Jaskólczy ogon

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Jaskólczy ogon

Post napisał: kak » 09 kwie 2011, 00:41

Z 5 lat temu pod nadzorem znajomego starego stolarza zrobilem takie laczenie a teraz zachcialo mi sie odswierzyc próby. Moze niedlugo bede chcial zrobic takie laczenie 1 metrowej dlugosci.
Patrzylem na te maszynki z gotowymi szablonami ale na nich jakos nie widze mozliwosci przedluzenia szablonu.
Chodzi mi o te szablony co za jednym razem robia laczenie dwóch desek, troche przesunietych od siebie i zaokraglonych( chyba o polowe jednego ogonka).
Wydaje mi sie ze maja straszne ograniczenia. Starczy wysokosc freza we frezarce górnowrzecionowej troche glebiej ustawic i juz szablon/laczenie nie pasuje.
Zeby zobaczyc jak to wyglada, narysowalem to w CADzie, dopasowujac szablon do pierscienia kopiujacego który mam fo frezarki, ale nie stety jest za duzy do zrobienia drugiej polowy szablonu. Chcialbym taki 1m zrobic.
Próbowalem recznie dlutem w sklejce 18mm - nie za dobry wynik. Z tego co widze to pilka trudno mi pod odpowiednim katem trafic.
Najlepiej wyszlo polowa frezarka górnowrzecionowa a druga polowa recznie.
Pile tez zmienilem na taka wzmocniona na grzbiecie i jest o wiele lepiej.

Ale dzisiej sie bawilem w styrodurze na mojej edukacyjnej cnc, bo czytalem o tych maszynach Leigh i ktos gdzies wspomnial o laczeniu literkami, wiec spróbowalem. Styrodur gubosci 10mm. Fajnie wyszlo, tylko ze mój cad/cam troche nie lubi wycinac na kancie materialu, albo cos z nim nie tak i troche musialem go oszukac.
Jednak z dlutem i mlotkiem przyjemniej sie czas spedza, mozna sie troche wyzyc :-)

Wiecie moze ile offsetu powinno byc pomiedzy laczeniami?
Bo drewno sie dziwnie zachowuje. Jak wywierce np 6mm otwór, to nie moge tego samego wiertla w niego wsadzic.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: koala.g » 09 kwie 2011, 01:30

Chodzi mi o te szablony co za jednym razem robia laczenie dwóch desek, troche przesunietych od siebie i zaokraglonych( chyba o polowe jednego ogonka).
Człowiek byłeś u stolarza na szkoleniu i nie wiesz że to pół ślepy jaskółczy ogon :D
Nie mogłem domyślić się o co ci chodzi.
Są jeszcze całkiem ślepe oraz całkowicie widoczne.

Mogę zrobić szablon nawet dwu metrowy dla widocznych ale sprawa mi zdechła w połowie zeszłego roku.

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kak » 09 kwie 2011, 04:22

Wybacz, ja mam pamiec dobra ale krótka:-) Nie pamietalem jak to sie nazywa.

No wlasnie ja tez bym chcial zrobic widoczny szablon 1 metr, tylko nie moge sie zdecydowac czy zrobic szablon i górnowrzecionówka, czy postawic na cnc - co daje wiecej mozliwosci, ale maszynke trzeba by troche ( znowu) przerobic o ile nie nowa zrobic do tego celu:-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”