problem z kupnem wycinarki plazmowej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
problem z kupnem wycinarki plazmowej
witam, moja firma chce kupić wycinarke plazmową. przeglądałem ofert i w oko mi wpadła cenowo atrakcyjna oferta producenta steeltailor, wiecie cos na temat tej plazmy? jesli odradzacie to moze polecicie mi cos innego i dobrego za małe pieniądze.
daję link do modelu.
http://www.directindustry.de/prod/opetr ... 66717.html
czy może mieliście z nią styczność? czekam na sugestie. pozdrawiam. czy będzie dobra jako ploter do cięcia plazmą.
daję link do modelu.
http://www.directindustry.de/prod/opetr ... 66717.html
czy może mieliście z nią styczność? czekam na sugestie. pozdrawiam. czy będzie dobra jako ploter do cięcia plazmą.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
hm ... no i tak. Wszystko polega na kasie. Tanio , to w większości kupuje się wynalazek "wynalazek".
Jakie to mam mieć zakresy cięcia , jakie stale będą cięte , jakie przewidziane są gabaryty blach.
Ja pracuję w Air Liquide Welding Polska i jak chcesz mogę zabrać Cię na jakiś pokaz naszych maszyn.
Sam posiadam swoją maszynę z tej firmy. Wszystko zależy co się oczekuje od maszyny.
Jakie to mam mieć zakresy cięcia , jakie stale będą cięte , jakie przewidziane są gabaryty blach.
Ja pracuję w Air Liquide Welding Polska i jak chcesz mogę zabrać Cię na jakiś pokaz naszych maszyn.
Sam posiadam swoją maszynę z tej firmy. Wszystko zależy co się oczekuje od maszyny.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam
Korzystajac z okazji zapytam sie takze, mianowicie nosze sie z zamiarem kupna plazmy o wymiarach pasujacej do arkusza blachy tzw. sredniej (1250x2500), nic nie szkodzi jesli szerokosc bedzie w granicach 1500-1600. Przeznaczeniem tejze wycinarki jest blacha nierdzewna (edelstahl) np.V4A 1.4404 o grubosci od 1,5 mm, poprzez szczegolnie 2 i 2,5 do maksymalnie 4mm. Nastepnym punktem jest dokladnosc, tak dla przykladu powyzej zamieszczona Plazma z firmy SteelTailor miala 0,4 a powtarzalnosc w granicach 0,1-0,2 co dla mnie jest juz do przyjecia. Na jednej ze stron Forum przeczytalem ostatnio ze obecnie nowe (technologicznie) Plazmy pracuja na poziomie lasera, moze uzyskam namiary badz szczegoly tych zmian , ktore powoduja tak duza doladnosc ciecia.
Korzystajac z okazji zapytam sie takze, mianowicie nosze sie z zamiarem kupna plazmy o wymiarach pasujacej do arkusza blachy tzw. sredniej (1250x2500), nic nie szkodzi jesli szerokosc bedzie w granicach 1500-1600. Przeznaczeniem tejze wycinarki jest blacha nierdzewna (edelstahl) np.V4A 1.4404 o grubosci od 1,5 mm, poprzez szczegolnie 2 i 2,5 do maksymalnie 4mm. Nastepnym punktem jest dokladnosc, tak dla przykladu powyzej zamieszczona Plazma z firmy SteelTailor miala 0,4 a powtarzalnosc w granicach 0,1-0,2 co dla mnie jest juz do przyjecia. Na jednej ze stron Forum przeczytalem ostatnio ze obecnie nowe (technologicznie) Plazmy pracuja na poziomie lasera, moze uzyskam namiary badz szczegoly tych zmian , ktore powoduja tak duza doladnosc ciecia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Jaka szybkość …. Zależy to od stali. Ale trzeba liczyć 3…5 krotnie wolniej niż cięcie gazowe.
Tylko tak jak piszę, zależy to od stali.
Cena pompy to jedno ale czas pracy pompy podczas cięcia to już coś innego. Oblicz sobie to następująco:
1. Plazma 120A czyli ok37….42KW na godzinę przy szybkości np. 2m/min
2. Pompa 56KW na godzinę przy szybkości cięcia 0,04m/min.
Nie jest to precyzyjne porównanie ale ogólnikowe. Są rózne pompy i rózne plazmy ale mniej więcej na tym to polega
Tylko tak jak piszę, zależy to od stali.
Cena pompy to jedno ale czas pracy pompy podczas cięcia to już coś innego. Oblicz sobie to następująco:
1. Plazma 120A czyli ok37….42KW na godzinę przy szybkości np. 2m/min
2. Pompa 56KW na godzinę przy szybkości cięcia 0,04m/min.
Nie jest to precyzyjne porównanie ale ogólnikowe. Są rózne pompy i rózne plazmy ale mniej więcej na tym to polega
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)