Problem z ploterem Zakmet - oś Z

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
KamilMatys
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Problem z ploterem Zakmet - oś Z

Post napisał: KamilMatys » 17 lut 2026, 00:37

Dzień dobry. Mam problem z ploterem Zakmet, nowym-starym nabytkiem. Plazma z 2008 roku na sterowniku Ave, źródło Powermax 1650. Pierwsza sprawa, to że nurkuje mi oś Z - wjeżdża w materiał, czy to jak tnę coś z gcode, czy z zaprogramowanych wzorów - chyba, że w trakcie cięcia pilnuje wysokości ręcznie i sam go unoszę, ale nie tak to sobie wyobrażałem. :lol:
Druga, że wykrzaczyła mi się górna krańcówka od osi Z, nie mogę jej zlokalizować :roll:
O ile krańcówka mogła się po prostu skończyć ze względu na wiek, to czy jest możliwe żeby sterowanie osią Z się rozjechało przez postój maszyny w mrozy? Da się to we własnym zakresie jakoś ogarnąć? Może jakaś regulacja THC? Pracuję na FastCAM.

Awatar użytkownika

Autor tematu
KamilMatys
Posty w temacie: 2

Re: Problem z ploterem Zakmet - oś Z

Post napisał: KamilMatys » 06 mar 2026, 12:39

Zmiana wartości na kontrolerze powodowała że wysokość startowa była wyższa lub niższa. Po przejechaniu kawałka drogi w pewnym momencie - nie od razu - panik zaczynał nurkować w blachę.
Poradziłem sobie z THC, zostawiam odpowiedź dla potomnych.
W gcode, generowanym z FastCAM lub też innych, jakichkolwiek programów, brakowało mi kilku komend odpowiadających za włączanie / wyłączanie THC :oops:
Problem rozwiązany :roll:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”