Przedstawiam Wam do oceny i krytyki mój wytwór wyobraźni. Jest to maszynka, którą budowałem kilka miesięcy w domowych pieleszach i z posiadanych materiałów. Zastosowałem dość niekonwencjonalne materiały, między innymi sklejkę 18mm, polietylen PE500 oraz PCV 10mm. Dodatkowo znalazł się tam także dibond, znany raczej z reklamy, niż z zastosowania we frezarkach cnc.
Budowa jest w sumie dość prosta, różni się od znanych klasycznych koncepcji faktem, iż brama porusza się w pudle (wewnątrz), a nie jak standardowo przy ruchomych bramach nad stołem. Jak widać na foto poniżej zbudowałem ją w oparciu o wałki podparte oraz łożyska liniowe podwójne fi16mm. Całość napędzają silniki krokowe wraz ze śrubami TR10x2.

Oto efekty jej prac w różnych materiałach. Aluminium tylko spróbowałem obrabiać, przez hałas małżonka moja chciała mnie eksmitować razem z tą maszyną.

Do sterowania używam bardzo lubianego przeze mnie EMC2 oraz sterowników mojej konstrukcji (opisałem je na blogu - adres w stopce). Całość pracuje bardzo przyzwoicie, jednak są pewne wady które w przyszłości będę chciał poprawić. Przede wszystkim osłony mechaniki, zmienić zetkę na sztywniejszą oraz parę innych gadżetów.
Filmiki z pracy i uruchomienia:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Pozdrawiam!