Drewno na korpusy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
lambers
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8

Post napisał: lambers » 11 maja 2006, 10:35

rynio_di
Czekam z niecierpliwością i zgóry dzięki za oferowaną pomoc :)

pukury
No rzeczywiście piękna gitara, piękne drewno... Gdybym tylko miał możliwość kupna takiego w ilości mniejszej niż metr sześcienny ;). Producenci i dostawcy na swoich stronach podają wilgotność drewna w %. Czy 6-8% to wystarczająco mało by można było już dłubać korpus?
Pozdrawiam.

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pukury » 11 maja 2006, 11:31

witam !! jeżeli to naprawdę będzie 6% - 8% to może być - ale czy to prawda ? . jest ( niestety ) tak jak napisał Kol .rynio_di przy takiej grubości to 8 lat może być prawdą . jeszcze jest problem w jakich warunkach przez te 8 lat drewno schło . po pewnym czasie materiał przyjmuje wilgotność otoczenia i co wtedy ? . jak sobie leży pod wiatą na świerzym powietrzu to jego wilgotność spadnie do średniej wilgotnośći otoczenia . jeżeli jest po suszarni to treba uważać żeby nie namokło . nie rób żadnych nerwowych ruchów , wyjeżdżam jutro w góry - wracam w poniedziałek więc we wtorek dowiem się to i owo i dam Ci znać . pomyśl lepiej o materiale na gryf - to o wiele większy problem !! . problemem jest również nacinanie podstrunnicy pod progi ( i one same - progi to też problem ) , jak żle natniesz to gitara nie będzie stroić . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
lambers

Post napisał: lambers » 11 maja 2006, 12:06

W takim razie życze miłego odpoczynku ;)
Z gryfem i podstrunnicą (progami) rzeczywiście może być problem, ale przy niezbędnej dawce staranności można sobie z tym poradzić. Ostatnio załatwiłem fajny jesionowy kołek, ale po cięciu niestety okazało się, że się zgina i... nici z gryfu... Może zrobie z niego świecznik ;)
Czekam niecierpliwie na jakieś wieści po powrocie.

vaju
Posty w temacie: 3

Post napisał: vaju » 13 maja 2006, 11:11

Jeśli chodzi odrewno liściaste,a sam ostatnio szukałem dosyć długo sprzedawcy, to mogę podać dwie firmy sprzedające oprócz rodzimych gatunków także drewno z azji,ameryki i afryki.
http://www.dlh.pl/ - pierwsza,
http://nova.net.pl/firma.html - druga,
Znalazłem także w swoim mieście dobrego i w miarę taniego dostawcę (Białystok), niestety nie ma on swojej strony internetowej. Byłem na magazynie i widziałem na własne oczy większość dostępnych u niego gatunków - piękne drewna mają.......
Jakbyś chciał do niego kontakt to daj znać, myślę że ta oferta jest dobra bo jak się interesowałem to koleś powiedział że może sprzedać nawet jedną deskę.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 14 maja 2006, 18:11

kiedys sciagnalem z internetu przyklad mozaiki na gryfie wykonanej na domowej 5cio osiowce. ale z tego co pamietam to gosc nie robil calych gitar.
Załączniki
5AXIS4.jpg
5AXIS4.jpg (8.49 KiB) Przejrzano 5203 razy
POZDRAWIAM

Autor tematu
lambers

Post napisał: lambers » 16 maja 2006, 12:08

Witam i dzięki za odpowiedzi.
Vaju wiesz może jakie ma ten dostawca ceny? Czy jak się bierze małą ilość to bierze drożej (tak podejrzewam). Mimo wszystko proszę o namiary do niego. Aha, jeszcze jedno... Drewno jest suche?
Pozdrawiam

vaju

Post napisał: vaju » 16 maja 2006, 18:18

Tak drewno jest technicznie suche, czyli wyszło z suszarni, ale dodatkowo większość z nich i tak długo leży na magazynach, więc sobie powoli schnie:) , gość mi mówił ze ma okolo 8-12% wilgotności. Jeśli chodzi o ceny to jest jeszce całkiem ok, jeśli masz ochote możesz kupić nawet jedną deskę, on to przelicza z metra sześciennego i po prostu płacisz za tyle ile bierzesz. Mam cennik jak chcesz to moge wysłać Ci na maila.
SKŁAD SUCHEJ TARCICY UPH SĘKOWSKI MARCIN SĘKOWSKI - a tutaj link, tam masz do nich maila - http://www.e-podlasie.pl/?firmy_branza= ... 2&klik=231
Na dniach wybieram się tam po materiał....też do celów że tak powiem muzycznych :)
Powodzenia życzę!

Autor tematu
lambers

Post napisał: lambers » 16 maja 2006, 18:43

Dziękuje serdecznie. Być może wreszcie coś się ruszy ;)
Ja również życze powodzenia.
Co strugasz, jeśli można?
Bym zapomniał...
Poproszę o ten cennik na maila. ([email protected])
Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-05-17, 10:48 ]
A więc teraz już wszystko jasne, vaju ;) Chętnie obejrzę efekty Twojej pracy. Serdeczne dzięki za informację na temat tego składu drewna i cenniki... Pomnożyłem, przeliczyłem i... oczom nie wierzę, wychodzi 3 razy taniej niż się spodziewałem i to w najwyższej klasie jakości drewna :)
Teraz czekam na odpowiedź, czy można kupować u nich za pośrednictwem poczty... Inaczej to musiałbym przejechać całą Polske, bo znad samiuśkiego morza jestem, do plaży mam 15 minut spacerkiem :/
No ale poczekamy zobaczymy, najważniejsze, że cena mnie ucieszyła :)
Jeżeli ktoś dysponuje jakimiś materiałami na temat obróbki drewna, lutnictwa i wszelkimi podobnymi materiałami, to bardzo bym prosił.
Pozdrawiam.

vaju

Post napisał: vaju » 29 maja 2006, 17:15

Jeśli chodzi o literaturę fachową to warto się pointeresować propozycjami z allegro, czasem zdażają się ciekawe książki.
Byłem dziś na tym składzie o którym Cię informowałem i kupiłem trochę olchowego materiału, musiałem skakać po sztaplach i przewalać deski jak w traku :)

imp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: imp » 30 lis 2014, 22:17

Jeśli chodzi o książki to z praktycznego punktu widzenia potrzebujesz: "Stolarstwo Panów Prządka i Szczuka bodaj część 2", poza tym bardzo ważna i kultowa jest pozycja Pana Krzysika "Nauka o drewnie", a tak z technikum i studiów to "Materiałoznawstwo przemysłu drzewnego".. .Poza tym to dobrego stolarza który podpowiedziałby jak pracować w drewnie - czytaj: "w drewnie litym".
Pamiętaj by przy doborze i obróbce drewna zwracać szczególną uwagę na przekrój drewna, wady itd. które w istotny sposób wpływają na finalny wyrób. Czyli np.: nie skrawasz drewna pod włos, nie wbijasz gwoździa czy mocujesz wkręta blisko krawędzi itd itd.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”