Od niedawna posiadam 3 osiową frezarkę CNC z płyt MDF sterowaną machem 3 i sterownikiem od Zelrp-a. Za wrzeciono służy chwilowo mała szlifierka z marketu, za jakiś czas wpadnie Kress albo Metabo, ale nie z tym mam problem.
Zacznę od problemu z Mach 3.
- Mam zainstalowanego macha na laptopie gdzie robię rysunki i tworzę g-cody i macha zainstalowanego na starym PC który stoi przy maszynie. PC posiada odpowiednie wymagania do macha, więc myślę że działa wystarczająco dobrze.
I teraz jest taki problem, że gdy stworzę projekt i w Artcam 2008 zapiszę g-cod w różnych postprocesorach to sprawdzam go w machu na laptopie. Wszystko idzie jak trzeba, wykonuje cały kod, kształt się zgadza na podglądzie i najważniejsze czyta 4 lub 5 różnych postprocesorów.
Z radością idę do maszyny, włączam kod a tam klapa. Niektórych kodów nie widzi wcale, inne widzi ale częściowo, jeszcze inne widzi, ale chcąc wyfrezować zatrzymuje się w pewnym momencie i świeci jakiś error (dotyczy to głównie okręgu który chcę wyfrezować).
Przyczyną pewnie jest zły postprocesor tylko czemu laptop potrafi a PC nie? Jakich wy używacie postprocesorów do wykonania g-kodu do mach 3?
- 2 Problem dotyczy ilości g-kodu w macu.
Na 2 komputerach mam zainstalowaną taką samą wersję mach3 i cracka też tego samego (chwilowo z internetu, nie chcę wydawać 7 stów, gdy nie jestem pewny że coś da się wgl zrobić na tym drewniaku).
PC zatrzymuje się przy 500 linii kodu, a na laptopie kod dochodzi do końca nawet 7000 linii mu nie przeszkadza. Czemu się tak dzieje? czy to że do laptopa nie jest podłączona maszyna ma jakieś znaczenie? Próbowałem z odłączoną maszyna na PC ale nic to nie dało. Nie wiem co może być nie tak...
Czas na problemy z samą maszyną:
- Drewno jak to drewno nie jest idealnie poskładana ale są zachowane wszystkie kąty, jest stabilnie, a rozmiary całkowite to 800x1000mm.
Napęd ze śrub trapezowych X -16x4 Y,Z- 12x3. Luzów na osi X nie ma, na osi Y wydaje mi się że też nie ma. Z troszkę może ma ale na Z mi nie zależy na dokładności.
Na prostych maszyna dobrze trzyma wymiar, nie gubi się. Problem jest dopiero gdy chcę wyciąć okrąg. Wychodzi coś takiego jak w zamieszczonych plikach. Co może być powodem takiego kształtu finalnego? Frezuję frezem fi3.175 przy prędkości ok 18000 obr/min i zagłębieniu 2mm/ warstwa.
Żeby rozwiązać ten problem próbowałem już chyba wszystkiego co wyczytałem na forach.
- Skasowanie luzów (skasowane mechanicznie i na oś Y ustawione w programie 0.005)
- Zmiana prędkości posuwu, próbowałem od 200mm/min do 1500 mm/min. Przy 200-500 mm/min wychodzi najlepiej.
-Zmiana ustawień silników, zdjęcia ustawień też zamieszczam w plikach pod postem.
- Zmiana częstotliwości w machu, mam 45000, próbowałem na 35000 i 25000.
- Zmiana wartości przyspieszenia.
- Zmiana podziału mikrokroków na sterowniku, większość frezowałem na 1/10, dziś zmieniłem na 1/8 i oczywiście zmieniłem wartości kroków na mm w machu.
- Zmiana wielkości frezowanego okręgu, średnica 30mm i średnica 70mm (myślałem, że może na dużym będzie bardziej dokładnie i troszkę jest, ale nadal nie zadawala mnie to).
- Pobawiłem się funkcją CV w machu ale to też nic nie dało.
Nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić, żeby poprawić wygląd tych kół? Czy jakieś zmiany w programie? Szukać jakiegoś problemu na maszynie w konstrukcji?
Proszę o poradę bo już nie wiem jakich słów użyć żeby znaleść coś nowego co mnie naprowadzi na trop gdzie szukać błędów

Jak czegoś brakuje to doślę zdjęcia lub dopiszę.
Pozdrawiam