Jak chcesz to moge wysłać ci także dokumentacje specjalnych maszyn do tego typu elementów tzn.mała dlugość większa średnica.Posiadam troszke tego w pdf,ie

[ Dodano: 2008-03-31, 22:13 ]
Witam.Zdjęcia wrzucę jótro ponieważ mam małe problemu ze sterownikami od aparatu ale już zrobiłem.Rozmawiałem z kolegą i chyba mam pomysł na rozwiązanie twojego problemu.
Budujemy prostą i tani maszynę.Po suporcie poprzecznym będzie sie poruszał sie jeden nóż który będzie wyrównywał powierzchnie i toczył kanalik.Zwykły prosty nóż.Suport będzie miał z przodu obciążnik na kołowrotku i bedzie miał zapewniony odpowiedni docisk do szablonu.Po szablonie będzie sie potuszała jakiś wodzik który bedzie w stanie dowzorowac profil.
Teraz praca maszyny:
Sterownik uruchamia serwo które porusza śróbe wywsięgnika i podaje element z zasobnika do wrzeciona i jest wyłączane przez krańcówke.suport wykonuje jeden element z walka.Po czym od tył podjeżdza zwykły brzeszczot do metalu i odcina element po czym wałek jest dociskany (cały czas wrzeciono się kręci)i tak cykl sie powtarza aż do wykonanie ostaniego krązka.Acha piłka do metalu ponieważ zapewnia doskonałą jakość cięcia Dociska na jakiejść śróbie pociągowej ew na na tzw.grzebieniu.Wszystko byłoby w tym wypadku automatyczne i moim zdaniem w pełni wykonalne i wdrażalne.Interesuje mnie tylko czy opłaca sie panu budowanie takiej maszyny czy to jest zamówienie jednorazowe bo wykonując maszynę musi pan dobrać wszystkie parametry pod ten element.Jezeli będzie trzeba to moge zaprojektować taką maszynę ale musi być pan zdecydowany.Rozwiązania zaczerpnięte z włoskich maszynek (locatelli) i niemieckich(hempel).Pozdrawiam PS.Przynajmnie sie czegoś nowego naucze bo jeszcze takiej maszyny nie robiłem