Witam wszystkich to na początek.
Mam pytanie zupełnie zielonego gościa. Bo choć wiele lat pracuje jako stolarz, także na maszynach CNC i ostatnio Nesting system, to nigdy nie obrabiałem drewnianych elementów na CNC. Zawsze to było tradycyjnie, frezarka, tokarka itp.
Chodzi mi o prostą podstawową sprawę. Przykładowo: mam prosty drewniany element któremu chce nadać profil na krawędziach. Obu długich krawędziach. Wiadomo że potrzebne specjalne chwytaki a nie zwykłe "przyssawki" I tu mam pytanie: jak umiejscowić , gdzie , na obszarze roboczym maszyny. To duża maszyna CNC. Tak aby było najprościej do napisania programu. Ogladałem troche filmów na YT i widziałem że elementy były ustawione w różnych miejscach. A skoro mozna w dowolnym miejscu stołu to jak liczyć w osi x i y.
Może ktoś mi to wytłumaczyć mozliwie najprościej.
Dziekuję.
Ze swojej strony służe pomoca w systemie Nesting firmy Busellato. Elementy meblowe, mfc,mdf itp.
CNC i Drewniane elementy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: CNC i Drewniane elementy
Witamy nowego kolegę na forum.RobertSQ pisze: Przykładowo: mam prosty drewniany element któremu chce nadać profil na krawędziach. Obu długich krawędziach _____ Może ktoś mi to wytłumaczyć mozliwie najprościej.
No tak prosto wytłumaczyć się po prostu nie da, bo co maszyna + oprogramowanie do niej, to inne bazowanie materiału i w ogóle filozofia pracy.
Inaczej pisząc, dla jednych maszyn bazowanie możesz realizować z poziomu CAM-a i z pulpitu maszyny, a dla innych tylko z CAM-a lub tylko z pulpitu.
Jak zaczniesz pracować na tej maszynie, to bardzo szybko ogarniesz jak najlepiej sobie z tym poradzić.
Jednak zastanawia mnie jedno, a mianowicie PO CO na maszynie CNC profilować długi prosty element ?
Przecież to robota wręcz idealna dla profilarek tudzież zwykłej frezarki stołowej, bo nie dość, że będzie szybciej, to jeszcze dodatkowo ZDECYDOWANIE taniej i po prostu ładniej.
Owszem, profilowanie długich elementów na maszynie CNC ma jak najbardziej sens, ale ... łukowych, a nie prostych.
Frezowanie na CNC prostych krawędzi ma (od biedy) sens również wtedy, kiedy zakładamy na maszynę np. całe poskładane skrzydło drzwiowe i za jednym zamachem profilujemy dookoła + wiercimy otwory pod klamki i kieszenie pod zamki i zawiasy.
W ogóle uważam, że CNC przy stolarce, to albo (jak pisałeś) nesting, albo elementy łukowe + nieregularne kształty, albo nietypowe pojedyncze zmówienia, gdzie np. mamy do wykonania szereg okien, a każde z innymi wymiarami, profilem, grubością i do tego z elementami łukowymi.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:

Ja nie wiem czy dance1 ma na myśli bloki podciśnieniowe, takie do obróki drewna. Masz centrum obróbcze, zalezy jakie, mocujesz bloki podciśnieniowe i przyssawki i wtedy element możesz obrabiać z każdej strony. Sprawdź sobie na stronie chociażby Schmalz. U kumpla w zakładzie jest tego cała masa, a te gumy mają faktycznie wytrzymałe.