Witam. Jestem na etapie tworzenia prototypu pewnej zabawki. Jest to zabawka konstrukcyjna i
stoje przed dylematem, czy wybrać plastik czy drewno. Pomijam na razie właściwości mechaniczne samych materiałów....chce zapytac o różnicę w kosztach
Zabawka bazowałaby na zestawie kilkudziesięciu małych elementów o mało skomplikowanym kształcie..jednak wymagana byłaby precyzja....Elementy to prostokąty wymiarów 4x2 o grubości 2 do 5 mm. Musiałyby być też pewne wypustki, małe wcięcia
Moje pytania.
1. Jak kształtowałyby się różnice w cenie jeśli chodzi o drewno VS plastik
2. Jak duża może być różnica w kosztach wykonania takich elementów z plastiku Polska VS Chiny
3. Jak kształtowałaby się różnica w sprzęcie potrzebnym do wykonania takich elementów.
Plastik VS drewno
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witam
Dlatego, że jeszcze nikt Ci nie odpowiedział to ja sobie pozwole na odpis.
Chciałbyś zrobić coś tylko nie chcesz napisać co, ale za to chcesz żeby Ci ktoś napisał czy się opłaci. Ble, ble, ble, tu wróżek nie ma - nie to forum. Ceny materiałów są zależne od ilości i rodzaju. Niestety jakie pytanie taka odpowiedź.
robert
Dlatego, że jeszcze nikt Ci nie odpowiedział to ja sobie pozwole na odpis.
Chciałbyś zrobić coś tylko nie chcesz napisać co, ale za to chcesz żeby Ci ktoś napisał czy się opłaci. Ble, ble, ble, tu wróżek nie ma - nie to forum. Ceny materiałów są zależne od ilości i rodzaju. Niestety jakie pytanie taka odpowiedź.
robert
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
No ale ja nie mam projektu. Nie mam plików w CAD....
Niech będzie kwadrat 4x4x0.5 cm.....No nie wiem jak inaczej mam zadać to pytanie. Jakbym był na etapie finalizowania to bym nie pisał tutaj na forum, tylko albo bym zrobił ofertę, albo pisał już do konkretnych firm z pytaniami o cenę
Myślałem może że ktoś sie orientuje i chociażby proporcjonalnie jest w stanie napisać...że ten sam element z drewna może być 10 razy droższy, albo 10% droższy
Kurcze...no wiem że są różne rodzaje drewna, plastiku...ale nie jestem na tyle obeznany w tych wszystkich materiałach.
Powiedzmy że chodzi o 100, 1000 i 10000 elementów.
Niech będzie kwadrat 4x4x0.5 cm.....No nie wiem jak inaczej mam zadać to pytanie. Jakbym był na etapie finalizowania to bym nie pisał tutaj na forum, tylko albo bym zrobił ofertę, albo pisał już do konkretnych firm z pytaniami o cenę
Myślałem może że ktoś sie orientuje i chociażby proporcjonalnie jest w stanie napisać...że ten sam element z drewna może być 10 razy droższy, albo 10% droższy
Kurcze...no wiem że są różne rodzaje drewna, plastiku...ale nie jestem na tyle obeznany w tych wszystkich materiałach.
Powiedzmy że chodzi o 100, 1000 i 10000 elementów.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Dużo zależy od detalu, jak się da to na laserze wypalić, czy na cnc wyciąć to przy małych ilościach pewnie cena będzie porównywalna. Chyba że jakieś egzotyczne drewno będziesz stosował za kupę cebulionów.
Przy bardzo dużej ilości sztuk na pewno plastik będzie tańszy, bo można formę wtryskową zamówić za kilkadziesiąt kPLN i taki mały detal będziesz miał pewnie poniżej 1 PLN.
Ale bez konkretu, nikt Ci konkretnie nie odpowie
.
Przy bardzo dużej ilości sztuk na pewno plastik będzie tańszy, bo można formę wtryskową zamówić za kilkadziesiąt kPLN i taki mały detal będziesz miał pewnie poniżej 1 PLN.
Ale bez konkretu, nikt Ci konkretnie nie odpowie

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
No właśnie przy plastiku to produkcja w zasadzie jest opłacalna przy ilościach 10000+ elementów ze względu na formę...za to wtedy cena za element jest rzeczywiście dość niska
Drewno za to daje możliwość większej elastyczności jeśli chodzi o proces produkcji..trzeba jednak doliczyć pewnie takie sprawy jak szlifowanie, malowanie, lakierowanie.
A czy jest opcja żebym mógł sam ogarnąć produkcję elementów drewnianych? Kupić maszynę cnc i mając wszelkie projekty robić wszystko sam?
Co do elementów. Mają to być klocki konstrukcyjne...a więc zbiór kilku elementów które do siebie pasują...jednak ze względu na grupę docelową byłyby to elementy dość proste...Tak jak pisałem. Byłyby to w zasadzie same prostokąty i kwadraty które musiałyby mieć możliwość łączenia sie wzajemnie....czyli musiałyby mieć w sobie powycinane paski...i jednocześnie elementy musiałby mieć odpowiedniej wielkości wypustki...tak żeby można je było ze sobą łączyć
Drewno za to daje możliwość większej elastyczności jeśli chodzi o proces produkcji..trzeba jednak doliczyć pewnie takie sprawy jak szlifowanie, malowanie, lakierowanie.
A czy jest opcja żebym mógł sam ogarnąć produkcję elementów drewnianych? Kupić maszynę cnc i mając wszelkie projekty robić wszystko sam?
Co do elementów. Mają to być klocki konstrukcyjne...a więc zbiór kilku elementów które do siebie pasują...jednak ze względu na grupę docelową byłyby to elementy dość proste...Tak jak pisałem. Byłyby to w zasadzie same prostokąty i kwadraty które musiałyby mieć możliwość łączenia sie wzajemnie....czyli musiałyby mieć w sobie powycinane paski...i jednocześnie elementy musiałby mieć odpowiedniej wielkości wypustki...tak żeby można je było ze sobą łączyć