Początkujący konstruktor potrzebuje pomocy, porady.

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: namemartin » 29 maja 2011, 21:06

Jak na maszynę edukacyjną to prowadnice szufladowe jak najbardziej się nadają. Zajrzyj do mojego albumu. Jest tam pierwsza maszyna, która wykonałem i powiem, że zdała egzamin. Wiele się na niej nauczyłem, bo o to chodziło. Tutaj z pracy maszyny.
jak zaczniesz kombinować z rurkami i dorabianymi wózkami to na pewno tanio nie wyniesie, a i kłopotów przysporzy... Maszyna edukacyjna ma być tania i sprawna. Ma służyć do nauki i konstruktor ma widzieć na oczy co to G00, G02...

Pozdrawiam

W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Tagi:

Autor tematu
jendrys1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 36

Post napisał: jendrys1 » 29 maja 2011, 22:44

Prowadnice o których mowa to te metalowe z wózkami na śrutach nie standardy rolkowe?
Te z wózkami oglądałem w sklepie i też nie są tanie a ja chciałem kupić rurkę calową z nierdzewki, tą do gazu. Ścianka ma około 2mm może trochę więcej więc wydaje mi się że powinna być dość mocna, chwilowo mógłbym dorobić tulejki mosiężne ale widziałem też wózki u chińczyków ale Chińczycy podają średnice w mm a jak wiadomo rurki są w calach. obawiam się że się to nie zgra, nie wiem czy są w sprzedaży rurki metryczne czy tez nazwa cal jest tylko zwyczajowa.
Wiesz może jaki prawidłowo luz powinien być między tulejką a prowadnicą.
Cenowo powinno mi wyjść to samo co prowadnica szufladowa. Postaram się wyskoczyć jutro do sklepu z suwmiarką i zmierzyć faktycznie rurki które mają w ofercie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: tuxcnc » 29 maja 2011, 23:17

Chleba z mąki kartoflanej nie upieczesz.
Czy to ważne dlaczego ?
Czy wiedza, że mąka kartoflana się po prostu do wypieku chleba nie nadaje, nie jest wystarczająca aby nie popełnić błędu i nie zmarnować czasu i pieniędzy ?
Ty byś chciał, żeby Ci wszystko tłumaczyć.
Tylko po co ?
Nie możesz po prostu uwierzyć w to, że jak wszyscy mówią to samo, to pewnie to jest prawda ?

Robienie prowadnic z rurki nierdzewnej i mosiężnych tulejek to głupi pomysł.

Z rozwiązań które będą działały masz kulkowe prowadnice szufladowe, w sumie dziadostwo ale tanie, albo łożyska liniowe, profesjonalne ale drogie.

.

Autor tematu
jendrys1

Post napisał: jendrys1 » 29 maja 2011, 23:42

Są ludzie którzy chcieliby takie rzeczy wiedzieć ale boją się takich jak ty tuxcnc, żeby na nich nie krzyczeli. Poza tym często zależności "dlaczego nie" przekładają się w życiu na inne sprawy i już jest łatwiej.
Nie doczytałeś że rozważam zakup wózków (łożyska liniowe)na te rurki, a może ja się źle wysłowiłem, jeśli tak to przepraszam. Ale jeżeli bym miał upiec bułkę i nie miałbym odpowiedniej mąki to na pewno bym zapytam jak i dlaczego taka nie i wtedy prawdziwy i doświadczony fachowiec by mi wytłumaczył, a taki sam fachowiec w temacie jak by odpowiedział nie bo nie, wiem i nie powiem.
W czym ci to przeszkadza że znajdują się ludzie którzy chcą mi tłumaczyć i rozwiewać moje wątpliwości?

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: smouki » 29 maja 2011, 23:46

jendrys1, nie przejmuj się docinkami tuxcnc, poczytaj jego posty w innych tematach to zobaczysz że dużo trzeba odsiać żeby jakąś wiedzę znaleźć. Wiadomo na forum jest wstęp wolny i z tego wszystkiego wyławiać tylko to co nam potrzebne
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 29 maja 2011, 23:56

smouki pisze:jendrys1, nie przejmuj się docinkami tuxcnc, poczytaj jego posty w innych tematach to zobaczysz że dużo trzeba odsiać żeby jakąś wiedzę znaleźć. Wiadomo na forum jest wstęp wolny i z tego wszystkiego wyławiać tylko to co nam potrzebne
Uważasz że mosiężne tulejki na nierdzewnych rurkach będą działać ?

.

Autor tematu
jendrys1

Post napisał: jendrys1 » 30 maja 2011, 00:22

chwilowo mógłbym dorobić tulejki mosiężne ale widziałem też wózki u chińczyków ale Chińczycy podają średnice w mm.
Hej złośliwy czytaj dokładnie i nie rób zamieszania na forum

PS wózki to te łożyska liniowe, i tu za przekręcenie nazwy przepraszam

[ Dodano: 2011-05-30, 00:32 ]
smouki, te prowadnice na pierwszej stronie twojej galerii, tylko wyglądają masywnie czy są masywne. Można coś więcej o nich?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2011, 00:35

jendrys1 pisze:Hej złośliwy czytaj dokładnie i nie rób zamieszania na forum

PS wózki to te łożyska liniowe, i tu za przekręcenie nazwy przepraszam
Rurka nierdzewna nie nadaje się na prowadnice.
Ani z mosiężnymi tulejkami, ani tym bardziej z łożyskiem liniowym.
Jeden pomysł głupszy od drugiego.

A jakbym był złośliwy, to bym się nie odzywał, tylko poczekał aż sam do tego dojdziesz ...

:mrgreen:

.

Autor tematu
jendrys1

Post napisał: jendrys1 » 30 maja 2011, 01:02

A prowadnice w piach kątowych ze zwykłej stali (Makita)?Na 100% jest to materia nierdzewny powierzchniowo, co to w takim układzie jest, chodzi mi o powierzchnię?
Mówisz że nierdzewna za miękka?
Widziałem oryginalne prowadnice (pręty), ale one same droższe od łożysk liniowych.
Czyli wracamy do szuflad.
Chyba trzeba będzie ten projekt do szuflady schować, bo starałem się zrobić bramę masywną i wyszło na to że jest dość ciężka, chyba za ciężka dla prowadnic szufladowych gdy dojdą pozostałe elementy na bramę a na profesjonalne prowadnice liniowe to raczej mnie nie stać.
Dzięki

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kak » 30 maja 2011, 04:43

Przykrec brame na stałe do podstawy i zrób ruchomy stolik na szufladówkach.
Szufladówki mozna tez troche zgniesc w imadle zeby skasowac ich luz.
Jakis chlopak z Indii, widzialem kiedys, zrobil prowadnice z grubszych rur stalowych i lozysk do wrotek zamontowanych jak na twoich zdjeciach tylko troche szerzej rozstawione, dopasowane do grubej rury.
Z rur hydraulicznych tez kilka jest.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”