Gubienie otworów w wygiętym materiale
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Niestety tego nie wiem, bo tak nigdy nie wierciłem, ale z logiki wynika, że otwór wstępny musi byc o tyle mniejszy o ile ucieka ci obecnie prostopadłość twoich otworów. Jeśli to seria elementów to trzeba uwzględnić maksymalnie niekorzystny przypadek.
Upierasz sie przy wiertle, czemu?
Jaka jest róznica cenowa, że nie chcesz zakupic frezów?
Jesli wstępnie chciałbys wykonywac to także wiertłem to nie jestem w stanie odpowiedzieć o ile ucieknie ci to cieńsze wiertło.
Upierasz sie przy wiertle, czemu?
Jaka jest róznica cenowa, że nie chcesz zakupic frezów?
Jesli wstępnie chciałbys wykonywac to także wiertłem to nie jestem w stanie odpowiedzieć o ile ucieknie ci to cieńsze wiertło.
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 27
Odśwież wrzuciłem wczoraj foty...a. Okularów nie idzie wyżyć, to hobbystycznie raczej. A odnośnie tych dziurek to konkretnie do budowy makiety budowlanej dla uczelni.
Lajosz, nie ze cudowne...po prostu zapłaciłem juz za nie i chciałbym żeby sie sprawdziły, podobno sa specjalne do wiercenia pod katem, wiec mam nadzieje ze nie bedą gorsze od tych frezow....
Jak wykonać interpolację ?:) poczytam sobie o tym wieczorem, ale bede wdzięczny za wskazówki
Lajosz, nie ze cudowne...po prostu zapłaciłem juz za nie i chciałbym żeby sie sprawdziły, podobno sa specjalne do wiercenia pod katem, wiec mam nadzieje ze nie bedą gorsze od tych frezow....
Jak wykonać interpolację ?:) poczytam sobie o tym wieczorem, ale bede wdzięczny za wskazówki

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Z tego co widziałem na tych zdjęciach to nawet "cudowne" wiertła Ci nie pomogą. Problem jest w pochylonej powierzchni materialu. Nie wiem co to jest bo po tych zdjeciach trudno się domysleć. Aby te otwory zostały wykonane prawidłowo to raczej musisz je wkomponować już w bryłę i dopiero wtedy ustawiasz cykl obróbki. Jeżeli chcesz najpierw wykonać bryłe a później nawiercić otwory to raczej nic z tego nie wyjdzie, nawet cudownymi wiertłami. Jeżeli otwory te zostaną wstawione w element to podczas obróbki frez je wykona według projektu. Któryś z kolegów już Ci napisał podziel obróbke na trzy "części" czyli: kształtową, wierszowanie i wykończenie. Wtedy wiertła już nie bedą Ci potrzebne nawet te cudowne. A jezeli mozesz to przeslij mi ten plik (nie zdjęcie) z tymi otworami a ja zrobie symulacje obróbki.
robert
robert
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 27
oczywiście dziurki są wkomponowane w projekt, chce najpierw wyciąć dziurki a potem bryłę, w tym przypadku to część wieżowca Hotel Burj Al Arab.
Kubus, pisząc, że nie da rady, mam nadzieję, że mówisz o dorobieniu dziurek odzielnie bądź później...
na czym ma polegac wierszowanie ?
[ Dodano: 2014-04-02, 17:49 ]
o wiertłach...
nie wiem, są krótsze i twardsze...zapomniałem spytać czy mają może inny szpic ?
koszt 10 zł brutto za sztukę, tu chyba nie moge podac gdzie je kupiłem..
Kubus, pisząc, że nie da rady, mam nadzieję, że mówisz o dorobieniu dziurek odzielnie bądź później...
[ Dodano: 2014-04-02, 17:49 ]
o wiertłach...
nie wiem, są krótsze i twardsze...zapomniałem spytać czy mają może inny szpic ?
koszt 10 zł brutto za sztukę, tu chyba nie moge podac gdzie je kupiłem..
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Dokładnie mówiąc o dorabianiu dziurek miałem na myśli dorabianie oddzielnie albo później.loook pisze:oczywiście dziurki są wkomponowane w projekt, chce najpierw wyciąć dziurki a potem bryłę, w tym przypadku to część wieżowca Hotel Burj Al Arab.
Wierszowanie jest to jeden z procesów obróbki ustawiany w CAM-ie. No to po kolei. Najpierw jest to obróbka zgrubna czyli wiekszym frezem nadajesz kształt elementu z odpowiednia tolerancją. Później jest wierszowanie czyli frez "wchodzi" w materiał pod pewnym kątem który ustawiasz w charakterystyce obróbki (w tym przypadku wierszowania) i teraz jest ustalany prawidłowy kształt tych dziurek nawet jeżeli powierzchnia jest nie zawsze płaska w stosunku do narzędzia czyli freza. Potem jest wykończenie czyli frez nadaje kształt bryle już bez żadnych tolerancji. Oczywiście te obróbki może wykonać jednym frezem ale możesz też frezy zmieniać. Oczywiście jeżeli otwory masz o średnicy 3 milimtery to frez musi być mnijeszy bo frez nie pracuje tak jak zwykłe wiertło.
Opisałem Ci to w dużym skrócie bo tak na szybko to nie bardzo da się to opisać. Ale podstawy już wiesz. Jeszcze jest jadna rzecz, jakiego masz CAM-a.
robert