Witam
chciałem przeciąć sklejkę o grubości 4mm (lub lepiej dwie sklejki 4mm jednocześnie czyli 8mm). Stosowałem frez jednopiórowy węglikowy i ciąłem sklejkę 4mm. Trochę się dymiło. Nie wiem co było powodem.... Wrzeciono KRESS 1050 - moc ok 1000W próbowałem na różnych obrotach ...
Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Jaki frez nadaje się najlepiej do takiego zadania???
2. Czy frezy węglikowe do aluminium lub stali nadają się do cięcia sklejki, czy musi to
być frez dedykowany tylko do drewna?
3. ilu piórowe są najlepsze?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
frez do cięcia sklejki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
musisz mieć frez super firmy min 150żł po za tym ostrze musi być ostre na sklejce to nie takie proste zawiera ona czasem wiele piachu w sobie. Następna sprawa dopasowanie obrotów jeśli masz regulację na wrzecionie możesz je zmniejszyć ale lepszym będzie dać na full optymalne dla 2mm frez jest 27000tys/min Ale z koro ci dymi tzn. pali materiał albo tempe ostrze albo posuw maszyny za wolny lecz musisz pamiętać że przy cienkich frezach nie może być za wielki bo złamie frez więc lepiej jest zrobić w dwóch posówach
Albo kupić sklejkę balsową ha ha ha
Albo kupić sklejkę balsową ha ha ha

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
ja obrabiam sklejke kressem 1050, frez fi2 proxxon za 45 zł z ciastoramy, juz 40 godzin przefrezował i nic sie nie dymi, a ... posuw 500mm/min 1mm zagłebienia na jedno przejscie,
kol powyzej niech nie chrzani, bo dla fi 2 2 ostrzowego wystarczy 17 - 20 tys obr/min czyli zakres na kresie 4
kol powyzej niech nie chrzani, bo dla fi 2 2 ostrzowego wystarczy 17 - 20 tys obr/min czyli zakres na kresie 4
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign