dlaczego są różne przekątne??? hypertherm 4070
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
dlaczego są różne przekątne??? hypertherm 4070
witam
problem polega na tym że po wycięciu elementu powiedzmy 5000mm x 2000mm , przekątne różnią się nawet o 11mm??? Z czego to może wynikać???
problem polega na tym że po wycięciu elementu powiedzmy 5000mm x 2000mm , przekątne różnią się nawet o 11mm??? Z czego to może wynikać???
busturas sesesesesese
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
zakładam, że od strony technologicznej zrobiłeś wszystko jak należy, dzięki czemu odpowiedź się upraszcza:
zamaist prostokąta wypaliłeś romb, a to może oznaczać że nie masz odpowiednio ustawionych np przeliczników na poszczególnych osiach (prostokąt a właściwie lokalny układ współrzędnych podczas palenia z pewnością nie był równoległy do osi maszyny)
Sprawdź dajmy na to, czy jak przejedziesz na liczniku w osi Y np 2000 mm to czy palnik również tyle przejechał. Identycznie postąp z osią Y jeśli będą różnice to przekoszenie zawsze będziesz miał
pozdro4all
zamaist prostokąta wypaliłeś romb, a to może oznaczać że nie masz odpowiednio ustawionych np przeliczników na poszczególnych osiach (prostokąt a właściwie lokalny układ współrzędnych podczas palenia z pewnością nie był równoległy do osi maszyny)
Sprawdź dajmy na to, czy jak przejedziesz na liczniku w osi Y np 2000 mm to czy palnik również tyle przejechał. Identycznie postąp z osią Y jeśli będą różnice to przekoszenie zawsze będziesz miał
pozdro4all
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Dla tak dużego detalu nie ma znaczenia (dla przekątnej) kolejność i kierunek cięcia.
Najprostszą odpowiedzią jest skoszony portal twojej maszyny. Sprawdź przekątną dla innych detali, ale zacznij od sprawdzenia przekątnej maszyny, bo dla tak dużego detalu to tutaj szukałbym problemu.
No może być jeszcze inny powód, ale najpierw sprawdź przekątną portalu, najlepiej na jak największym prostokącie.
Najprostszą odpowiedzią jest skoszony portal twojej maszyny. Sprawdź przekątną dla innych detali, ale zacznij od sprawdzenia przekątnej maszyny, bo dla tak dużego detalu to tutaj szukałbym problemu.
No może być jeszcze inny powód, ale najpierw sprawdź przekątną portalu, najlepiej na jak największym prostokącie.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
jeżeli kupiłeś tego hyperthem-a z firmy zakmet to nie ma problemu mogę ci pomóc.
Dokładnie musisz napisać która przekątna jest dłuższa.
Jak kolega wyżej napisał zobacz z miarą czy maszyna przejeżdża rzeczywiście tyle ile pokazuje.
Daj odpowiedź a ja napiszę Ci jak usunąć problem.
Na jakim oprogramowaniu śmigasz??
Dokładnie musisz napisać która przekątna jest dłuższa.
Jak kolega wyżej napisał zobacz z miarą czy maszyna przejeżdża rzeczywiście tyle ile pokazuje.
Daj odpowiedź a ja napiszę Ci jak usunąć problem.
Na jakim oprogramowaniu śmigasz??
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
dzieki za podpowiedzi-okazało się że..... jadąc maszyną kiedyś "niechcący" uderzyłem w widły od widlaka którym "zapomniałem " odjechać, no i się oś przesunęła - odkręciłem ją na śrubach, wyrównałem do punktu zerowego z obu stron i przykręciłem, no i..... działą jak należy
P.S. Trzeba uważać gdzie się widlaka zostawia bo mogło być gorzej
P.S. Trzeba uważać gdzie się widlaka zostawia bo mogło być gorzej

busturas sesesesesese