Model o dużej grubości - Jaki materiał?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
lebe
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Model o dużej grubości - Jaki materiał?

Post napisał: lebe » 02 lut 2011, 13:13

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum chciałym wszystkich serdecznie przywitać :)

Mam zająć się frezowaniem modeli różnego typu na frezarce 3-osiowej. Srednia wielkość modelu to mniej więcej 600x500x200.
Problemem jest znalezienie odpowiedniego materiału. Myślałem od płycie mdf, ale największa grubość jaką znalazłem to 60mm. Czy zna ktoś może firmy oferujące klejenie (najlepiej z przycinaniem na wymiar) mdf? Ewentualnie czy możecie zaproponować jakiś inny materiał który by się do tego nadawał. Model musi być dość sztywny ponieważ później odlewana jest z niego forma (nie mogę frezować od razu formy).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Tagi:

piotr3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: piotr3 » 04 lut 2011, 10:09

Wydaje mi się, że sam musisz opanować technikę klejenia. Przy 200mm wysokości nie raz może nastąpić kolizja modelu z wrzecionem (oczywiście zależy to od jego kształtu) i wtedy albo model z warstw i kleisz albo doklejasz sukcesywnie kolejne warstwy na maszynie i je obrabiasz.
Krytyk i eunuch z jednej są parafii,
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi...

limek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: limek » 04 lut 2011, 10:37

a moze styrodur bys sprobowal? [lekki, latwy w obrobce, stosunkowo tani i wytrzymaly]; zalezy do czego te 'modele'

Autor tematu
lebe

Post napisał: lebe » 08 lut 2011, 12:50

Dziękuję za odpowiedzi.
A czy na styrodurze otrzymam w miare gładką powierzchnię? Czym to najlepiej kleić, żeby otrzymać grubsze kawałki?

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: pabloz90 » 08 lut 2011, 18:44

Styrodur bądź XPS o wysokiej gęstości będzie estetycznie wyglądał. A kleić najlepiej klejem do styropianu :)
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Autor tematu
lebe

Post napisał: lebe » 10 lut 2011, 12:48

Znalazłem takie dwa rodzaje styroduru, które by mnie ewentualnie interesowały.

http://www.artbud.pl/Polistyren_ekstrud ... 16570.html

http://www.artbud.pl/Polistyren_ekstrud ... -9345.html

Bardzo duża różnica w cenie, a w sumie lepszy byłby ten tańszy, ze względu na jego większą grubość. Czy ktoś z Was miał styczność z którymś z nich, jest szansa, że ten tańszy da radę?

sam

Post napisał: sam » 10 lut 2011, 22:44

Między tymi materiałami nie ma wielkiej różnicy - z obu ciąłem dość sporo ploterem termicznym. Moim zdaniem styrodur nie nadaje się do frezowania a zwłaszcza jeśli mają to być jakieś modele do późniejszego odlewania. Wystarczy jeden nieostrożny ruch i masz dziurę zrobiona paznokciem albo zagniecenie palcem. Oprócz tego daje niezbyt fajną powierzchnię - nie jest równy i będzie wymagać szpachlowania. Znam firmę, która bardzo duże bryły najpierw frezuje ze styroduru zgrubnie, potem nakładają grubą warstwę szpachlówki i frezują jeszcze raz już na gotowo.
A w tym wypadku to chyba nie ma sensu bo nie są to duże rzeczy. Jak zależy na obniżeniu kosztów materiału to MDF (spokojnie uda ci się go skleić) a jeszcze lepiej poliuretanowe płyty modelowe, które co jakiś czas są na forum polecane ( np. Prolab) ale drogie.

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Bbuli » 10 lut 2011, 23:06

A jeśli już styrodur to klej go klejem poliuretanowym z marketu budowlanego-taki do mokrego drewna.Schnąc spienia się delikatnie,twardnieje i frezuje się jak reszta materiału.Nie próbuj kleju do styropianu bo pozostaje bardzo długo glutowaty i zawija się na frez-kłopot gotowy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”