). Wyglada on tak jak w zalaczniku.
Jesli masz wiertarke stolowa to bedzie dzialal dosyc skutecznie ale i tak bedzie na środku dziura po pilocie.
[ Dodano: 2008-05-27, 16:24 ]
tu masz takie cos:
http://www.allegro.pl/item365782880_wyc ... nkcji.html
10zl a pewnie jak poszukasz to znajdziesz porzadniejsze. Ale dziura na dnie bedzie i tak
.
Sprobuj wyfrezowac tylko brzeg i wydłutuj środek a nastepnie wyrównaj dno frezem czołowym albo tym którym frezowałbyś ten brzeg. Tak chyba jest najszybciej. Na ploterze frezujacym jesli masz mozliwosc zrobienia kilku obiegów z zbieraniem mniejszej grubości naraz będzie dosyć szybko i relatywnie precyzyjnie.
jesli masz dostep do dobrego warsztatu to sugeruje wykonać sobie taki przyrząd jak opisałem wcześniej (ten do puszek). Wyglada on tak jak w zalaczniku.
Jesli masz wiertarke stolowa to bedzie dzialal dosyc skutecznie ale i tak bedzie na środku dziura po pilocie.
[ Dodano: 2008-05-27, 16:24 ]
tu masz takie cos:
http://www.allegro.pl/item365782880_wyc ... nkcji.html
10zl a pewnie jak poszukasz to znajdziesz porzadniejsze. Ale dziura na dnie bedzie i tak

- Załączniki
-
- zz
- cudak.gif (2.04 KiB) Przejrzano 3385 razy