od zawsze chciałem mieć własną frezarkę cnc. Od chyba dwóch lat zabieram się do jej budowy. W końcu jakoś trafiły mi się silniki używane, mam swojego Proxxona 100W no to czas na konstrukcję.
W związku z tym, że zacząłem korzystać z programu Inventor to wszystko co zbuduję musi najpierw zostać dokładnie zaprojektowane. Tak jest i tym razem.
Wystawiam tutaj post, ponieważ chcę zasięgnąć rady co zmienić w założeniach projektowych lub w samym projekcie. Bardzo, ale to bardzo mile widziane są wszelkie porady jak lepiej rozwiązać pewne kwestie związane z mechaniką.
Założenia projektowe:
-Konstrukcja mała, zwarta
-Pole robocze nie większe niż kartka formatu A5 tzn ok. 220x150 mm
-Jako wrzeciono posłużyć ma miniwiertarka firmy Proxxon
-Wykorzystanie silników typ 42BYGH
-Możliwość zamówienia lub wykonania samemu elementów konstrukcyjnych bez użycia specjalistycznych maszyn
-Szczyt marzeń to frezowanie PCB
Działania podjęte:
-Konstrukcja o rozmiarach 370x250mm i wysokości w najwyższym punkcie ok. 230mm(brama)
-Prowadnice zrobione z wałków hartowanych 12mm
-Pręty gwintowane M8 jako śruby napędowe
-Do konstrukcji użyta zostanie sklejka liściasta o grubości 15mm
-Obudowy łożysk oraz wszelkie elementy trudno dostępne wydrukowane na drukarce RepRap
Póki co projekt brakuje mi osi z w moim projekcie, ale to tylko kwestia najbliższych kilkunastu godzin.

W zasadzie budżet mam nieograniczony, ale im większej kwoty będę potrzebował tym dłużej będę musiał zwlekać z zamówieniem czegokolwiek dlatego też wolałbym aby był to projekt niskobudżetowy. Nie potrzebuję kompletnie mieć możliwości w domu frezowania w stali, aluminium czy innych takich. Tak jak napisałem, będę super zadowolony jeśli moja maszyna będzie w stanie wyfrezować cokolwiek w laminacie od PCB

Na uczelni na której studiuję mam dostęp do właśnie drukarki 3d, ponieważ dobrze mogłem się jej przyjrzeć oraz widziałem frezującego RepRap'a to postanowiłem wykorzystać niektóre patenty w swojej frezarce np. obudowy nakrętek, pręty M8 czy obudowy łożysk.
Wszelka krytyka mile widziana. Jeżeli ktoś chciałby przejrzeć pliki z Inventora to bez problemu je tu wrzucę. Korzystam z wersji 2013.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie