Problem z malowaniem frezowanej powierzchni.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
HotAndCold
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Problem z malowaniem frezowanej powierzchni.

Post napisał: HotAndCold » 20 cze 2016, 21:57

Dzień dobry.

Problemów ciąg dalszy. Frezuje w MDF'ie rowki pod różnymi kątami frezami głównie Vbit od 90-150 stopni. Używam frezów podobnych jak na zdjęciu.
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... p6Uxr47Vjw

Niestety mam problem z jakością frezowanych powierzchni. Przy próbie malowania farbą podkładową powstają mi wtrącenia na powierzchni niefrezowanej. Próbowałem już wielu sposobów, na razie niestety nie udało mi się problemu rozwiązać. Na zdjęciu jest jakieś ekstremum. Ale się zdarza.

Obrazek

Próbowałem wpierw malować izolantem (bez efektów)
Próbowałem frezować nowym frezem CMT (bez rezultatów)
Próbowałem różnych materiałów kronospan, kronopol, finsa. Wszystkie o gęstości około 740 -780 kg/m2). Bez stabilnych rezultatów.

Czasami nawet mi się udało uzyskać obiecującą powierzchnię, ale niestety nie byłem w stanie już tego powtórzyć.

Macie na to jakiś sprawdzone sposoby? Ewentualnie możecie mnie do kogoś skierować kto ma doświadczenie w tej materii? Będę niezmiernie wdzięczny.

Tagi:

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dasza77 » 21 cze 2016, 10:21

Może przyczyną jest marnej jakości MDF ?
Z doświadczenia wiem, że są gorsze i lepsze gatunki tego materiału.
Kilka lat temu frezowałem z podobnym skutkiem formy do termoformowania, aż solarz, który produkuje fronty meblowe odsprzedał dobry gatunkowo MDF + dobrej jakości frez (CMT) i problemy się skończyły.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: koala.g » 21 cze 2016, 15:18

O gatunek to chodzi ci o :
LDF MDF i HDF ? Low medium i hard.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Yarec » 21 cze 2016, 15:19

MDF jest materiałem miękkim i nasiąkliwym, "powstają mi wtrącenia na powierzchni niefrezowane" nie bardzo chwytam. Powierzchnia frezowana na ogół jest z "kłaczkami" (po gruntowaniu tym bardziej).
Frezując takie kanały jak na zdjęciu robiliśmy to na dwa razy - 1 wstępnie i zalewane lakierem nitro, po wyschnięciu frezowanie docelowe.

Autor tematu
HotAndCold

Post napisał: HotAndCold » 21 cze 2016, 18:46

MDF jest materiałem miękkim i nasiąkliwym, "powstają mi wtrącenia na powierzchni niefrezowane" nie bardzo chwytam.
Miało być: powstają wtrącenia na powierzchni frezowanej i pomalowanej. A dokładniej nie powstają, ale podnosi się luźny MDF pod wpływem farby/izolantu, oraz uwidacznia mocno.

Jak pisałem mam frez CMT ostry, nówka sztuka.
MDF próbowałem różny. Zgadza się że jeden jest lepszy jeden gorszy ale dalej nie udaje mi się doprowadzić do stanu znośności.
Ostatnio frezowałem w MDF Kronospan 10mm podwójnie laminowany. Efekt jak na zdjęciu.
Kilka lat temu frezowałem z podobnym skutkiem formy do termoformowania, aż solarz, który produkuje fronty meblowe odsprzedał dobry gatunkowo MDF + dobrej jakości frez (CMT) i problemy się skończyły.
dasza77 możesz mi podpowiedzieć jaki MDF wypróbować lub czym się kierować w wyborze dobrego MDF? Ewentualnie podpowiedzieć jakimi parametrami frezujesz? Widziałem jak są frezowane fronty w fabrykach mebli, natomiast nie pamiętam czy są dalej obrabiane czy od razu idą do malowania. Masz jeszcze kontakt z tym stolarzem?
Frezując takie kanały jak na zdjęciu robiliśmy to na dwa razy - 1 wstępnie i zalewane lakierem nitro, po wyschnięciu frezowanie docelowe.
Yarec W ostateczności spróbuję metody jaką podałeś. Natomiast boje się powtarzalności uchwytu na stole (mam słabe "end stop'y") Dodatkowo czas frezowania mi się znacznie wydłuży. Natomiast powiedz mi czy musi to być z Twojego doświadczenia lakier nitro? Jaki lakier stosujesz? Możesz podać mi więcej informacji o tej metodzie?

[ Dodano: 2016-06-21, 19:02 ]
Jeszcze jedna rzecz mi się nasuwa. Wydaje mi się, że w firmach gdzie jest spory przemiał np frontów meblowych nikt się nie bawi w podwójne frezowania kształtów po malowaniu, dla nich to strata. Myślę że mają to ustabilizowane inaczej. Jeżeli nie mam facji proszę wyprowadźcie mnie z błędu.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: koala.g » 21 cze 2016, 19:14

Oni chyba tego nie malują tylko jest oklejane na prasie próżniowej.

Bez zabawy ze szlifowaniem malowaniem i innymi cudami po drodze.
[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

Autor tematu
HotAndCold

Post napisał: HotAndCold » 21 cze 2016, 19:37

Tańsze meble są oklejane. Droższe malowane.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kubus838 » 21 cze 2016, 20:20

Witam
Kolego HotAndColda ja mam wrażenie, że cos robisz z obróbką nie tak. Ja frezuje mdf frezem prostym, a Ty w swoim linku pokazałeś frez który bardziej wygląda na frez pod zawiasy - co prawda nie znam jego wymiraów ale na zdjęciu tak mi wychodzi.

Druga rzecz to jakich rodzajów obróbek używasz/programujesz? Mdf jest wrednym materiałem i można trafić na taki który nadaje sie tylko na ... deske klozetową.

A przyczyną powstania takiej sytuacji mogą być zbyt rzadkie przejścia freza w poziomie - powtarzam w poziomie.

robert

Najpierw się projektuje fronty. Potem przygotowuje się pliki obróbkowe - są to z reguły dwa lub trzy. Podyktowane to jest tym co klient chce mieć na frontach i ilością frezów. Co prawda można to zredukować do jednego pliki a jest to zależne od tego czy maszyna posiada mgazyn narzędzi. Potem impregnat, podkład i lakier. Z reguły frontów po malowaniu już się nie frezuje bo trzeba by jeszcze raz szlifować i malować. Jednie co można robić po malowaniu to gniazda na zawiasy ale to bardzo rzadko.

robert

Autor tematu
HotAndCold

Post napisał: HotAndCold » 21 cze 2016, 20:52

Kod: Zaznacz cały

Ja frezuje mdf frezem prostym, a Ty w swoim linku pokazałeś frez który bardziej wygląda na frez pod zawiasy
kubus838 dziękuję za odpowiedz w temacie. To nie jest frez pod puszki, wkleję inne zdjęcie może podobnego (na tym zdjęciu vbit 90).

Obrazek

Druga rzecz to jakich rodzajów obróbek używasz/programujesz?
Nie rozumiem pytania. Napisz proszę co masz na myśli. Chodzi Ci o jakieś konkretne typy obróbki? Napisz może jakiś przykład to wszystko wyjaśnię.
A przyczyną powstania takiej sytuacji mogą być zbyt rzadkie przejścia freza w poziomie - powtarzam w poziomie.
Co rozumiesz poprzez rzadkie przejścia w poziomie?

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kubus838 » 21 cze 2016, 21:20

No fakt nie jest frez pod zawiasy ale jest podobny. Ale tym frezem to i tak nie można robić wszystkiego.

To się robi tak.
Najpierw obróbka kształtowa gdzie wycinasz sam kształt - możesz robić to też tym frezem ale z tolerancją np 0.6 milmetra. Potem robisz obróbke wykańczającą i frezem prostym. Ta obróbka wygląda tak, że frez zjeżdża w osi "z" i frezuje te 0.6mm i likwiduje wszelkie meszki , wiórki które jeszcze trzymaja się powierzchni frezowanej.

Jak wiesz frez służy do innej obrobki niz wiertło i nie może on pracować calym swoim obwodem. Dlatego jak frezujesz mdf to frez ustawiasz tak aby pracował maksymalnie 20% do 30% swojego obwodu - powtarzam obwodu. Czyli jeżeli uzywasz freza o średnicy 10mm części roboczej i przejdzie on po jednej linni na materiale to przesuwa się w poziomie o 1.5 milimetra i frezuje drugą linnie. I jeżeli frez przejdzie cała powierzchnie to zagłębia w materiał(czyli zaczyna nową rampe) i znowu wykonuje frezowanie na powierzchni przesuwając się co 1,5mm w poziomie.

Wtedy już nie powstają żadne zadarcia skazy na mdf i jest gotowy do malowania.

robert
Ostatnio zmieniony 21 cze 2016, 21:23 przez kubus838, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”