Witam
Mam problem z wpaleniem, zawsze zostaje mi wciecie w wypalanym detalu po wpaleniu. Program generuję z wrykrysa.
Prosze o wskazówki jak dobieracie parametry wpalenia, jakich wpaleń używacie.
Moze ktoś dołączy zrzuty z wrykrysa byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i dziękuję.
jakie wpalenie - pomocy!!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
sposób wpalenie a w zasadzie wejście i wyjście zależy "głównie" od:
1. geometrii detalu (np. co innego prostokąt co innego koło)
2. grubości materiału
to w dużym skrócie, zawsze musisz wykonać tak swoją robotę aby wyszła poprawnie i odbiorca był zadowolony
generalnie sprecyzuj problem to Ci postaram się pomóc, a wcięcia to mają
laseczki w taliach
pozdro4all
1. geometrii detalu (np. co innego prostokąt co innego koło)
2. grubości materiału
to w dużym skrócie, zawsze musisz wykonać tak swoją robotę aby wyszła poprawnie i odbiorca był zadowolony

generalnie sprecyzuj problem to Ci postaram się pomóc, a wcięcia to mają

pozdro4all
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Pomimo że nigdy nie miałem do czynienia z plazmą mogę podsunąć rozwiązanie które stosuję się przy cięciu laserem
By nie uszkadzać detalu zrób wpalenie w pewnej odległości od detalu i staraj się wjechać równolegle do konturu. Czyli jeśli masz jakiś ostry kształt wjedź po jego krawędzi. Jeśli masz same promienie wjedź i wyjedź łukiem. Przy tym jeśli wyjedziesz za szybko zostanie dzióbek który można zeszlifować jeśli za późno uszkodzisz detal. Wszystko zależy od średnicy strumienia (parametrów) Z czasem uda ci się to zjawisko wyeliminować odpowiednio dobierając wyjścia i wejścia w zależności od ustawień.
Najlepiej będzie jak zminimalizujesz wpalenia. Staraj się z jednego zew konturu przechodzić do następnego w innym detalu. Jeśli oczywiście jest taka możliwość

By nie uszkadzać detalu zrób wpalenie w pewnej odległości od detalu i staraj się wjechać równolegle do konturu. Czyli jeśli masz jakiś ostry kształt wjedź po jego krawędzi. Jeśli masz same promienie wjedź i wyjedź łukiem. Przy tym jeśli wyjedziesz za szybko zostanie dzióbek który można zeszlifować jeśli za późno uszkodzisz detal. Wszystko zależy od średnicy strumienia (parametrów) Z czasem uda ci się to zjawisko wyeliminować odpowiednio dobierając wyjścia i wejścia w zależności od ustawień.
Najlepiej będzie jak zminimalizujesz wpalenia. Staraj się z jednego zew konturu przechodzić do następnego w innym detalu. Jeśli oczywiście jest taka możliwość

- Załączniki
-
- wejścia.JPG (15.34 KiB) Przejrzano 3062 razy
W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t