Kopiarka CNC

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
blaser
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Kopiarka CNC

Post napisał: blaser » 26 kwie 2012, 16:30

Witam Koledzy !

Mój pierwszy post na forum i odraz zarzucam pytanie :)
Potrzebuje porady odnośnie jak maszyna CNC spełni moje wymagania przy wykonaniu poszczególnych pracach np. kopiowanie danego elementu i wykonywanie drugiego tzn kopi , (np.kolby do broni) grawerowanie ,frezowanie , kopiowanie np. powierzchni płaskich np. deski z rzeźba i zrobienie kopi ??
Interesuje mnie również możliwość zaprojektowaniu wirtualnie danego przedmiotu np. z drewna lub też metalu i wykonanie go z danego kawałka materiału ....

Zaznaczę że jestem zielony w temacie CNC ....prosiłbym o pomoc i nakreślenie ''co z czym sie je '' Miło by było jeśli Koledzy wskazali by konkretne urządzenie które spełni moje wymagania ...

Pozdrawiam

Tagi:

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc666 » 26 kwie 2012, 17:22

Co masz na mysli "skopiowanie danego elementu"??
Aby wykonac jakis element na CNC np. frezarka, musisz ja najpierw zaprogramowac, najlepiej za pomoca jakiegos oprogramowania komputerowego typu CAM. Pozniej mozesz wykonywac dowolna ilosc tych samych elementow.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Re: Kopiarka CNC

Post napisał: lajosz » 26 kwie 2012, 18:17

blaser pisze:Witam Koledzy !

Potrzebuje porady odnośnie jak maszyna CNC spełni moje wymagania przy wykonaniu poszczególnych pracach np. kopiowanie danego elementu i wykonywanie drugiego tzn kopi , (np.kolby do broni) grawerowanie ,frezowanie , kopiowanie np. powierzchni płaskich np. deski z rzeźba i zrobienie kopi ??
Interesuje mnie również możliwość zaprojektowaniu wirtualnie danego przedmiotu np. z drewna lub też metalu i wykonanie go z danego kawałka materiału ....

Zaznaczę że jestem zielony w temacie CNC ....prosiłbym o pomoc i nakreślenie ''co z czym sie je '' Miło by było jeśli Koledzy wskazali by konkretne urządzenie które spełni moje wymagania ...

Pozdrawiam
No nie za bardzo wiemy jak maszyna CNC spełni twoje wymagania bo ich nie przedstawiłeś, stąd nie wiadomo jakie są te wymagania, ale:

Jeśli chodzi o np. wykonanie kolby do broni tzn. zakładasz na maszynę jeden blok materiału (jakieś drewno) i chcesz żeby maszyna wykonała to w całości za jednym zamocowaniem, to potrzebujesz maszyny pięcio-osiowej, czyli pełne 3D, inaczej nic z tego.
Takie maszyny (5-cio osiówki) są bardzo, ale to bardzo drogie, ale mają tę zaletę, że nie ma dla nich praktycznie rzeczy nie do wykonania.

Jeśli natomiast nie przeszkadza Ci to, że podczas obróbki, materiał trzeba obrócić o 90 stopni, to może to być zwykła maszyna CNC z 3 osiami, czyli X, Y, Z + ewentualnie oś C ( czyli obrotowa) , aczkolwiek oś C nie jest konieczna do takich obróbek.

Jeśli chodzi o wykonywanie kopi już istniejącego elementu, to robi się to poprzez skanowanie obiektu skanerem 3D albo specjalnym mechanicznym czujnikiem do skanowania.
Efekt tegoż skanowania w postaci pliku (obiektu 3D ) wklejamy do programu tworzącego płaskorzeźby (reliefy jak kto woli) i po dobraniu odpowiedniej strategii obróbki i narzędzi które mają to wykonać, tworzymy kolejny plik, który z kolei trafia do postprocesora maszyny CNC, skąd trafia do sterownika maszyny i jet wykonywany, czyli maszyna obrabia.

Oczywiście powyższe w dużym skrócie.

Jeśli chodzi o (jak się wyraziłeś) wirtualne przedmioty (czyli obiekty 3D), to tworzymy je przy pomocy oprogramowania do tworzenia obiektów 3D (np. 3d Studio MAX, Maya, Sculptris, i wiele, wiele innych), a następnie przenosimy plik do programu tworzącego płaskorzeźby i dalej już jest tak jak opisałem wyżej, albo tworzymy obiekt 3D bezpośrednio w programie do tworzenia płaskorzeźb (np. ArtCAM) co jest dla niektórych (jak dla mnie np.) łatwiejsze, a inni wolą model 3D stworzyć za pomocą w/w programów do grafiki 3D, czyli jak kto lubi lub umie :)

Powtórzę, że to co napisałem, to tylko ogólniki i żeby zgłębić temat, to trzeba by tu książkę napisać, a jak wiadomo nikomu się po prostu nie chce. Tym bardziej, że napisano już o tym setki książek i wystarczy sięgnąć po literaturę fachową lub poszukać w necie i bez problemu znajdziesz rozwinięcie tego co tu napisałem.

Jednak jeśli nie miałeś nigdy dotąd do czynienia z maszynami CNC, to dobrze radzę zacząć przygodę z CNC od wycinania prostych rzeczy w 2D, a dopiero wraz z doświadczeniem pójść w reliefy i inne 3D.
Oczywiście możesz (kto ci zabroni ?) rzucić się od razu na głęboką wodę i z rozmachem, za pomocą 5-cio osiówki, trzaskać płaskorzeźby i rzeźby, ale wówczas polecam profesjonalne szkolenie od podstaw bo inaczej drogo może Cię kosztować taka zabawa.

Zrobisz jak zechcesz.

Autor tematu
blaser

Post napisał: blaser » 26 kwie 2012, 18:19

Skopiowanie tzn. wykonanie drugiego takiego samego elementu z dowolnego materiału ...
Jaką frezarkę by kolega poleciał cena do 20tys ...

Jak to wszystko działa ? mają program jesteśmy podpięci do sterownika frezarki ?

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: oprawcafotografii » 26 kwie 2012, 18:23

"Jednak jeśli nie miałeś nigdy dotąd do czynienia z maszynami CNC, to dobrze radzę zacząć przygodę z CNC od wycinania prostych rzeczy w 2D, a dopiero wraz z doświadczeniem pójść w reliefy i inne 3D. "

Sluchaj sie kolegi bo dobrze pisze.

Z taka wiedza i kasa nie powalczys. Szczegolnie wiedza...

Nie napisales do tej pory jasno - chcesz kopiowac istniejacy przedmiot
czy wykonywac wiele egz. takiego samego przedmiotu opisanego
w pliku komputerowym?

q

Autor tematu
blaser

Post napisał: blaser » 26 kwie 2012, 18:23

lajosz pisze:
blaser pisze:Witam Koledzy !

Pozdrawiam
No nie za bardzo wiemy jak maszyna CNC spełni twoje wymagania bo ich nie przedstawiłeś, stąd nie wiadomo jakie są te wymagania, ale:

Jeśli chodzi o np. wykonanie kolby do broni tzn. zakładasz na maszynę jeden blok materiału (jakieś drewno) i chcesz żeby maszyna wykonała to w całości za jednym zamocowaniem, to potrzebujesz maszyny pięcio-osiowej, czyli pełne 3D, inaczej nic z tego.
Takie maszyny (5-cio osiówki) są bardzo, ale to bardzo drogie, ale mają tę zaletę, że nie ma dla nich praktycznie rzeczy nie do wykonania.

Jeśli natomiast nie przeszkadza Ci to, że podczas obróbki, materiał trzeba obrócić o 90 stopni, to może to być zwykła maszyna CNC z 3 osiami, czyli X, Y, Z + ewentualnie oś C ( czyli obrotowa) , aczkolwiek oś C nie jest konieczna do takich obróbek.

Jeśli chodzi o wykonywanie kopi już istniejącego elementu, to robi się to poprzez skanowanie obiektu skanerem 3D albo specjalnym mechanicznym czujnikiem do skanowania.
Efekt tegoż skanowania w postaci pliku (obiektu 3D ) wklejamy do programu tworzącego płaskorzeźby (reliefy jak kto woli) i po dobraniu odpowiedniej strategii obróbki i narzędzi które mają to wykonać, tworzymy kolejny plik, który z kolei trafia do postprocesora maszyny CNC, skąd trafia do sterownika maszyny i jet wykonywany, czyli maszyna obrabia.

Oczywiście powyższe w dużym skrócie.

Jeśli chodzi o (jak się wyraziłeś) wirtualne przedmioty (czyli obiekty 3D), to tworzymy je przy pomocy oprogramowania do tworzenia obiektów 3D (np. 3d Studio MAX, Maya, Sculptris, i wiele, wiele innych), a następnie przenosimy plik do programu tworzącego płaskorzeźby i dalej już jest tak jak opisałem wyżej, albo tworzymy obiekt 3D bezpośrednio w programie do tworzenia płaskorzeźb (np. ArtCAM) co jest dla niektórych (jak dla mnie np.) łatwiejsze, a inni wolą model 3D stworzyć za pomocą w/w programów do grafiki 3D, czyli jak kto lubi lub umie :)

Powtórzę, że to co napisałem, to tylko ogólniki i żeby zgłębić temat, to trzeba by tu książkę napisać, a jak wiadomo nikomu się po prostu nie chce. Tym bardziej, że napisano już o tym setki książek i wystarczy sięgnąć po literaturę fachową lub poszukać w necie i bez problemu znajdziesz rozwinięcie tego co tu napisałem.

Jednak jeśli nie miałeś nigdy dotąd do czynienia z maszynami CNC, to dobrze radzę zacząć przygodę z CNC od wycinania prostych rzeczy w 2D, a dopiero wraz z doświadczeniem pójść w reliefy i inne 3D.
Oczywiście możesz (kto ci zabroni ?) rzucić się od razu na głęboką wodę i z rozmachem, za pomocą 5-cio osiówki, trzaskać płaskorzeźby i rzeźby, ale wówczas polecam profesjonalne szkolenie od podstaw bo inaczej drogo może Cię kosztować taka zabawa.

Zrobisz jak zechcesz.
Czy istnieją jakieś firmy które zajmują sie szkoleniem CNC ?
Jaki model jaką maszynę mozesz polecić w 3D ?(mile widziany link)

Dziękuje za poważne podejście do mojego pytania

Pozdrawiam

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 26 kwie 2012, 18:26

Czy istnieją jakieś firmy które zajmują sie szkoleniem CNC?
Z pewnoscia. Pewnie wystarczy wpisac w google "szkolenia CNC" ;)
Jaki model jaką maszynę mozesz polecić w 3D ?(mile widziany link)
Z tej strony wiekszosc jest jak to mowia "godna polecenia".

http://www.kimla.pl/produkt-113-Frezark ... i-BPF-2560

q

Autor tematu
blaser

Post napisał: blaser » 26 kwie 2012, 18:33

oprawcafotografii pisze:"Jednak jeśli nie miałeś nigdy dotąd do czynienia z maszynami CNC, to dobrze radzę zacząć przygodę z CNC od wycinania prostych rzeczy w 2D, a dopiero wraz z doświadczeniem pójść w reliefy i inne 3D. "

Sluchaj sie kolegi bo dobrze pisze.

Z taka wiedza i kasa nie powalczys. Szczegolnie wiedza...

Nie napisales do tej pory jasno - chcesz kopiowac istniejacy przedmiot
czy wykonywac wiele egz. takiego samego przedmiotu opisanego
w pliku komputerowym?

q

Kopiowanie elementów ,wykonanie nowych elementów po przez projekt w pliku

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 26 kwie 2012, 18:36

Tak czy owak - zacznij od nauki, w miedzyczasie zbieraj kase.
Z 20tys nie powalczysz, _szczegolnie_ jesli wiedze masz zerowa.

Wiedza mozna nadrobic brak gotowki, no ale tu ani tego ani tego...

q

Autor tematu
blaser

Post napisał: blaser » 26 kwie 2012, 18:40

oprawcafotografii pisze:Tak czy owak - zacznij od nauki, w miedzyczasie zbieraj kase.
Z 20tys nie powalczysz, _szczegolnie_ jesli wiedze masz zerowa.

Wiedza mozna nadrobic brak gotowki, no ale tu ani tego ani tego...

q

a 40-60 tys ??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”