Czy da się to zrobić przy użyciu CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Czy da się to zrobić przy użyciu CNC
Cześć. Czy technologia CNC pozwala na stworzenie takich małych płaskorzeźb wykonanych w drewnie? Dodam, że są to małe elementy wykorzystywane w modelarstwie szkutniczym.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Trzeba mieć model zapisany jakimś formacie 3D i frezować z wierszowaniem ok. 0,05 mm frezem V lub bardzo malą kulką .
Frezowanie najlepiej na szybkim ploterze lub frezareczce 3D z wysokoobrotowym wrzecionem.
Modele na zdjęciu najmniejszy ma 16 mm frezowany w mosiądzu, średnie ok 25 mm frezowane w kości inajwiększy ma ok 120mm , byl frezowany w miedzi (elektroda) na glębokość ok 6mm , wszystkie na ploterze Roland.
Frezowanie najlepiej na szybkim ploterze lub frezareczce 3D z wysokoobrotowym wrzecionem.
Modele na zdjęciu najmniejszy ma 16 mm frezowany w mosiądzu, średnie ok 25 mm frezowane w kości inajwiększy ma ok 120mm , byl frezowany w miedzi (elektroda) na glębokość ok 6mm , wszystkie na ploterze Roland.
- Załączniki
-
- mada2.JPG (28.62 KiB) Przejrzano 927 razy
-
- made.JPG (38.06 KiB) Przejrzano 918 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam. Nie ma problemu aby takie coś wykonać.Wykonanie takiej miniatury będzie trwało paaarę ładnych godzin. Mam ploter do drewna gdyż między innymi ,,siedzę w antykach " . i często zachodzi potrzeba rekonstrukcji jakiś elementów itd, itd . Patrząc po rysunku rzeźba musi być wykonana prawie idealnie i dlatego powiem tak-
jeżeli ma to być jedna można to zlecić obojętnie komu kto ma sensowne CNC. ( ja mogę to wykonać najwcześniej luty, marzec )
- jeżeli jest tego więcej i każda inna to powiem krótko ,, pójdziesz z torbami
Bardziej się opłaci kupić maluteńkie używane CNC niż bez przerwy zlecać pracę ( do tego dochodzi jeszcze obróbka zdjęcia , czy tam czegoś innego .
Pozdrawiam Jarek
jeżeli ma to być jedna można to zlecić obojętnie komu kto ma sensowne CNC. ( ja mogę to wykonać najwcześniej luty, marzec )
- jeżeli jest tego więcej i każda inna to powiem krótko ,, pójdziesz z torbami

Bardziej się opłaci kupić maluteńkie używane CNC niż bez przerwy zlecać pracę ( do tego dochodzi jeszcze obróbka zdjęcia , czy tam czegoś innego .
Pozdrawiam Jarek
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam.Nie ma problemu lub jest problem. Czy jesteś skłonny troszeczkę uprościć model lub nie.Czy oczekujesz zwykłego reliefu czy czegoś innego.Zwykłe frezowanie 3D nie wyjmie materiału pod ręką.Fotki pokazują element odlany lub obrobiony z czwartą osią.Rozmiar nie jest problemem-frezarki są dokładne.No i kasa-60 minut na sztukę może być mało...
-
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
świete słowa..
[ Dodano: 2010-01-01, 12:06 ]
Jak zauważyli wszyscy koledzy z forum wyfrezować się na pewno da...
ale należny tylko przygotować plik w Artcamie... hmm przy takim stopniu skomplikowania widzę tu tydzień (?) pracy z Artcamem i frezarką. Całe szczęście jeśli jest to uzasadnione w przypadku dużej serii ale gdy wzory się szybko zmieniają, są zbyt krótkie lepiej wyrzeźbić to samemu. .. he, przynajmniej ja tak robię
)
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku
ps. frezowanie z "bitmapy" nie jest najlepszym rozwiązaniem...
[ Dodano: 2010-01-01, 12:06 ]
Jak zauważyli wszyscy koledzy z forum wyfrezować się na pewno da...
ale należny tylko przygotować plik w Artcamie... hmm przy takim stopniu skomplikowania widzę tu tydzień (?) pracy z Artcamem i frezarką. Całe szczęście jeśli jest to uzasadnione w przypadku dużej serii ale gdy wzory się szybko zmieniają, są zbyt krótkie lepiej wyrzeźbić to samemu. .. he, przynajmniej ja tak robię

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku
ps. frezowanie z "bitmapy" nie jest najlepszym rozwiązaniem...