Frezowanie dużych kadzi

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
m.biruta
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Frezowanie dużych kadzi

Post napisał: m.biruta » 01 lis 2011, 20:38

Witam,
Chcę zacząć produkować specjalistyczne drewniane kadzie. Z grubsza, długość ~2m, szerokość ok 90cm, wysokość 90cm. Kształt jajowaty, zmniejszający się na dole. Myślałem o sklejaniu drewnianych belek na prostokąty 2x1m i wysokości 10-20 cm i frezowanie tego po częściach które później byłyby klejone ze sobą. Pytanie czy frezowanie elementów o takich wymiarach nie jest jakimś dużym problemem, jaki może być przewidywany koszt takiego frezowania i w jaki sposób najczęściej jest to rozliczane - za czas pracy urządzeń, wielkość czy jeszcze jakimś innym sposobem?

Tagi:

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 03 lis 2011, 20:35

Model kadzi podzielić na plastry, plastry kleić z odpowiednio dociętych kantówek, wycinać z grubsza na taśmówce i kleić z pozostałymi plastrami. Wtedy ewentualnie puścic obróbkę wykańczającą jakąś dużą głowicą lub ewentualnie jechać to ręcznie.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 03 lis 2011, 22:18

Jak ten język polski zmienia się i ewoluuje: dawniej była to "wanna jednoosobowa" a dziś jest "specjalistyczna kadź" :wink:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Autor tematu
m.biruta

Post napisał: m.biruta » 05 lis 2011, 19:38

No tak :) Myślalem, że będzie dużo śmiechu zamiast merytorycznych wypowiedzi jak użyję słowa wanna :)

Chciałbym uzyskać taki efekt: http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... niana.jpg/

Mam kilka pytań. Też myślałem o sklejaniu kantówek i frezowaniu modułów kilkunasto/kilkudziesięcio centrymetrowych. Jestem ciekaw czy można przyoszczędzić na materiale i skleić kantówki tak, aby środek tego prostokąta był pusty (w końcu i tak w środku jest dziura). Drugie pytanie to to, w jaki sposób mocuje się materiał do stołu? Czy nie będzie później śladów mocowania? Oczywiście w środkowych warstwach nie ma to znaczenia, ale górnej już tak :) Trzecie to to, w jaki sposób frezować zewnętrzną część? Wewnętrzna nie ma problemu - całość "idzie do środka" w miarę zagłębiania się w materiał. Zewnętrzna też idzie do środka, ale aby to wyfrezować to trzeba by obrócić całość o 180 stopni. I teraz pytanie czy nie pojawi się problem, że maszyna zacznie frezować krzywo? Jak się to pozycjonuje?

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: numerek » 05 lis 2011, 21:04

hmm naoglądałeś się galileo i chcesz to powtórzyć ?

nie żebym cię nie zniechęcał ale gość w galileo miał frezarkę 5 osiową - pytanie: masz tyle kasy na taką maszynę ?
bo jak widać po pytaniach to chyba w drewnie nie robisz ?

wiesz wszystko można wystrugać o ile to w jednym egzemplarzu i dla siebie - nie ma większej frajdy !
ale wiesz.. jak już na sprzedaż to tu zaczynają się schody

Autor tematu
m.biruta

Post napisał: m.biruta » 05 lis 2011, 23:08

Nie mam Discovery, więc nie miałem szans obejrzeć, jeśli było coś takiego :) Frezarki 5-cio osiowej nie mam, tak jak i nie mam 3-osiowej, ale na tym się właśnie gospodarka światowa opiera, że jedna osoba płaci drugiej, a ta coś dla niej robi za to. "W drewnie nie robię", na oczy frezarkę CNC widziałem ze 3 razy, ale zlecałem już wiele razy wykonanie czegoś - zarówno jednorazowych projektów jak i na większą skalę. Ostatnio były to drewniane obudowy do tel. kom. Jeśli tego typu projekty dało się wykonać na 3-osiowej frezarce, to coś podobnego, a jedynie kilkanaście razy większego powinno również dać się robić :)

Chcę to zrobić dla siebie, a jeśli by się to udało to czemu nie zacząć tego sprzedawać?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 05 lis 2011, 23:40

m.biruta pisze:Jeśli tego typu projekty dało się wykonać na 3-osiowej frezarce, to coś podobnego, a jedynie kilkanaście razy większego powinno również dać się robić :)
Problem w tym ze taka maszyna kosztuje calkem sporo i Ty za taką uslugę zaplacisz też calkiem sporo :roll: . Ale jak Cię stać to spoko.

Autor tematu
m.biruta

Post napisał: m.biruta » 05 lis 2011, 23:58

IMPULS3 pisze:Problem w tym ze taka maszyna kosztuje calkem sporo i Ty za taką uslugę zaplacisz też calkiem sporo :roll: . Ale jak Cię stać to spoko.
Nic nie ma za darmo :) Na ile wyceniasz koszt takiego frezowania (zakładając, że całość składać się będzie z 5-6 warstw)?

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 06 lis 2011, 09:35

Czy naprawdę potrzebna jest do tego frezarka? Nie wystarczyłby "artysta piły łańcuchowej" i trochę zabawy z dłutami/pilnikiem/szlifierka?
Jakiś czas temu widziałem podobny wątek - tylko na "trochę" większą skale. Klient zażyczył sobie czteroosobowe jacuzzi z jednego kawałka drewna. Przy czym chodziło o klienta z gatunku dzianych - na tyle żeby dla tej wanny wysłać ludzi w poszukiwaniu dostatecznie dużego drzewa...

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: numerek » 06 lis 2011, 09:46

no jeśli dla siebie to spoko :)
pogadaj z bartusem on ma dużą frezarkę
tu jeszcze potrzebna jest duża prasa do klejenia - no nie łatwy temat

ręcznie można zrobić wszystko z tym że .. hmm trochę trzeba się znać na drewnie bo drewno jest raczej trudnym materiałem do takich cudów
wilgoć, temperatura itp mają w tym przypadku duży wpływ na trwałość
oby się nie okazało że po pierwszym zalaniu klej puści albo drewno zacznie pęcznieć z wanny nici - zostanie co najwyżej jak w temacie kadź

ile to kosztuje ?
trudno powiedzieć szacowałbym że coś między kilka a kilkadziesiąt tysięcy złociszy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”