Frezowanie dużych kadzi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Frezowanie dużych kadzi
Witam,
Chcę zacząć produkować specjalistyczne drewniane kadzie. Z grubsza, długość ~2m, szerokość ok 90cm, wysokość 90cm. Kształt jajowaty, zmniejszający się na dole. Myślałem o sklejaniu drewnianych belek na prostokąty 2x1m i wysokości 10-20 cm i frezowanie tego po częściach które później byłyby klejone ze sobą. Pytanie czy frezowanie elementów o takich wymiarach nie jest jakimś dużym problemem, jaki może być przewidywany koszt takiego frezowania i w jaki sposób najczęściej jest to rozliczane - za czas pracy urządzeń, wielkość czy jeszcze jakimś innym sposobem?
Chcę zacząć produkować specjalistyczne drewniane kadzie. Z grubsza, długość ~2m, szerokość ok 90cm, wysokość 90cm. Kształt jajowaty, zmniejszający się na dole. Myślałem o sklejaniu drewnianych belek na prostokąty 2x1m i wysokości 10-20 cm i frezowanie tego po częściach które później byłyby klejone ze sobą. Pytanie czy frezowanie elementów o takich wymiarach nie jest jakimś dużym problemem, jaki może być przewidywany koszt takiego frezowania i w jaki sposób najczęściej jest to rozliczane - za czas pracy urządzeń, wielkość czy jeszcze jakimś innym sposobem?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
No tak
Myślalem, że będzie dużo śmiechu zamiast merytorycznych wypowiedzi jak użyję słowa wanna 
Chciałbym uzyskać taki efekt: http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... niana.jpg/
Mam kilka pytań. Też myślałem o sklejaniu kantówek i frezowaniu modułów kilkunasto/kilkudziesięcio centrymetrowych. Jestem ciekaw czy można przyoszczędzić na materiale i skleić kantówki tak, aby środek tego prostokąta był pusty (w końcu i tak w środku jest dziura). Drugie pytanie to to, w jaki sposób mocuje się materiał do stołu? Czy nie będzie później śladów mocowania? Oczywiście w środkowych warstwach nie ma to znaczenia, ale górnej już tak
Trzecie to to, w jaki sposób frezować zewnętrzną część? Wewnętrzna nie ma problemu - całość "idzie do środka" w miarę zagłębiania się w materiał. Zewnętrzna też idzie do środka, ale aby to wyfrezować to trzeba by obrócić całość o 180 stopni. I teraz pytanie czy nie pojawi się problem, że maszyna zacznie frezować krzywo? Jak się to pozycjonuje?

Chciałbym uzyskać taki efekt: http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... niana.jpg/
Mam kilka pytań. Też myślałem o sklejaniu kantówek i frezowaniu modułów kilkunasto/kilkudziesięcio centrymetrowych. Jestem ciekaw czy można przyoszczędzić na materiale i skleić kantówki tak, aby środek tego prostokąta był pusty (w końcu i tak w środku jest dziura). Drugie pytanie to to, w jaki sposób mocuje się materiał do stołu? Czy nie będzie później śladów mocowania? Oczywiście w środkowych warstwach nie ma to znaczenia, ale górnej już tak

-
- Posty w temacie: 2
hmm naoglądałeś się galileo i chcesz to powtórzyć ?
nie żebym cię nie zniechęcał ale gość w galileo miał frezarkę 5 osiową - pytanie: masz tyle kasy na taką maszynę ?
bo jak widać po pytaniach to chyba w drewnie nie robisz ?
wiesz wszystko można wystrugać o ile to w jednym egzemplarzu i dla siebie - nie ma większej frajdy !
ale wiesz.. jak już na sprzedaż to tu zaczynają się schody
nie żebym cię nie zniechęcał ale gość w galileo miał frezarkę 5 osiową - pytanie: masz tyle kasy na taką maszynę ?
bo jak widać po pytaniach to chyba w drewnie nie robisz ?
wiesz wszystko można wystrugać o ile to w jednym egzemplarzu i dla siebie - nie ma większej frajdy !
ale wiesz.. jak już na sprzedaż to tu zaczynają się schody
-
Nie mam Discovery, więc nie miałem szans obejrzeć, jeśli było coś takiego
Frezarki 5-cio osiowej nie mam, tak jak i nie mam 3-osiowej, ale na tym się właśnie gospodarka światowa opiera, że jedna osoba płaci drugiej, a ta coś dla niej robi za to. "W drewnie nie robię", na oczy frezarkę CNC widziałem ze 3 razy, ale zlecałem już wiele razy wykonanie czegoś - zarówno jednorazowych projektów jak i na większą skalę. Ostatnio były to drewniane obudowy do tel. kom. Jeśli tego typu projekty dało się wykonać na 3-osiowej frezarce, to coś podobnego, a jedynie kilkanaście razy większego powinno również dać się robić 
Chcę to zrobić dla siebie, a jeśli by się to udało to czemu nie zacząć tego sprzedawać?

Chcę to zrobić dla siebie, a jeśli by się to udało to czemu nie zacząć tego sprzedawać?
-
- Posty w temacie: 1
Czy naprawdę potrzebna jest do tego frezarka? Nie wystarczyłby "artysta piły łańcuchowej" i trochę zabawy z dłutami/pilnikiem/szlifierka?
Jakiś czas temu widziałem podobny wątek - tylko na "trochę" większą skale. Klient zażyczył sobie czteroosobowe jacuzzi z jednego kawałka drewna. Przy czym chodziło o klienta z gatunku dzianych - na tyle żeby dla tej wanny wysłać ludzi w poszukiwaniu dostatecznie dużego drzewa...
Jakiś czas temu widziałem podobny wątek - tylko na "trochę" większą skale. Klient zażyczył sobie czteroosobowe jacuzzi z jednego kawałka drewna. Przy czym chodziło o klienta z gatunku dzianych - na tyle żeby dla tej wanny wysłać ludzi w poszukiwaniu dostatecznie dużego drzewa...
-
- Posty w temacie: 2
no jeśli dla siebie to spoko 
pogadaj z bartusem on ma dużą frezarkę
tu jeszcze potrzebna jest duża prasa do klejenia - no nie łatwy temat
ręcznie można zrobić wszystko z tym że .. hmm trochę trzeba się znać na drewnie bo drewno jest raczej trudnym materiałem do takich cudów
wilgoć, temperatura itp mają w tym przypadku duży wpływ na trwałość
oby się nie okazało że po pierwszym zalaniu klej puści albo drewno zacznie pęcznieć z wanny nici - zostanie co najwyżej jak w temacie kadź
ile to kosztuje ?
trudno powiedzieć szacowałbym że coś między kilka a kilkadziesiąt tysięcy złociszy

pogadaj z bartusem on ma dużą frezarkę
tu jeszcze potrzebna jest duża prasa do klejenia - no nie łatwy temat
ręcznie można zrobić wszystko z tym że .. hmm trochę trzeba się znać na drewnie bo drewno jest raczej trudnym materiałem do takich cudów
wilgoć, temperatura itp mają w tym przypadku duży wpływ na trwałość
oby się nie okazało że po pierwszym zalaniu klej puści albo drewno zacznie pęcznieć z wanny nici - zostanie co najwyżej jak w temacie kadź
ile to kosztuje ?
trudno powiedzieć szacowałbym że coś między kilka a kilkadziesiąt tysięcy złociszy