HDF
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
HDF
Witam.
Mam do przecięcia płyty HDF grubość 14 mm.
Ogólnie jest to dla mnie strasznie upierdliwy materiał.
Chciałbym przeciąć to na 1 raz. Pierwsze próby niezbyt udane. Używam frezu fi 6mm (wymóg rysunku dla zaokraglonych kątów ) Problem w tym że frezy tępią się niemiłosiernie. Nie wiem czy nie za małym wiórem to robię.
Jakie byście zaproponowali obroty i posuw dla tego frezu? Moc wrzeciona 7,5 Kw
Serdeczne dzieki za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
PS Jakby ktos znał predkość skrawania dla MDf HDF byłbym bardzo wdzięczny za podanie
Mam do przecięcia płyty HDF grubość 14 mm.
Ogólnie jest to dla mnie strasznie upierdliwy materiał.
Chciałbym przeciąć to na 1 raz. Pierwsze próby niezbyt udane. Używam frezu fi 6mm (wymóg rysunku dla zaokraglonych kątów ) Problem w tym że frezy tępią się niemiłosiernie. Nie wiem czy nie za małym wiórem to robię.
Jakie byście zaproponowali obroty i posuw dla tego frezu? Moc wrzeciona 7,5 Kw
Serdeczne dzieki za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
PS Jakby ktos znał predkość skrawania dla MDf HDF byłbym bardzo wdzięczny za podanie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Są to frezy weglikowe przeznaczone do obróbki drewna.
Frezy sa spiralne dwuostrzowe [Z2]
fi części tnącej 6mm
fi uchwytu 8mm
długość robocza 22mm
Docelowo mam do wycięca ponad 2000m. Niwykluczone że takich serii bedzie więcej.
Serie próbną ustawiałem na czuja, nic sie nie przypala, krawędzie też są ok przy czym później zaczynają sie strząpić. Frez wytrzumuje maksymalnie około 375m po czym definitywnie nadaje sie do ostrzenia.
Chodzi mi głównie o optymalizacje tego wycinania. Specjalnie nie podaję parametrów jakie ustawiłem by nikogo nie zasugerowac. Jestem ciekaw jak inni zabrali by się do takiego zadania.
Frezy sa spiralne dwuostrzowe [Z2]
fi części tnącej 6mm
fi uchwytu 8mm
długość robocza 22mm
Docelowo mam do wycięca ponad 2000m. Niwykluczone że takich serii bedzie więcej.
Serie próbną ustawiałem na czuja, nic sie nie przypala, krawędzie też są ok przy czym później zaczynają sie strząpić. Frez wytrzumuje maksymalnie około 375m po czym definitywnie nadaje sie do ostrzenia.
Chodzi mi głównie o optymalizacje tego wycinania. Specjalnie nie podaję parametrów jakie ustawiłem by nikogo nie zasugerowac. Jestem ciekaw jak inni zabrali by się do takiego zadania.