ok postaram się do końca tygodnia .
[ Dodano: 2010-08-06, 13:12 ]
Johnny pisze:zawsze do usług zmien co masz zmienic zrób foty i znów pomożemy

Panowie wyszło dobrze , stół jest teraz na środku maszynki a brama została przesunięta bliżej środka tak aby wrzeciono było na samym środku stołu .
Wynik zadowalający obszar roboczy jest teraz 600/600mm

a po wysunięciu stołu wychyla się na na niecałe 1/3 długości stołu i jest stabilny
Teraz pozostało mi już wzmocnić mocowania i poskładać oś Z , czekam jeszcze na silniki i sterowanie . jak dojdzie to na pewno się pochwale .
Oto fotki po zmianach
Jeżeli nie widać fotek poniżej linki
[ Dodano: 2010-08-28, 19:26 ]
Witam długo mnie nie było

Doszło do mnie sterowanie
działa całkiem przyzwoicie
Jak znajde czas to wstawie foto i filmik z działania.
Poza tym prace przy maszynce trwają musiałem usztywnić nieco konstrukcje oraz przy składaniu osi Z musiałem zastosować 3 prowadnice dla bezluzowej pracy i sztywnośći .
[ Dodano: 2010-09-15, 20:54 ]
[ Dodano: 2010-09-15, 20:23 ]
Witam po kolejnej przerwie.
Bawiłem się troszeczkę moją maszynką i wstępnie zamontowałem silniki osi X i Y
Z na razie pozostaje bez napędu
Podłączyłem sterowanie i za instalowałem program demo step2cnc
Wstawiam link do filmiku z pracy na razie 2 osi , osią Z sterowałem ręcznie (podnosząc i opuszczając)
I tu koledzy proszę o pomoc , juz po pierwszym uruchomieniu nie wiem jak w step2cnc ustawić prawidłowy posów tak aby maszyna wykonywała moje prace w skali 1:1 .
Po uruchomieniu część o wymiarach 100mm/100mm narysowało mi 150mm/150mm
Mam standardowe silniki krokowe i napę z śruby metrycznej M10 skok gwintu 1,5mm na obrót.
Druga sprawa to błąd przy rysowaniu okręgu , w corelu narysowałem 3 figury kwadrat i dwa okręgi , okręgi po bokach maja króciuteńkie proste kreski i maszyna zamiast rysować je wzdłuż to rysuje je w bok ??
Nie wiem jak sobie z tym poradzić ?? po niżej link do filmiku i fotki z narysowanego obiektu
Oto filmik z pracy
http://www.adibo.com.pl/images/cnc/test_cnc.mp4
Oto link do pliku PLT jakiego użyłem
http://www.adibo.com.pl/images/cnc/test.plt
Zaznaczam panowie że jest to moja pierwsza maszyna i pierwsze doświadczenie z zabawą CNC , oczekuje porad i uwag
[ Dodano: 2010-10-05, 10:29 ]
Problem z źle rysowanymi okręgami już załatwiony , spowodowane to było błędem w programie. Zmieniłem wersję 3 osiową 1.4 na wersję 4 osiową 2.0 i wszystko zaczęło działać poprawnie , nawet posuw dopasowałem do mojej śruby napędowej