Witam!!!
Jestem tu nowy wiec sie najpierw przywitam!!!
Nazywam sie luikasz i jestem z olsztyna.Bardzo podobają mi sie wasze prace ale mam problem, bo od strony budowy to nie mam zadnych problemow, a nawet mam pare ciekawych projektów w głowie.Problem polega na tym ze nie wiem w jaki spoób uruchomic taka frezarke aby slizgala sie po osiach.czy ktos mi pomoze czy juz dla mnie za pozno.ewentualnie prosze o nakierowanie na materialy ktore otworza mi oczy,dziekuje i pozdrawiam
napęd cnc
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witaj na forum
Zacznij od tego forum
od zasady działania silników krokowych , serwa na razie zostaw
zasadę sterowania takim silnikiem
zasadę działania sterownika do silników krokowych
port LPT w komputerze
i jakiś prosty program
wszystko jest na forum w poszczególnych działach
Powodzenia

Zacznij od tego forum
od zasady działania silników krokowych , serwa na razie zostaw

zasadę sterowania takim silnikiem
zasadę działania sterownika do silników krokowych
port LPT w komputerze
i jakiś prosty program
wszystko jest na forum w poszczególnych działach

Powodzenia

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Korzystając z okazji też się przywitam. Co prawda na forum zarejestrowałem się dawno temu, ale to jest mój pierwszy post.
Jestem w trakcie budowy pierwszej maszyny cnc- wiertarki do obwodów PCB. Właśnie walczę z sterownikiem silnika krokowego ( bipolarny 2A/ fazę) zbudowanym na L297 + L298 pracującym w typowej konfiguracji z małym gadzetem w postaci obniżenia prądu fazy podczas postoju. Niewiadomo dlaczego ale już kilka kostek L297 spaliłem
Pozdrawiam Janusz.
Jestem w trakcie budowy pierwszej maszyny cnc- wiertarki do obwodów PCB. Właśnie walczę z sterownikiem silnika krokowego ( bipolarny 2A/ fazę) zbudowanym na L297 + L298 pracującym w typowej konfiguracji z małym gadzetem w postaci obniżenia prądu fazy podczas postoju. Niewiadomo dlaczego ale już kilka kostek L297 spaliłem

Pozdrawiam Janusz.