Zostają poszarpania jak na rysunku.

Co w takim przypadku może być przyczyną?
Zbyt małe obroty ?
Z prędkością 250 - 300 mm/min to robisz już samo wykończenie, ale to się robi bardzo cienkimi frezami. Obróbke głowną czyli kształtową i grubym frezem to ja napisałem z prędkości 500mm/min - chyba żle coś przeczytałeś.barola pisze:kubus838,nie zbyt małe te prędkości 250-300 mm/min lub jak kto woli 0,25m/min .Na płaskorzezbę formatu A4 dnia może zabraknąc
Oczywiście, że zbyt małe. Konsekwentnie doradza wszystkim takie posuwy, to już któryś temat z kolei + kilka innych bezsensów typu 30 % obwodu. Przy obrotach rzędu 15000 i więcej materiał będzie się palił przy takich posuwach. Przy frezie 2p i 500mm/min to jest 0,016mm na ostrze. Zmielony wiór, nadpalenia i tragiczna wydajność obróbki. Powodzenia!barola pisze:kubus838,nie zbyt małe te prędkości 250-300 mm/min lub jak kto woli 0,25m/min .Na płaskorzezbę formatu A4 dnia może zabraknąc
A to już nie wymaga komentarza. Kiedyś żeby coś robić to trzeba było coś umieć. A teraz wystarczy pochwalić się nową maszyną i "robota sama wpadnie"bartx pisze: Oczywiście, że zbyt małe. Konsekwentnie doradza wszystkim takie posuwy, to już któryś temat z kolei + kilka innych bezsensów typu 30 % obwodu. Przy obrotach rzędu 15000 i więcej materiał będzie się palił przy takich posuwach. Przy frezie 2p i 500mm/min to jest 0,016mm na ostrze. Zmielony wiór, nadpalenia i tragiczna wydajność obróbki. Powodzenia!
Nie chcę od nikogo żadnej roboty, ani zleceń. Pracuję nad własnymi produktami. Odnośnie moich umiejętności się nie wypowiadaj. Są wystarczające, żeby wyciągać wnioski i nie powtarzać w kółko tych samych błędów...kubus838 pisze:A to już nie wymaga komentarza. Kiedyś żeby coś robić to trzeba było coś umieć. A teraz wystarczy pochwalić się nową maszyną i "robota sama wpadnie"bartx pisze: Oczywiście, że zbyt małe. Konsekwentnie doradza wszystkim takie posuwy, to już któryś temat z kolei + kilka innych bezsensów typu 30 % obwodu. Przy obrotach rzędu 15000 i więcej materiał będzie się palił przy takich posuwach. Przy frezie 2p i 500mm/min to jest 0,016mm na ostrze. Zmielony wiór, nadpalenia i tragiczna wydajność obróbki. Powodzenia!
robert
kubus838 pisze:Obróbke głowną czyli kształtową i grubym frezem to ja napisałem z prędkości 500mm/min - chyba żle coś przeczytałeś.
to i tak uważam że trochę wolno ,ale wiadomo każdy robi jak mu pasuje, ja np.frezem fi3mm zagłębienie do 7mm skok 0.2mm posów 2-2,5 m/min.
henry14282, a frez masz dobry tzn. ostry?