Gubienie otworów w wygiętym materiale

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: kubus838 » 03 kwie 2014, 11:45

A właśnie, że się da bez cudwierteł. Do tego elementu wprojektuj sobie te otwory. CAM ustawia obróbke od najwyższego punktu materiału położonego na stole o będzie schodził co przejście freza coraz niżej wycinając jednocześnie i otwory. Czyli musisz przestawić swojego CAM-a aby ustawiał obróbke pionowo w dół a nie w poziomie. CAM który ustawia obróbke pionowo w dół to np. rhinocam, a ten który ustawia w poziomie to fremill

Druga sprawa to mocowanie do stołu. Sa różne nie tylko docisk i wcale nie mam na myśli przysysu ciśnieniowego. Sa uchwyty do stołu teowego które łapia za boczne płaszczyzny.

robert

Tagi:

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 27

Post napisał: loook » 03 kwie 2014, 13:36

Kubus838,

przecież wiertło schodzi pionowo, wzdłuż osi Z, czyli z góry do dołu...trafia na materiał, który jest wygięty i się ślizga...materiał jest dobrze zamocowany, materiał się nie rusza...

[ Dodano: 2014-04-03, 13:45 ]
a otwory są oczywiście w projekcie

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 03 kwie 2014, 16:44

Więc po co używasz wiertła? Skoro masz projekt
"a otwory są oczywiście w projekcie"
a w nim umieszczone otwory to frezarka musi te otwory wyfrezować i to w czasie obróbki. Czy na pewno dobrze przygotowałeś plik do frezowania? Jeżeli masz projekt przygotowany, łacznie z tymi otworami, to w CAM-ie przygotowujesz plik (bądź kilka plików) pod macha i z określonymi frezami. Wtedy według pliku albo plików frezarka wyfrezuje Ci całą bryłę łacznie z tymi otworami. To do czego potrzebne jest Ci wiertło? Przecież stworzyłeś bryłe 3d i chcesz ją wyfrezować z danego kawałka drewna.
Może napisz po kolei jak wygląda Twoja produkcja tego elementu bo wydaje mi się, że mnie nia bardzo rozumiesz.

robert

Autor tematu
loook

Post napisał: loook » 03 kwie 2014, 17:03

kubus838

masz stół do frezarki, nad nią wrzeciona, na stole element, zjeżdża wiertło, wierci otworki, niestety krzywo....zmieniam wiertło na frez i frezuja element, bez zmiany ustawienia ani trzymania elementu, tak jak na zdjęciu który wysłałem....widzisz to ? :)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 03 kwie 2014, 17:14

loook pisze:masz stół do frezarki, nad nią wrzeciona, na stole element, zjeżdża wiertło,
Ty tak sobie żartujesz czy nie wiesz o co chodzi?
Jakie wiertło? Przecież właśnie Ci tłumaczą, żeby frezem.
(pomijam średnice, bo rozumiem kłopot wybierania ze średnicy 1,1mm ale zrób sobie może chociaż prowadzenie pod te wiertła skoro się upierasz nimi robić i po sprawie)

PS
Chyba, że jesteś z branży dentystycznej, bo tam na każde narzędzie mówią wiertło.

tommur
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tommur » 03 kwie 2014, 17:25

Miałes link w 1 poście
https://www.cnc.info.pl/topics17/ssprze ... t55818.htm

Zamów kurcze 1szt freza 1,1 i zrób test czy wyda. Nawet tym twoim programem bez interpolacji. Na pewno będzie lepiej niz wierłem.
Poniżej fotka. Po lewej to frez, po prawej wiertło. Widzisz różnicę na górze narzędzia?
Obrazek

A interpolacja wygląda tak http://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/k ... f9a_ctl000
Po prawej masz link do filmiku. NarzędZie jest do obróbki stali, ale zasada jest ta sama.
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC" :D

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 03 kwie 2014, 17:26

loook pisze:kubus838

masz stół do frezarki, nad nią wrzeciona, na stole element, zjeżdża wiertło, wierci otworki, niestety krzywo....zmieniam wiertło na frez i frezuja element, bez zmiany ustawienia ani trzymania elementu, tak jak na zdjęciu który wysłałem....widzisz to ? :)
Masz stół na nim materiał a nad tym wszystkim wrzeciono to po co Ci tam wiertło? Przecież robisz obróbke kształtową jakimś grubym frezem a obróbke wierszowania lub wykończenia robisz frezem mniejszym od średnicy tych otworów i masz element z otworami tak jak chciałeś. Kupiłeś sobie frezarke cnc to po co jeszcze dokładasz sobie roboty i wymyślasz udziwnienia. Przecież wiadomo nie od dziś, że wiertło po łuku będzie się zawsze ślizgało. Albo weż gwóźdź zrób sobie w tym miejscu punkt i wiertło już się nie posliźnie. Tylko po co sobie zycie komplikować. Masz artcama więc zrób pliki pod postprocesor do macha zamiast cudwierteł kup dobre frezy do drewna i patrz jak maszyna "produkuje" Twoja bryłe.
robert

Autor tematu
loook

Post napisał: loook » 04 kwie 2014, 14:18

odebrałem wiertła.....nic nie pomogły....
frezy mam dostać w poniedziałek, dam znać co wyszło asap

ale nadzieja jakaś słaba :(

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 04 kwie 2014, 16:43

loook pisze:odebrałem wiertła.....nic nie pomogły....
frezy mam dostać w poniedziałek, dam znać co wyszło asap

ale nadzieja jakaś słaba :(
To teraz pozostaje Ci tylko obróbka frezami. Czyli zrób plik bądź pliki do obróbki jak nie masz automatycznej zmiany freza i na maszyne. Zobaczysz teraz otwory wyjdą idelane.

robert

Autor tematu
loook

Post napisał: loook » 09 kwie 2014, 13:16

Witam,

czekam na te frezy....

ale, obróbkę materiału mam zdefinowaną frezem o średnicy 3 mm i tak samo w wierceniu...nie mogę zmienić narzędzia na wierecenie na zdefiniowane wiertło bo wyskakuje mi komunikat, ze mój postprocesor nie obsługuję narzędzia.....

oczywiście wiercenie wykonuję wierłem 1,1, ale frezarka MACH i Artcam widzą narzędzie jako frez o szerokości 3mm

myślicie, że to może mieć znaczenie ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”