Tworzywa sztuczne
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Tworzywa sztuczne
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z wykorzystania tworzyw sztucznych. Mam zamiar zrobić trochę większą maszynkę od tej którą właśnie skończyłem (zdjęcia w galerii), podstawowe założenia to oczywiście cena ( jest ciężki), ponieważ nie mam dostępu do maszyn mogących obrabiać aluminium a nie chcę robić z mdf (wilgoć w garażu) chciałbym wykorzystać jakiś plastik: tekstolit, PCW, pleksi. Jaki materiał byście polecali, wszystkie charakteryzują się łatwością w obróbce najlepszy byłby tekstolit ale i najdroższy może ktoś zna jeszcze jakieś inne tworzywa nadające się na małe elementy ( np. wózek osi X,Z) w przystępnych cenach.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
w firmach sprzedających plexi, PCW czy poliwęglan w płytach (bez problemu docinają na wymiar) poszukaj laminatu konstrukcyjnego. Jest w cenie plexi a dużo lepszy (łatwość obróbki, sztywność ze 2 razy większa, nie pęka) - trochę podobny do tekstolitu. Nie wiem jak z dostępnością dużych grubości
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
-
A dzwoniłeś po firmach czy tylko w necie sprawdzałeś? Nie sugeruj się tak dostępnymi formatami z firmowych stron netowych. Z płyt odetną Ci pasek, z wałka krążek. Często w hurtowniach (w których docinają na wymiar) mają też całkiem spore "ścinki" z których spokojnie złożysz maszynkę
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
co do tego zakladanego metra to zastaowlbym sie czy aby napewno tylko m2 bedzie potrzebny
z praktyki wiem ze jak sie cos narysuje i policzy powierzchnie to wychodzi napewno duzo wiecej zrob sobie szkic i policz powierzchnie co do kawalkow nie zawsze dostaniesz to co chcesz chodzi mi o to ze zalozysz jakies wymiary a bedziesz mogl odkupic zupelnie inny wymiar radze zrobic rozeznanie bo szkoda zeby tracic czas na cos czego i tak sie nie wykona z zamierzonych planow
najpierw okresli co mozesz kupic a pozniej projektuj
z praktyki wiem ze jak sie cos narysuje i policzy powierzchnie to wychodzi napewno duzo wiecej zrob sobie szkic i policz powierzchnie co do kawalkow nie zawsze dostaniesz to co chcesz chodzi mi o to ze zalozysz jakies wymiary a bedziesz mogl odkupic zupelnie inny wymiar radze zrobic rozeznanie bo szkoda zeby tracic czas na cos czego i tak sie nie wykona z zamierzonych planow
najpierw okresli co mozesz kupic a pozniej projektuj
-
mala czcionka
Ostatnio zmieniony 18 maja 2006, 23:56 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM