Drewno na korpusy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Drewno na korpusy
Witam serdecznie.
Jestem tu zupełnie nowy, jak również zagadnienia na tym forum stanowią dla mnie rzecz jeszcze mało znaną. Mam pytanie i wielką prośbę. Czy ktoś wie, gdzie mogę dostać sezonowane drewno? Potzrebuję takowego na korpus do gitary elektrycznej. Najlepiej będą mi pasowały sklepy internetowe, bądź jakieś w okolicach Koszalina, ew. Słupska. Jeżeli ktoś coś wie, to proszę pisać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Jestem tu zupełnie nowy, jak również zagadnienia na tym forum stanowią dla mnie rzecz jeszcze mało znaną. Mam pytanie i wielką prośbę. Czy ktoś wie, gdzie mogę dostać sezonowane drewno? Potzrebuję takowego na korpus do gitary elektrycznej. Najlepiej będą mi pasowały sklepy internetowe, bądź jakieś w okolicach Koszalina, ew. Słupska. Jeżeli ktoś coś wie, to proszę pisać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !! poszukaj pod tym linkiem - http://www.drewno.com.pl/gielda/gielda.asp?ID=65729 . powinieneś coś znależć . jak nie znajdziesz to możesz kupić w jakiejś castoramie/tesco czy innym markecie mniejsze odcinki i posklejać . z całości i tak nie polecał bym robić ( może Ci popękać ) . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
witam !! przeglądnij sobie stronkę z linku http://www.driskillguitars.com/default.htm . dużo ciekawostek . szukaj jaworu falistego ( piękny rysunek ) . albo mahoń - jak Ci się trafi odpowiedni to też jest bardzo ładny . a może słynny jesion ?
(fender ) .jak byś chciał robić z całej deski to musisz mieć drewno naprawdę suche - bo jak nie to fiasko . jak będziesz malował to posklejaj z kilu ( 5-8 części ) . sposób jest pewny i sprawdzony . jak byś miał jakiś problem to pisz - coś tam wiem w tym temacie .pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Właśnie problem polega na tym, że we wszystkich okolicznych "stolarniach" korzystają z wiórówki i MDFu
Interesują mnie gatunki takie jak:
jesion, brzoza, olcha, buk, klon, ewentualnie jakieś twarde egzotyczne, a wymiary to 45x450x600mm. Oczywiście moze być troszeczkę więcej. Jeśli chodzi o sezonowanie... Technologiem drewna nie jestem
i się na tym nie znam. Chodzi o takie drewno, które po obróbce, nie ulegnie odkształceniu (jak ostatnio kołek jesionowy, który rzekomo był już suchy :/ )
[ Dodano: 2006-05-10, 21:16 ]
pukury
A jak poolecasz kleić drewno?
Na kołki, wpusty, czy tylko na wcisk?
[ Dodano: 2006-05-10, 21:18 ]
to znaczy ścisk

jesion, brzoza, olcha, buk, klon, ewentualnie jakieś twarde egzotyczne, a wymiary to 45x450x600mm. Oczywiście moze być troszeczkę więcej. Jeśli chodzi o sezonowanie... Technologiem drewna nie jestem

[ Dodano: 2006-05-10, 21:16 ]
pukury
A jak poolecasz kleić drewno?
Na kołki, wpusty, czy tylko na wcisk?
[ Dodano: 2006-05-10, 21:18 ]
to znaczy ścisk

-
witam !! w zupełności wystarczy na ścisk - pod warunkiem że powierzchnie bedą dopasowane ( równe ) , co nie jest prostą sprawą . jeszcze raz ten sam link ( prawie ) przejrzyj koniecznie http://www.driskillguitars.com/Bolero.htm . co drewna to pewność że jest naprawdę suche będziesz miał jak go potrzymasz ( przy tej grubości ) kilka lat . pozdrawiam !! ps buka nie poleca - kręci się w nieskończoność
Mane Tekel Fares