Udostępnię bezpłatnie swoją frezarkę CNC

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
tanie-cnc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10

Udostępnię bezpłatnie swoją frezarkę CNC

Post napisał: tanie-cnc » 10 sty 2013, 12:40

Witam serdecznie,

Poszukuję osoby, która chciałaby pobawić się przez ok miesiąc moją zabaweczką CNC o polu roboczym 300x400x100 - całkowicie bezpłatnie, no może nie całkowicie :mrgreen: gdyż w zamian oczekiwałbym przekazania zdjęć wykonanych na niej detali i jakiegoś filmiku z pracy na niej. Konstrukcja do obróbki materiałów miękkich: drewno, plexi, płytki PCB, itp. Mogę podesłać link do opisu i zdjęć konstrukcji na życzenie.

Jako, że nie udzielam się na tym forum, to chciałbym skorzystać z waszej wiedzy, komu mógłbym powierzyć taką zabawkę, i kto jest tutaj bezstronny, oraz najmniej narażony na oskarżenia korupcyjne :wink: i nie jest, i nie zamierza być wykonawcą zarobkowym, takich konstrukcji.

Dopuszczam możliwość komercyjnego wykorzystania detali wykonanych na tej konstrukcji.

Ze swojej strony oferuję:

- dostarczenie konstrukcji do domu owej osoby - mile widziana osoba z okolic Włocławka, ale jak będzie trzeba, to wezmę troszkę wolnego i pojadę dalej,
- pomoc w uruchomieniu,
- dostarczenie całości, wraz z wrzecionem - na okres ok miesiąca.

Oczekuję

- rzetelnego obchodzenia się z konstrukcją - będzie nowa,
- przekazania informacji, jakie posiada minusy i plusy, biorąc pod uwagę całokształt, może dokonać tego w tym wątku lub przekazać mi je osobiście,
- udostępnienia zdjęć detali jakie zostały wykonane na tej konstrukcji, w jakości zapewniającej zamieszczenie ich na stronie www,
- nakręcenia filmiku z pracy wykonywanych detali,
- w/w materiały foto i video staną się moją własnością,
- że osoba obdarowana, posiada odpowiednia wiedzę w tej materii i w zasadzie po odebraniu przystąpi niezwłocznie do testowania,
- posiadania komputera a gniazdem LPT,
- zwrotu całości po okresie testów.

Testujący zobowiązuje się

- zachować do własnej wiedzy, informacje techniczne odnośnie budowy konstrukcji,
- nie kopiować rozwiązań konstrukcyjnych i wykorzystywać ich komercyjnie,
- nie upubliczniać zdjęć i innych materiałów, ukazujących rozwiązania konstrukcyjne,
- nie dokonywać modyfikacji w/w konstrukcji,
- nie dokonywać rozkręcania na czynniki pierwsze w/w konstrukcji,
- zwrotu całości po okresie testów.

Pozdrawiam,
Tomek.

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 10 sty 2013, 12:44

Przywieź ją do mnie - możesz liczyć na obiektywne testy, filmy i recenzje. A nikt mnie nie posądzi o stronniczość na twoją korzyść. Do Błonia masz 130 kilometrów, moja pierwsza tokarka przyjechała z Włocławka.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 10 sty 2013, 17:03

Proponuję wykonanie urządzenia dydaktycznego dla szkoły z własnych materiałów, całkowicie społecznie. Noszę się z takim zamiarem od jakiegoś czasu. Już dawno powinienem mieć własne CNC, ale przy nawale moich obowiązków jest to na razie niemożliwe. Ustawiam się drugi w kolejce.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
tanie-cnc

Post napisał: tanie-cnc » 10 sty 2013, 18:01

MlKl pisze:Przywieź ją do mnie - możesz liczyć na obiektywne testy, filmy i recenzje. A nikt mnie nie posądzi o stronniczość na twoją korzyść. Do Błonia masz 130 kilometrów, moja pierwsza tokarka przyjechała z Włocławka.
Cóż, po tym jak Kolega grał pierwsze skrzypce w tym "sądzie kapturowym" nad moja osobą, to mógłbym mieć obawy, co do tej stronniczości, gdyż wyciągnąłem wniosek, może i niesłusznie, że Koledze w pierwszej kolejności zależy na zdyskredytowaniu mej osoby :wink: i w tej sytuacji bałbym się Kolegę zostawić ze swoja konstrukcją sam na sam dłużej niż na 5 minut :lol: - ale nie wracajmy już do tego.

Nie ma co marudzić - biorąc pod uwagę powyższe, żeby nie wyjść na niesłownego, i to że szukam wymówki, proponuję wziąć konstrukcję pod pachę i odwiedzić Kolegę w któreś popołudnie, w celu wspólnego przeanalizowania kilku faktów.

Co za tym proponuję - wariant pośredni:

Łącznie z Kolegą MIKI wykonać kilka detali w materiale: drewno, plastik i PCB, gdyż konstrukcja ta powstała konkretnie do tych materiałów.

1. Koło o średnicy 10cm w sklejce 6mm
2. koło o średnicy 10cm w obudowie stosowanej w elektronice
3. Napis na płytce PCB
4. Detal zaproponowany przez Kolegę MIKI

G-kody zamieścimy tutaj, aby była jasność i nie było potem narzekania, że to nie tak czy siak. Chciałbym, aby wszystko było jasne, dla mnie i Kolegi.

Następnie Kolega MIKI oceni:

1. Jakość wykonanego detalu od 1 do 10
2. Dokładność wykonanego detalu od 1 do 10
3. Ogólne wrażenie estetyczno-wizualne od 1 do 10

Ogólnej oceny Kolega dokona zważywszy na fakt w jakiej kategorii występuje dana konstrukcja.

Termin to nie prędzej niż ok miesiąca - do wspólnego ustalenia.

Czy taki wariant może być?

Pozdrawiam,
Tomek.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 10 sty 2013, 18:28

Dla mnie jeszcze lepiej - zabawka nie będzie mi zawadzała w mieszkaniu przez cały miesiąc. Propozycję złożyłem właśnie dlatego, że wcześniej pisałem tak, jak pisałem. Ja nie jestem człowiekiem sztywno trzymającym się raz wygłoszonego zdania, i potrafię je zmienić, o ile okoliczności mnie przekonają. Ty się starasz - ja doceniam. Tak to działa :)

Komputerów, obsługujących CNC mam do dyspozycji kilka, wszystkie pod Linuxem z LinuxCNC. Jeżeli nie konfigurowałeś do tej pory swoich maszyn pod ten program, to będziesz miał okazję zobaczyć. A jak konfigurowałeś, to weź ze sobą pliki konfiguracyjne - będzie szybciej.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 10 sty 2013, 20:56

tanie-cnc pisze:3. Napis na płytce PCB
Zrób sobie napis na czole.
Albo to twoje cudo jest w stanie przeprowadzić ścieżkę pomiędzy punktami lutowniczymi obudowy DIP (raster 0,1"), albo jest to złom.
Amen.

.

sdb
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: sdb » 10 sty 2013, 22:13

Jeżeli kolega BYDGOST nie żartuje z tym czynem społecznym na rzecz polskiej edukacji, to chętnie skorzystam z oferty i oczywiście pomogę przy tworzenia maszyny CNC do celów dydaktycznych.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 10 sty 2013, 23:42

Jasne, że nie żartuję. Dydaktyczne ma być urządzenie nie maszynka CNC, ale ją też można wykorzystać do pokazów. Kiedyś młodzież się do mnie garnęła. Przychodzili, patrzyli, próbowali coś robić i nawet czegoś się nauczyli. Teraz nie ma żadnego zainteresowania. A skoro mam pociechę w szkole a współpraca jest bardzo sympatyczna to i chęci są.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
tanie-cnc

Post napisał: tanie-cnc » 11 sty 2013, 06:01

tuxcnc pisze:
tanie-cnc pisze:3. Napis na płytce PCB
Zrób sobie napis na czole.
Albo to twoje cudo jest w stanie przeprowadzić ścieżkę pomiędzy punktami lutowniczymi obudowy DIP (raster 0,1"), albo jest to złom.
Amen.
Jestem w stanie zrozumieć, że oczekiwaniem jest, aby napis (czy co tam się ma kryć pod tym pojęciem) było w takiej rozdzielczości o jakiej Kolega wspomina - nie ma problemu, zgadzam się - ale można to napisać w normalny sposób.

Nie jestem jednak w stanie pojąć - skąd w kolejnym użytkowniku tego forum, tyle złości w wypowiedzi. Mam dość, czytania tego typu wypowiedzi, bo dają one obraz poziomu tego forum i wypowiadającego się. A, że nie mam zamiaru dokonywać personalnych przytyków tego typu, to zamierzam zakończyć ten temat.

Poza tym - nie widzę sensu, ani konieczności udowadniania nikomu z tego forum, że te materiały zamieszczone na moich stronach są rzeczywiste, a te moje "cuda" są złomem lub nie.

Problem w tym, że niektórzy nie mogą się pogodzić z faktem, że amatorska konstrukcja może równać się, z tą, którą, nie jeden fachowiec na tym forum wykonał. I powiem Tobie skąd ich złość - a no stąd, że dzwonią do nich ludzie, i pytają: dlaczego Pana konstrukcja kosztuje dziesięć razy tyle niż ta od Taniego-CNC, a w zasadzie robi to samo? I takiego delikwenta jak usłyszu takie pytanie po raz kolejny szlag trafia!
A skąd to wiem - bo nie raz dostawałem, meila od osób z tego forum z takimi żalami! Niech sami spalą się teraz ze wstydu to czytając! ( a tam, oni się skalą ze wstydu - wszak to ich zdaniem oni są pokrzywdzeni)

Temat tej dyskusji uważam za zakończony i można przenieść go do kosza - poproszę moderatora o to. Nie mam zamiaru po raz setny udowadniać że nie jestem wielbłądem, bo nie ma to najmniejszego sensu na tym forum. Szkoda moich nerwów i zdrowia, mam lepsze zajęcia.

Jest wiele for w internecie, gdzie obrzucanie wyzwiskami innego użytkownika nagradzane jest blokadą IP i oddelegowaniem takiego delikwenta do jego własnego świata - świata pełnego nienawiści!

Napiszę jeszcze, że nie udzielam się na tym forum, a moja ostatnia wizyta była spowodowana tylko tym, że dostałem link, do ostaniej dyskusji jaka miała tu miejsce - i to od osoby, która komercyjnie wykonuje konstrukcje CNC. Nie wiem dlaczego, ale odniosłem wrażenie, że też ma dość tego co tu się dzieje.
A dodatkowo odnoszę wrażenie, że jest to forum, w którym można dać upust swojej frustracji i wyżyć się na innych, za to, że w życiu komuś coś nie wyszło, a poza tym szlag jasny niektórych trafia, że ktoś może mieć lepiej w życiu!

Możecie teraz spokojnie dokonywać dalszego linczu, jaki to Tanie-CNC jest "be" i do tego niesłowny!

Pozdrawiam,
Tomek.

Awatar użytkownika

silvesters
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: silvesters » 11 sty 2013, 06:44

Co wy się czepiliście kolegi tanie-cnc? Drugi temat gdzie ktoś jedzie po gościu, a to nie jest raczej normalne. Facet ma dobre chęci, weź, zobacz, a dopiero wtedy decyduj czy ma frezować po czole czy po PCB. Gdzie się podziała jakakolwiek kultura? :???:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”