Projekt budżetowej frezarki cnc - opinie

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
bmajkut
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Projekt budżetowej frezarki cnc - opinie

Post napisał: bmajkut » 19 gru 2012, 16:34

Witam serdecznie Forumowiczów,
od zawsze chciałem mieć własną frezarkę cnc. Od chyba dwóch lat zabieram się do jej budowy. W końcu jakoś trafiły mi się silniki używane, mam swojego Proxxona 100W no to czas na konstrukcję.
W związku z tym, że zacząłem korzystać z programu Inventor to wszystko co zbuduję musi najpierw zostać dokładnie zaprojektowane. Tak jest i tym razem.
Wystawiam tutaj post, ponieważ chcę zasięgnąć rady co zmienić w założeniach projektowych lub w samym projekcie. Bardzo, ale to bardzo mile widziane są wszelkie porady jak lepiej rozwiązać pewne kwestie związane z mechaniką.
Założenia projektowe:
-Konstrukcja mała, zwarta
-Pole robocze nie większe niż kartka formatu A5 tzn ok. 220x150 mm
-Jako wrzeciono posłużyć ma miniwiertarka firmy Proxxon
-Wykorzystanie silników typ 42BYGH
-Możliwość zamówienia lub wykonania samemu elementów konstrukcyjnych bez użycia specjalistycznych maszyn
-Szczyt marzeń to frezowanie PCB

Działania podjęte:
-Konstrukcja o rozmiarach 370x250mm i wysokości w najwyższym punkcie ok. 230mm(brama)
-Prowadnice zrobione z wałków hartowanych 12mm
-Pręty gwintowane M8 jako śruby napędowe
-Do konstrukcji użyta zostanie sklejka liściasta o grubości 15mm
-Obudowy łożysk oraz wszelkie elementy trudno dostępne wydrukowane na drukarce RepRap

Póki co projekt brakuje mi osi z w moim projekcie, ale to tylko kwestia najbliższych kilkunastu godzin.
Obrazek

W zasadzie budżet mam nieograniczony, ale im większej kwoty będę potrzebował tym dłużej będę musiał zwlekać z zamówieniem czegokolwiek dlatego też wolałbym aby był to projekt niskobudżetowy. Nie potrzebuję kompletnie mieć możliwości w domu frezowania w stali, aluminium czy innych takich. Tak jak napisałem, będę super zadowolony jeśli moja maszyna będzie w stanie wyfrezować cokolwiek w laminacie od PCB ;)

Na uczelni na której studiuję mam dostęp do właśnie drukarki 3d, ponieważ dobrze mogłem się jej przyjrzeć oraz widziałem frezującego RepRap'a to postanowiłem wykorzystać niektóre patenty w swojej frezarce np. obudowy nakrętek, pręty M8 czy obudowy łożysk.

Wszelka krytyka mile widziana. Jeżeli ktoś chciałby przejrzeć pliki z Inventora to bez problemu je tu wrzucę. Korzystam z wersji 2013.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie ;)

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Projekt budżetowej frezarki cnc - opinie

Post napisał: oprawcafotografii » 19 gru 2012, 16:42

bmajkut pisze:...Tak jak napisałem, będę super zadowolony jeśli moja maszyna będzie w stanie wyfrezować cokolwiek w laminacie od PCB ;)
To akurat wcale nie jest najmniej wymagajacy material :)

Zerknij na ten watek:
https://www.cnc.info.pl/topics58/400x30 ... t18537.htm

Nie rob dziadostwa tylko kup walki podparte 16mm, lozyska otwarte w oprawach,
sruby trapezowe, nakretki do nich z tworzywa (byle ciasne). Reszta ze sklejki.
Te elementy sa juz tak tanie, ze robienie "rzezby" to strata czasu.

Jak sie postarasz to maszynka bedzie dzialac bez zajakniecia.

q

Autor tematu
bmajkut

Post napisał: bmajkut » 19 gru 2012, 22:44

Super porady. Owszem łatwo i dokładnie było by zrobić cnc przy wykorzystaniu części o których wspomniałeś ale koszta przez to rosną w niewyobrażalnym tempie. Poza tym wszystkim wałki z podporami trzeba odpowiednio przeciąć, śruby trapezowe też wymagają odpowiedniej obróbki.
Wydrukowanie czegoś na Reprap to kwestia jednego dnia i można mieć cały zestaw opraw na łożyska i nakrętki.
Zastanawiam się tylko czy by nie zmienić trochę samej konstrukcji.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: oprawcafotografii » 20 gru 2012, 06:47

Rep-rep nadaje sie swietnie do produkcji rep-rep-ow.

Zrobisz jak uwazasz, potem nie placz ;)
Zaoszczedzenie kilku stowek moze sie czkawka odbijac...

q

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 20 gru 2012, 12:03

Pomijając kwestie ekonomiczne (też myślałem kiedyś o szufladówkach i śrubach metrycznych - skończyło się na wałkach wiszących fi20 i śrubach Tr10/2):
- brama jest w złym miejscu!!! Zauważ, że w tej pozycji, co na rys., po dołożeniu zetki wrzeciono wypada poza stołem a w drugim skrajnym położeniu stołu może bedzie w połowie.
Bramę przesuń tak, aby po zamocowaniu wrzeciona jego oś znajdowała się w połowie zakresu ruchu stołu.

Autor tematu
bmajkut

Post napisał: bmajkut » 20 gru 2012, 16:22

Tak wiem właśnie że bramę muszę przesunąć. Dlatego oś z zawiesiłem chociaż w powietrzu żeby widzieć gdzie będzie wrzeciono. Zastanawiam się w jaki sposób mógłbym skrócić oś z bo nie jest mi aż taka potrzebna. Najprawdopodobniej zastosuję jednak wałki 12mm z podporami bo może uda się tanio kupić. Teraz głowię się nad obudową do nakrętki. Lepiej było by chyba zastosować dwie nakrętki takie długie i pomiędzy nie wkręcić sprężynę by kasować luz?

Obrazek

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 20 gru 2012, 17:08

Zetkę daj odwrotnie - zrób krzyżak XZ z łożyskami i ruchome wałki zetki. W ten sposób oszczędzisz miejsce i materiał oraz uprościsz konstrukcję.
Przy ruchomych wałkach w osi Z nie ma potrzeby kasowania luzu - ciężar zespołu osi Z powinien wystarczyć (u mnie wystarcza do roboty w aluminium - zetka waży ok. 3kg).

System napędowy - po pierwsze, nakrętki muszą być plastikowe, jeżeli kolega chce użyć prętów metrycznych; po drugie - śruby nierdzewne lub mosiężne (nie cynkowane!!) - sama śruba raczej nie będzie tańsza od trapezówki walcowanej (tylko nakrętki będą tańsze).

System nośny: wałki fi12 bez podpór to porażka; z podporami - dla pola A5 może być.
Jak kolega chce tanio, to polecam wałki wiszące fi20 i tuleje ślizgowe. Wałek kosztuje 60zł/m, tuleje kosztują 4.30zł/szt. Łączny koszt systemu dla pola A4 (2x więcej!) wyniesie 200zł + 2x kurier.

Autor tematu
bmajkut

Post napisał: bmajkut » 20 gru 2012, 18:48

Staram sobie wyobrazić to o czym piszesz i jakoś nie widzę tego by ruchome wałki były łatwiejszym rozwiązaniem. Co do stołu mogę się jeszcze zgodzić że mógłbym zrobić ruchome wałki ale równie dobrze mogę zrobić ruchome łożyska ale na wałkach z podporami. Konstrukcja dzięki temu wyszła by niższa i sztywniejsza. Mnie interesuje pole robocze wielkości kartki A5.
Zaraz biorę się za zmiany w projekcie. Prosiłbym tylko o podpowiedź czy na tej osi gdzie ma być zamontowane wrzeciono dawać cztery łożyska na prowadnice czy wystarczą dwa?
Przypominam że frezarka ma wymiar ok 350x300mm a oś na wrzeciono ma wymiary 130x100mm. Pozdrawiam ;)

[ Dodano: 2012-12-20, 23:23 ]
Przedstawiam nowy projekt frezarki. Użyłem tym razem wałków podpartych 12mm. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć w internecie wymiarów łożyska otwartego w obudowie na wałek 12mm. Są do kupienia na allegro na przykład, ale wymiary są podane tylko dla 16mm.
Wszystko wygląda tak jakby miało ze sobą dobrze współgrać, ale mam jeden kłopot. Oś z której screeny przesyłam jest trochę za długa. Przez to frezarka staje się co raz to większa szczególnie chodzi mi o wysokość "bramy". Niestety nie wiem jak sobie poradzić z faktem że dwie obudowy na wałki zajmą jakieś 90 mm i do tego muszę mieć obudowę nakrętki pomiędzy nimi więc długość podstawy osi z wychodzi ponad 100 mm. To trochę dużo jak na taką konstrukcję.
Było by super jakby ktoś pomógł z wymiarami do tych obudów od łożysk.
Może wiecie gdzie można zamówić nakrętkę z tworzywa sztucznego do takich śrub? Gdyby była ona okrągła to mógłbym zastosować obudowę od łożyska i po kłopocie.
Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 21 gru 2012, 10:09

Odwrócona zetka jest łatwiejsza, bo po osi X jeździ bardzo prosty element: kawałek deski z 4 łożyskami i nakrętką po jednej i po drugiej stronie. Część ruchoma to płyta z wałkami i śrubą po jednej i wrzecionem po drugiej stronie. Silnik ląduje na górze.
Rysunek:
Obrazek
Przed założeniem zetki:
Obrazek
Tak to wygląda po zmontowaniu:
Obrazek

Autor tematu
bmajkut

Post napisał: bmajkut » 23 gru 2012, 00:28

Udało mi się nawiązać kontakt z zakładem który wykuje elementy z poliamidu. Chcę u nich zamówić nakrętki a obudowami. Czy niezbędny jest mechanizm kasowania luzu ze sprężynami w moim przypadku? Jeżeli tak to muszę specjalną obudowę pod to zaprojektować. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”