pytanie o frezowanie
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
pytanie o frezowanie
Witam,
Zrobiłem małą frezarke do drewna narazie do testowania .
Mam taki frez/y
http://www.narzedzia.pl/pl/productDetai ... dowej.html
Moja maszynka pracuje w miare stabilnie do prędkości 1200mm/min
Elektrowrzeciono Kress 1050
Jakie powinienem zastosowac obroty i szybkośc posuwu żeby przeciąć sklejkę 8mm biorąc pod uwagę małą szybkoś maszyny żeby nie spalic freza?
I jakie zagłębienie 3x 3mm?
Prosze o odpowiedz pozdrawiam.
Zrobiłem małą frezarke do drewna narazie do testowania .
Mam taki frez/y
http://www.narzedzia.pl/pl/productDetai ... dowej.html
Moja maszynka pracuje w miare stabilnie do prędkości 1200mm/min
Elektrowrzeciono Kress 1050
Jakie powinienem zastosowac obroty i szybkośc posuwu żeby przeciąć sklejkę 8mm biorąc pod uwagę małą szybkoś maszyny żeby nie spalic freza?
I jakie zagłębienie 3x 3mm?
Prosze o odpowiedz pozdrawiam.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ogólnie rzecz biorąc małe narzędzia i drewno lubią raczej wysokie obroty. Nie wiem jakie masz obroty i moc na tym Kressie i do tematu podszedł bym tak:
Ustawił maksymalny posuw na jakim dobrze chodzi frezarka, obroty dał na 18 000 i zmniejszał do momentu gdy frez będzie dobrze szedł w materiale. W przypadku drewna ciężko jest podać wzorcowe ustawienia ponieważ sklejka sklejce nierówna i zawsze jest to raczej metoda prób i błędów (strzelam że obroty w okolicach 12-14 tys)
Pozdro
Ustawił maksymalny posuw na jakim dobrze chodzi frezarka, obroty dał na 18 000 i zmniejszał do momentu gdy frez będzie dobrze szedł w materiale. W przypadku drewna ciężko jest podać wzorcowe ustawienia ponieważ sklejka sklejce nierówna i zawsze jest to raczej metoda prób i błędów (strzelam że obroty w okolicach 12-14 tys)
Pozdro
-
Głupie pytanie, pewnie zaraz mnie ktos zjedzie, ale jeśli frez jest spalony lub przypalony to znaczy że już jest bezużyteczny? czy dopóki ostry można używać czy lepiej już nie?
Próbowałem frezować deske sosnowa na kilka przejsć i frez sie spalił :/ miałem parametry posów 920 mm/min obroty cos koło 16 tys, czesto zmieniałem próbowałem dostowować ale niestety..., a może drewno sosnowe sie nie nadaje ? pozdr
Próbowałem frezować deske sosnowa na kilka przejsć i frez sie spalił :/ miałem parametry posów 920 mm/min obroty cos koło 16 tys, czesto zmieniałem próbowałem dostowować ale niestety..., a może drewno sosnowe sie nie nadaje ? pozdr
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Hmm - czy nie jest tak, ze im wyzsze obroty tym skrawanie latwiejsze?Cooper pisze:Ogólnie rzecz biorąc małe narzędzia i drewno lubią raczej wysokie obroty. Nie wiem jakie masz obroty i moc na tym Kressie i do tematu podszedł bym tak:
Pozdro
Tak mi sie na oko wydaje - w koncu przy kazdym obrocie frez bedzie mial
mniejszy "kes" matrialu do odciecia...
Nie podwazam tego co piszesz - nie znam sie, wiec pytam bo na dniach
zaczne sam palic frezy

J.
-
@buli mógłbym prosić o linka do takich frezów mam tulejki 3,6,8 mm albo jakis sklep.
@oprawcafotografii też mi sie tak wydaje może chodzi o zużycie kressa choć przy mniejszych obrotach bedzie miał ciężej, może ktoś odpowie dlaczego też jestem ciekaw.
Spaliłem frez przy desce sosnowej 2cm gr. miałem sprobować sklejke ciąc ale jakos tak wyszło że
pociołem mdf 8mm i deske. Ze sklejką jeszcze nie walczyłem.
Z md-fem nie było problemu obroty były ustawione na 16 tys posów 900 frez z linku i było spoko wziołem na 3 razy nic sie nie spaliło.
@oprawcafotografii też mi sie tak wydaje może chodzi o zużycie kressa choć przy mniejszych obrotach bedzie miał ciężej, może ktoś odpowie dlaczego też jestem ciekaw.
Spaliłem frez przy desce sosnowej 2cm gr. miałem sprobować sklejke ciąc ale jakos tak wyszło że
pociołem mdf 8mm i deske. Ze sklejką jeszcze nie walczyłem.
Z md-fem nie było problemu obroty były ustawione na 16 tys posów 900 frez z linku i było spoko wziołem na 3 razy nic sie nie spaliło.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Materiał odkształca się sprężyście, wiór odprowadza ciepło - za mały posów na ząb - duże tarcie i ciepło, materiał i frez się spaląoprawcafotografii pisze:Hmm - czy nie jest tak, ze im wyzsze obroty tym skrawanie latwiejsze?
Tak mi sie na oko wydaje - w koncu przy kazdym obrocie frez bedzie mial
mniejszy "kes" matrialu do odciecia...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Czy dobrze mi sie wydaje, ze koniec tego freza nie jest plaski a wklesly?Bbuli pisze:http://www.allegro.pl/item636469947_fre ... eckie.html
Te z prawej strony-chodzi mi o kształt .Czasem są dostępne podobne,z chwytem fi6-naprawdę fajnie pracują.
J.