naczytałem się o ploterach tutaj i na elektrodzie mnóstwo, na 4programmers i innych o sterowaniu portem LPT, i chcę zbudować własny ploter. Nic skomplikowanego, rozmiar kartki A3, 2 osie, ołówek.
Całkiem nieźle ogarniam programowanie, z pracą w warsztacie też raczej bezproblemowo sobie radzę. Po prostu mam silną chęć stworzenia czegoś takiego samemu

Taki ogólny szkic:

I kilka pytań:
1) mam silniki ze stacji dyskietek 5,25', one mają 200 kroków/obrót a ja chciałbym uzyskać rozdzielczość 0,05mm. Co byście doradzili? Śruba ze skokiem gwintu 5mm? Chcę to zrobić jak najtaniej więc paski i listwy zębate raczej odpadają...
2) co sądzicie o takim sposobie konstrukcji bramy (rysunek na dole)? Te kółka przerywaną linią to prowadnice (grube, stalowe rury), a szare prostokąty obok to łożyska. Jeśli zrobię to odpowiednio dokładnie i ciasno?
Oczywiście łożysk będzie 8 (te dodatkowe 4 są "za" tymi na rysunku), tak że brama nie powinna się skręcać.
3) W ramach oszczędności nie chcę stosować sterowników step/dir, tylko zrobić samemu układ oparty na bramkach logicznych. Już kiedyś taki sobie zaprojektowałem i na symulacji w komputerze działał.
Cały bajer polegał na tym że 2 bramki "not" i chyba 4 "and" (chyba, bo to się jeszcze zrobi/wygrzebie stary projekt) przerabiają sygnały z komputera 00,01,10,11 na 0001,0010,0100,1000.
Sterownik i tak mam zamiar sam napisać, więc czy to będzie step/dir czy takie coś to dla mnie bez różnicy (programistycznie), liczy się za to cena elektroniki

Czy są może jakieś przeciwwskazania?
4) Jeśli już zdecyduję się na śruby do napędzania bramy i wózka(?) na bramie, to czy do skasowania luzów mogę użyć dwóch nakrętek z czymś odpowiednio elastycznym między nimi, i tak zablokowanymi żeby nie kręciły się osobno (właściwie wcale, śroba ma się kręcić...)? Tu nie będzie wielkich sił (tarcie ołówka, opory łożysk) więc chyba wystarczy?
Na razie to tyle mi przychodzi do głowy. Aktualnie piszę program który wygeneruje mi listę rozkazów do sterownika, w międzyczasie rozglądam się za potencjalnie przydatnymi częściami.
Ploter prościutki, tak na dobry początek. Jak się uda z ołówkiem poświęcę dla niego nagrywarkę DVD

Jeśli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie. Lepszego nie znalazłem.