Jak zrobić taki element ?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Jak zrobić taki element ?
witam
chciałem zapytać za pomocą jakich maszyn mógłbym robić taki element jak na rysunku? Zaznaczam, że zależy mi na szybkości wykonania takiego elementu - jest do zrobienia seria. Materiał: drewno. Czy są jakieś automaty tokarskie ???
Pozdrawiam
chciałem zapytać za pomocą jakich maszyn mógłbym robić taki element jak na rysunku? Zaznaczam, że zależy mi na szybkości wykonania takiego elementu - jest do zrobienia seria. Materiał: drewno. Czy są jakieś automaty tokarskie ???
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- patyk2.JPG (13.95 KiB) Przejrzano 1570 razy
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Jak duża to seria bo koszt zakupy najprostszego AUTOMATU to około 12-15 tysięcy.Oczywiście wszytko zależy od dokładności wymiarowej i jakości powierzchni.Akurat tak sie składa że mieszkam 40km od Ciebie więc ew.mógł bym sie podjąc wykonania tego.Moja firma zajmuje sie tylko toczeniem elementów drewnianych takich jak np.nogi do stołów.Współpracuję z największymi zakładami z Radomska (Meble Krysiak,Meble Olejnikowski,Meble Gółąb) z czego większość idzie na eksport.Aha i na kijarce to sie zabardzo nie poszaleje ze względu na małą średnice,będzie drżeć.Na tokarce obowiązkowa dwa lub trzy noże i idelny okular,wysokie obroty około 6000/min i tylko noże styczne.
kontakt.508099441
kontakt.508099441
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Frezarka dolnowrzecionowa i frez p109 faby lub podobny. Do tego nieco inne niż zazwyczaj prowadzenie materiału, jakiś posuw i całymi snopkami możesz kijki robić. Jakość powierzchni bardzo dobra chociaż przyznam, że osobiście frez faby poprawiałem nieco po fabryce. Co do zaostrzania to się nie wypowiem. Zapytaj na stolarskim.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Re: Jak zrobić taki element ?
Witam.grzes_pos pisze:witam
Pozdrawiam
Nie wypowiem sie na temat zrobienia wałka bo na tym za bardzo się nie znam ale podejrzewam że na kijarce zrobisz wałek, 10mm to chyba tyle co kije od mioteł?Jeśli chodzi o zaostrzenie to na allegro widziałem maszynkę która nazywała się zaostrzarka,podam nr aukcji jeśli chcesz zerknij 876481920 SAFO DNCA-140.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Na czym polega to bębnowanie? Jak podawany jest lakier ??? Jak jest to później suszone ?Decodrew pisze:Jeśli wyjdą dość dobrze z drążkarki to można spróbować bębnowania.
Pierwsze lakierowanie też można zrobić w bębnie , ostateczne też ale tym sposobem to tylko kulki robiłem.
Jak ma być porządnie zrobione to po drążkarce na tokarkę i przejechać papierem ściernym.
Ostatnie malowanie też "ręcznie ".